Nytt piller ska minska godissuget

Örtmedel fördröjer matens väg genom kroppen

HÄLSA

Ett nytt bantningspiller med örter ska få överviktiga att tappa kilon.

Pillret sägs minska suget efter mat och godis. Fem kilos viktnedgång på mindre än två månader utlovas.

Foto: GETTY IMAGES
Dämpar hungern. Det finns många naturpreparat som lovar att dämpa hungern. Senast i raden är ett piller som ska fördröja matens väg genom kroppen.

Det nya bantningspillret Zotrim består av tre örter från regnskogen: yerbe maté, guarana och damian. Samtliga örter sägs påverka mättnadskänslan, tarmtömningen och din hungerkänsla. Enligt företaget som säljer pillret är effekten särskilt god för människor som lider av måttlig fetma. Tester har visat att människor i just den gruppen har minskat minst fem kilo i vikt på mindre än två månader, utan att några förändringar i livsstil eller mathållning har gjorts. Andra som har ätit av naturmedlet under en längre period har minskat ännu mer i vikt.

- Den genomsnittliga viktminskningen är nästan ett kilo per vecka, säger Eva Schmölker, marknadschef vid företaget New Nordic som säljer pillret i Sverige.

Håller sig mätt längre

I England har pillret funnits på marknaden i nästan ett år, i dagsläget har drygt 200 000 förpackningar sålts i Europa. I England har forskare dessutom undersökt pillrets effekt i en dubbelblind studie. Enligt resultatet, som publicerades i Journal of Human Dietetics and Nutrition för ett år sedan, har örtpillret god effekt på personer med tendens till övervikt.

- Studien visar att pillret fördröjer tömningsmekanismen i tarmen, det tar längre tid för maten att komma igenom. På så vis är man mätt längre och undviker småätande.

I den gjorda studien har forskarna med hjälp av ultraljud mätt hur maten passerar magen. Den undersökningen visade att örterna försenade passagen av födan genom magen och ut till tarmen med närmare 20 minuter. Pillret kommer att säljas i hälsokostbutiker runt om i landet. En burk med 180 tabletter kommer att kosta 398 kronor.

Andra naturliga bantningspreparat

Malin Byström ([email protected])