Fetknopp? Ät mer kött och bacon!

Ny metod får männens extra kilon att rasa

HÄLSA

LONDON

Män bantar bättre än kvinnor - de tappar dubbelt så mycket i vikt.

Det visar världens största jämförande studie av olika bantningsmetoder.

Den bästa bantningsmetoden för män tillåter obegränsade mängder kött, bacon, ägg och ost.

Men man ska passa sig för grönsaker.

Dr Atkin.

Forskare har upptäckt att män tycks vara betydligt bättre på att banta än kvinnor.

Män anser att det är lättare att banta - och de tappar mer i vikt.

I den hittills största jämförande studie som gjorts har forskare vid universitetet i Surrey i Storbritannien kommit fram till att män tappar dubbelt så mycket i vikt jämfört med kvinnor.

Fyra metoder testade

I den sex månader långa studien, där 300 personer deltog, jämfördes de fyra vanligaste bantingsmetoderna i Storbritannien. De är Dr Atkins, Slim Fast, Rosemary Conley och Viktväktarna.

Forskarna vid Surreys universitet konstaterade att en av dem, Dr Atkins, är bäst för män. Metoden bygger på intag av mycket protein och lite kolhydrater.

Enligt Atkins diet får man äta obegränsade mängder kött, fisk, bacon, ägg och ost. Grönsaker, frukt och bröd bör undvikas.

Kan öka fettvärdena

Många forskare är så kritiska till metoden att de varnar för njurproblem, benskörhet och tarmcancer. Dieten kan också öka risken för hjärtsjukdomar eftersom fettvärdena i blodet kan öka.

Den oberoende dietisten Lyndel Costain, som övervakat den brittiska studien, säger i tidningen Daily Mail:

- Den verkar vara mest effektiv för män eftersom man kan äta mycket kött och man behöver inte tänka på storleken på portionerna.

- Män har också en fördel av att ha en hög ämnesomsättning och att de är mycket mer tävlingsinriktade. Män är större än kvinnor och har större muskelmassa. Deras ämnesomsättning och behov av kalorier är större.

Lyndel Costain gör också en annan analys:

- Mäns självkänsla är inte kopplad till kroppsuppfattningen. De tröstäter inte lika mycket. Kvinnor lagar mer mat och handlar mer och är därför exponerade för mat oftare än män.

Flest män lyckades

I studien deltog 210 kvinnor och 90 män i åld-rar från 21 till 60 år. Alla var klassade som överviktiga. Av de 20 framgångsrikaste bantarna i studien var 13 män och sju var kvinnor - trots att det borde vara tvärtom rent statistiskt.

Doktor Helen Truby vid Surreys universitet, som leder studien, har ytterligare förklaringar.

- Män tappar mer i vikt för att de väger mer till en början. Men det förklarar inte hela skillnaden. Det är uppenbart att män mera sällan har ett känslomässigt förhållande till mat.

Men den person som bantade allra mest i studien var - en kvinna.

Leif Kasvi