Vi är tjockare än någonsin

Tre miljoner väger för mycket

KLUMPEN VI BÄR PÅ Så här ser tio kilo fett ut, den genomsnittliga övervikten bland dem som väger för mycket i Sverige. Fettklumpen på bilden kommer från en gris.
HÄLSA

1981 var två miljoner svenskar överviktiga.

I dag är vi tre miljoner - och 670 000 lider av allvarlig fetma.

- Detta är vårt största problem. Stora folkmassor kommer att hamna i för tidigt åldrande, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi.

Foto: THOMAS BERGMAN
”Det är föräldrarna som måste vända trenden”, säger professor Charlotte Erlanson-Albertsson.

Världshälsoorganisationen WHO har slagit larm om överviktsepidemin som drar fram över jordklotet. En miljard människor är överviktiga - och 200 miljoner av dem är feta.

Sverige tillhör den feta, välmående västvärlden där de överviktiga är flest.

- Det går fort och jag kan inte skönja något slut på viktuppgången. Fetman har uppvägt andra gynnsamma utvecklingar som minskad rökning och lägre kolesterol, säger Kjell Asplund, professor i medicin vid Norrlands universitetssjukhus.

Epidemin härjar fritt

De senaste 20 åren har fetmaepidemin härjat fritt och i dag är den genomsnittliga övervikten bland dem som väger för mycket 9,8 kilo.

- Bara i Västerbotten skulle man kunna fylla 13 sopbilar med fett som västerbottningarna lagt på sig på tio år. Och de är bara en tjugofjärdedel av den svenska befolkningen, säger Kjell Asplund.

44 procent är överviktiga, enligt Statistiska centralbyråns uppgifter för 2001. 50,8 procent av männen och 37,3 procent av kvinnorna.

Men vi är inte medvetna om det:

Aftonbladet/Sifo visar att bara 31 procent uppfattar sig som överviktiga. 30 procent av männen och 31 procent av kvinnorna.

- Det är tydligen plågsamt att se sig som man är, säger Claude Markus, chef för Rikscentrum för överviktiga barn.

Om tjugo år kommer antalet överviktiga i Sverige att ha exploderat till fem miljoner, även om ökningstakten sjunker till en procent om året.

- Vi har byggt ett samhälle som hälften av oss inte tål och har en ökningstakt av fetman som är oerhört skrämmande. I Stockholm har fetman fördubblats på en tioårsperiod bland unga vuxna, säger Claude Markus.

I stort sett alla siffror som rör vikten pekar åt fel håll.

Våra matvanor har blivit alltmer amerikaniserade. Bland män i åldrarna 18-24 år ökade läskkonsumtionen med 50 procent mellan 1989 och 1998. Samtidigt skenade konsumtionen av snacks och nötter iväg med över 200 procent bland kvinnor i åldrarna 35 till 44 år.

Alla äter för lite grönt

5 procent av de svenska kvinnorna och 0 procent av männen äter nog med grönsaker.

Men vi är inte medvetna om det:

Aftonbladet/Sifo visar att 87 procent anser sig ha mycket bra eller ganska bra kunskaper om kost, motion och hälsa.

Fysisk inaktivitet är enligt samstämmiga experter den troligaste anledningen till att övervikten ökar så snabbt.

De senaste åtta åren har datorinnehavet ökat med 164 procent och det redan utbredda tv-tittandet gått upp sex procent. Samtidigt har den fysiska belastningen i arbetslivet sjunkit.

Bara 20 procent av alla svenskar över 30 år är tillräckligt fysiskt aktiva, enligt folkhälsoinstitutets beräkning 1999.

Men vi är inte medvetna om det:

Aftonbladet/Sifo visar att 57 procent tror att de är tillräckligt fysiskt aktiva.

Fler feta barn

Av Sveriges överviktiga är omkring 190 000 barn mellan 7 och 15 år.

- Om någon ska hängas ut så är det dagens stressade föräldrar. De är de som måste vända trenden. För oss vuxna är det redan kört, säger professor Charlotte Erlanson-Albertsson.

Fetman kostar, enligt WHO, 2,6 miljoner människoliv varje år. Dessutom dör 2,7 miljoner av för lite grönsaks- och fruktintag och 1,9 miljoner av inaktivitet.

Obalansen i fetmaproblematiken är svindlande:

Förra året satsades i Sverige 438 miljoner kronor på reklam för läsk, konfektyr och snacks. Livsmedelsverkets satsning på information om nyttig kost uppgick till 5,5 miljoner kronor.

Mår allt sämre

Fortsätter epidemin kommer svenska folket att må allt sämre, inte bara fysiskt, utan även psykiskt. Bland svenska kvinnor som lider av fetma är mer än hälften besvärade när de går på restaurang, reser på semester, köper kläder och badar offentligt. Folk stirrar och de känner sig värdelösa.

Snart stirrar en minoritet på majoriteten.

Tre miljoner svenskar är överviktiga.   I snitt bär vi på tio kilo extra fett.   I fetmans spår följer diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och depressioner. Notan för följdsjukdomar och förtidspensioner är också fet - sex miljarder kronor om året.   Och vi är inte ensamma - enligt WHO tar fetman 2,6 miljoner människoliv varje år i hela världen. Orsaken är att vi äter fel mat, för mycket och för ofta. Samtidigt rör vi oss alldeles för lite.   Men Aftonbladets Sifo-undersökning visar att svensken blundar för sina osunda vanor, bara 31 procent anser att de är överviktiga. I verkligheten är de betydligt fler, 44 procent. Under fyra dagar ska Aftonbladet granska fetmaepidemin som drar fram över Sverige.

Joachim Kerpner