Ny sajt hjälper dig gå ner i vikt

1 av 2 | Foto: Börje Thuresson
HÄLSA

Nu lanserar Aftonbladet Viktklubben - en unik internettjänst för dig som vill gå ner i vikt.

Tjänsten är utvecklad i samarbete med Stephan Rössner, professor på överviktsenheten på Huddinge sjukhus.

I Viktklubben

får medlemmarna personliga program för hur de ska äta och träna sig i form.

– Metoden att kombinera personliga menyer och motionsprogram med datorns hjälp är unik, säger Bella Tidblad, Viktklubbens redaktör.

Metoden bygger på Stephan Rössners principer för hur man bäst blir av med överflödiga kilon. Man räknar med att medlemmarna ska kunna gå ner ett kilo per vecka.

Svenskarna blir fetare

– Viktklubben behövs eftersom vi i Sverige bara blir fetare och fetare. Fetman är ett uppseglande problem för Sverige och hela världen. Det gäller kvinnor och män i alla åldrar, säger Stephan Rössner.

Viktklubbens medlemmar får, via internet, tillgång till personligt anpassade menyer och ett unikt motionsprogram som är utformat efter den egna fysiken.

Ett datorprogram räknar ut hur många kalorier man får i sig och hur många man förbränner varje dag om man följt sitt träningsschema. Personliga diagram över viktminskningen visar sedan om man ligger i fas med sin målsättning.

– Det bygger på en ny teknologi och därför är vi som forskare intresserade av att se hur det fungerar, säger Stephan Rössner.

Viktklubben vill lägga stor vikt vid stöd och gemenskap. På internetsajten finns en avdelning där medlemmarna kan diskutera med varandra.

– Alla behöver personligt stöd för att uppnå sina mål. Därför har vi gjort det möjligt för medlemmarna att hela tiden kunna

chatta med varandra, säger Bella Tidblad.

Kan få resultat direkt

Viktklubben vill utnyttja fördelarna med internet.

– På nätet är användaren delaktig och kan knappa in sina uppgifter och få resultatet direkt. Det är Viktklubbens stora styrka.

Men alla får inte bli medlemmar i Viktklubben. De som är underviktiga eller under 18 år får inte vara med.

Ett medlemskap kostar mellan 198 och 379 kronor beroende på hur länge man vill vara med.

Viktklubbens hemsida hittar du på www.aftonbladet.se/viktklubben.

Experterna chattar:

Johan Bratt