Dricker du dig tjock?

HÄLSA

Äter du enligt konstens alla regler, men går ändå upp i vikt?

Då kanske du dricker dig tjock. Söta drycker är en orsak till den ökande fetman.

Foto: Getty Images
läskande. Men se upp. För mycket söta drycker är rena fettbomben.

Läskkonsumtionen

ökar i Sverige. 1992 drack vi i genomsnitt 56 liter läsk per person, i dag är siffran 81 liter per år. Samtidigt blir läskedrycksflaskorna större. Claude Marcus, professor vid överviktsenheten Huddinge sjukhus, ser att många som har problem med vikten eller som är överviktiga, har överkonsumerat just söt läsk och saft.

– Det finns helt klart ett samband mellan övervikt och överkonsumtion av söta drycker. Därför tycker jag att man bör tänka på vad man häller i sig under en dag, menar han.

Vanorna har ändrats

I dag finns ett stort utbud av söt läsk, juice och saft. Många tänker inte på att de faktiskt innehåller mycket socker, vanligt vitt eller fruktsocker, och att det leder till en stor och onödig energimängd.

Inte minst barn dricker ofta söta drycker i skolan, både på raster och till lunchmåltiden.

– På några år har vanorna helt klart ändrats, vilket inte alls är bra, menar Claude Marcus.

I en nyligen gjord amerikansk studie kunde man visa att övervikten bland amerikanska barn har fördubblats mellan 1980 och 1994. Forskarna tror att en förbisedd faktor är just söta drycker och läsk.

– Det är väldigt lätt att få i sig mycket energi och socker när man dricker läsk. I dag dricker unga läsk varje dag. Inte som tidigare när det var fest, menar Claude Marcus.

En annan amerikansk studie visar hur mycket man ökar i vikt om man dricker läsk. I försöket lät man 15 kvinnor och män äta 450 kalorier extra om dagen. De extra kalorierna bestod av söt läsk eller godis. När de stoppade i sig godsakerna minskade de automaktiskt på sitt vanliga matintag och behöll sin vikt. Men när de i stället drack en liter söt läsk om dagen fortsatte de äta som vanligt och ökade minst ett halvt kilo per vecka i vikt.

Det finns med andra ord många sockerbitar att spara på att välja en mindre energirik dryck till maten.

– Man lurar sig själv att tro att läsken inte är söt eller farlig. Det är ju mycket lättare att dricka än äta, menar Claude Marcus.

Drick vatten istället

Även i Sverige har antalet överviktiga barn ökat. Man räknar med att nästan var femte elvaåring lider av fetma. En utveckling som kan fortsätta om inget görs.

– Man måste lära sina barn att det inte är bra och att man inte kan sätta guldkant på allt varje dag. Våra kroppar klarar det inte, menar Claude Marcus.

Claude Marcus råd är att dricka vatten eller möjligen lightläsk. Att välja fruktjuice av olika slag rekommenderas inte heller. Även de innehåller stora mängder socker i form av fruktsocker, som även det ger mycket energi.

– Lightdrycker är också söta, även om de inte innehåller socker. Sötningsmedlet gör att du blir van vid att dricka det som är sött vilket i förlängningen kan innebära att man får ett ständigt sötsug, säger Claude Marcus.

Energi i dryck

Malin Byström ([email protected])