Idrott varje dag gör barnen starkare - och smartare

HÄLSA

Ett stillasittande liv kan stå dig dyrt.

Mellan 30 000 och 50 000 svenskar dör i förtid varje år på grund av otillräcklig fysisk aktivitet. Ofta efter en lång och påfrestande sjukdomstid.

- Ett ohyggligt pris som snabbt blir högre om vi inte sätter stopp nu, varnar ortopeden Per Gärdsell som infört en daglig idrottstimme för eleverna i skånska Bunkeflo.

Resultaten är slående. Jämfört med andra skolor i området mår eleverna på Ängslättskolan i Bunkeflostrand bättre på flera sätt.

Lyckat projekt

Trots att projektet bara pågått i tre år ser forskarna redan nu att Bunkeflobarnen har:

Starkare benstomme.

Bättre motorik.

Bättre koncentrationsförmåga.

Bättre skolprestationer.

- Den mänskliga kroppen är gjord för fysisk aktivitet. Använder vi den inte bryts muskler och skelett ner, förklarar Per Gärdsell.

Problemet är att vi inte längre måste röra oss i vårt dagliga liv. Vi åker bil eller buss till jobbet och skjutsar barnen till dagis, skolor och fritidsaktiviteter.

Omkring två tredjedelar av alla barn i 9-årsåldern går eller cyklar högst tio minuter om dagen. På jobbet blir vi sedan sittandes hela dagen. Vi behöver inte ens resa oss för att prata med varann längre. Sådant sköts via mejl, sms eller telefon.

Tv-tittandet ökar

När vi kommer hem sätter vi oss igen. Framför tv:n, videon eller datorn. Från 1994 till 2002 ökade tv-tittandet med sex procent. Och tack vare fjärrkontrollen behöver vi inte resa oss resten av kvällen.

- Det kan vara den viktigaste orsaken till överviktsepidemin. Både tv och video påverkar vår hälsa negativt, eftersom de kombinerar låg aktivitet med möjligheten att äta kaloribemängda snacks, konstaterar professor Tim Cole vid barnhälsoinstitutet i London.

Nyligen publicerades en av världens största undersökningar om sambandet livsstil och hälsa i läkartidningen Jama. Där utpekas tv:n ensam som den största boven bakom fetman.

Den som tittar på tv fem timmar om dagen löper dubbelt så stor risk att bli fet, enligt forskarna som vill begränsa tv-tittandet till högst tio timmar i veckan.

- Förbud räcker inte. Vi måste erbjuda barnen något i gengäld. En bra utemiljö som lockar till lek, anser Per Gärdsell som tror på fysisk aktivitet som medicin.

Och den ger bra effekt även i låga doser. Enligt danska forskare motverkar ett mer aktivt liv 27 olika sjukdomar (se listan intill).

- Du behöver inte ens bli svettig!

Detta händer under promenaden

Tidigare artiklar

Caroline Hougner