Cecilia väger 128 kg: Min övervikt är okej

HÄLSA

ESKILSTUNA

Unga kvinnor är den grupp i samhället som snabbast blir mer överviktiga.

Cecilia Olsson, 21, påminns ofta om sin vikt:

– ”Hej fetto” stod det i ett mail jag fick häromdagen. Det kändes som ett slag mot mig, säger hon.

Foto: PER JOHANNESSEN
SVÅRT ATT HITTA KLÄDER Det är svårt att hitta snygga kläder och stolarna i bussar, flygplan och biografer är ofta för trånga. Det är de enda nackdelarna med att vara överviktig, tycker Cecilia Olsson, 21.

Andelen kvinnor mellan 15 och 44 år som är överviktiga ökade med mer än 120 procent mellan 1980 och 2001.

Cecilia Olsson väger 128 kilo och är 171 centimeter lång. Därmed lider hon av fetma. Psykiskt mår den här gruppen ofta sämre än dem som är förlamade efter en ryggmärgsskada.

Men inte Cecilia.

Hon har inga problem att bada offentligt – något många överviktiga undviker:

– Jag är så säker i mig själv och tycker att övervikten är okej.

De enda stora nackdelarna hon kommer på är att det är svårt att hitta snygga kläder och att stolar i bussar, flygplan och biografer ofta är för trånga.

Första gången hon blev medveten om sin övervikt var på högstadiet. En av klasskompisarna som vägde 40–50 kilo beskrev sig själv som tjock:

– Då sa jag ”men hallå, om du är tjock, vad är jag då?!” Men jag tyckte mer synd om henne än om mig.

Överviktig släkt

Under uppväxten var hon omgiven av andra överviktiga, som mamman, släktingar och flera låg- och mellanstadieklasskamrater.

Övervikt var något naturligt. Dessutom fick hon en stor trygghet med sig från föräldrarna.

Enda gången hon märkte de extra kilona var när hon inte hängde med i kompisarnas takt. Ändå tränade Cecilia fotboll, pingis och simning under uppväxten, och var ett tag på väg att satsa på tävlingssimning.

– Jag har alltid hållit på med olika idrotter. Visst är det mycket fett i min kropp, men jag har insett att det är mycket muskelmassa också.

Som liten åt hon för mycket godis och chips. Det var godare än grönsakerna som mamma tjatade om.

– Det blev flera gånger i veckan fram till gymnasiet. Sen dess äter jag inte lika mycket godis, säger Cecilia.

Med stigande ålder har hon blivit allt mer medveten om att hon riskerar att drabbas av olika sjukdomar på grund av övervikten, liksom mamma Ewa som fick diabetes för två år sedan. Sedan Cecilia i höstas flyttade till Eskilstuna för att utbilda sig till grundskolelärare cyklar hon i stort sett varje dag åtta kilometer till och från skolan.

Äter sällan grädde

Hon äter allt mer grönsaker, använder sällan grädde och smör i matlagningen och går i trappor i stället för att ta hiss.

Hon har börjat lära sig att ta nedsättande uttryck som ”fetto” med en klackspark, och har i centerns regi rest runt i skolor och lett diskussioner om det smala kvinnoidealet i reklam och media.

Cecilia satsar på att bli invald i Eskilstunas kommunfullmäktige. Sedan hägrar högre mål:

– Någon gång vill jag gärna komma in i riksdagen. Det är viktigt att ungdomar får förebilder. Att det finns kraftiga kvinnor i politiken, som jag.

Unga kvinnor drabbas mest

Fetma dödar miljontals

Apparaterna gör oss fetare

Joachim Kerpner

ARTIKELN HANDLAR OM