Reepalu trappar upp friskvården

Så fick han stadshuset på fötter

HÄLSA

Ta trappan!

Svårare än så är det inte.

Det vet Ilmar Reepalu, kommunalråd i Malmö där man var först i Sverige med en hälsomärkt trappa.

Foto: ULF HÖJER
ETT GOTT RÅD Kommunalrådet Ilmar Reepalu går före med gott exempel i Malmö stadshus: han tar trappan. Sedan 1 mars påminner klistermärken alla anställda om att göra detsamma. - Till slut blir det en vana, säger Ilmar Reepalu. Hans initiativ "Hälsotrappan" har nu börjat sprida sig till allt fler myndigheter över landet.

Allt för många ser trapphuset som en nödutgång. Eller något man tar till om man inte orkar vänta på hissen.

För att ändra på det har den så kallade hälsotrappan införts. Ett koncept som företag och fastigheter kan köpa och går ut på att sätta upp skyltar och klistermärken i alla trappor.

- Efter första våningen står det till exempel: Det gick väl lätt? berättar Ilmar Reepalu, 59, som invigde landets första hälsotrappa i Malmö stadshus den 1 mars förra året.

- Det var inte särskilt många som nyttjade trapporna innan, men i dag möter man ofta glada rop när alla möts där, säger han muntert och intygar att han själv går de sju våningarna upp till sitt kontor varje dag.

Bra motion

- Ja, flera gånger. Det är jättebra vardagsmotion. Jag blir inte ens anfådd längre, säger Ilmar Reepalu och menar att det handlar om att ändra de där små sakerna man gör ofta i sin vardag.

- Till slut blir det en vana. Nu tar jag även trappan när jag ska till flyget och på andra ställen där man kanske hade tagit rulltrappan i vanliga fall.

Trots att människor som är i bra form oftast trivs bättre på sina arbeten är det inte många som anammat idén - se listan.

Fler som följer Malmös steg

Caroline Hougner