Så gott är smalgodiset

HÄLSA

Lågkalorigodis är många bantares räddning när suget kommer.

Men hur gott är det egentligen?

Hälsa har testat.

Foto: BÖRJE THURESSON

– Lågkalorigodis

är hälsosamt på så sätt att man stillar sitt sötsug med mindre kalorier, om man nu behöver tänka på det, säger Helen Sehlstedt, dietist på Dietistrådet.

Men lågkalorigodis innehåller egentligen inte så mycket färre kalorier jämfört med vanligt godis. Till exempel ger skumgodis 335 kcal per 100 gram, vilket inte skiljer sig så mycket från innehållet i det lågkalorigodis Hälsa har testat.

- Kanske kan man "luras" att tro att det är fritt fram. Men även här handlar det om mängder. Ät det du tycker om, men i mindre mängd så stillar du suget.

Sötsuget kan kännas större

Fast man kan fråga sig varför hungern och sötsuget ibland känns större efter att man ätit lågkalorigodis.

- Jag känner igen kommentaren, men jag vet inte om det är vetenskapligt bevisat. Det man säger är att hjärnan luras att tro att nu kommer det socker som kroppen måste ta hand om och då utsöndras insulin. Men eftersom det inte finns något att ta hand om sänks i stället blodsockerhalten och man blir ännu mer sugen.

Choklad med hög kakaohalt sägs vara mindre kaloririk än choklad med lägre kakaohalt. Enligt Helen Sehlstedt innehåller choklad med hög kakaohalt också fett och socker och därigenom kalorier. Men det finns ämnen i kakaobönan som sägs vara nyttiga och gör oss lugna och glada. Och eftersom smaken är starkare behöver man kanske inte lika mycket choklad för att bli nöjd.

Helena Mayer ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM