Bli smal med internet

HÄLSA

Sitt inte ensam med dina extrakilon.

Med omgivningens hjälp går viktnedgången lättare.

- Ett bra sätt är att hitta stöd via internet, säger Stephan Rössner, Viktklubbens bantningsexpert.

Foto: Stefan Mattsson
trådlös pepptalk. Internet är inte bara ett bra verktyg för att hitta information. Här kan du också få stöd av andra som försöker gå ner i vikt.

Internet är bra till mycket.

För den som vill gå ner i vikt är det ofta en guldkantad källa till olika motionsprogram, recept, medicinsk och psykologisk information. Men det kan också vara en mötesplats där personer i samma sits har möjlighet att dela tankar och känslor med varandra. I diskussionsgrupper utbyter deltagarna råd, framsteg, frustration och ångest.

- Att ha stöd från andra är helt avgörande för en framgångsrik viktnedgång. Det är viktigt att tala om för familj och vänner vad man ämnar göra och på så sätt knyta upp sig själv, säger Viktklubbens expert Stephan Rössner, professor vid Huddinge universitetssjukhus.

Tävla inte med varandra

- Om man kan gå ner i vikt med någon annan, exempelvis äkta partnern, är det jättebra. Men tävla inte med varandra. Alla har inte samma förutsättningar.

Saknar man "viktpartner" kan det vara idé att söka någon på arbetet eller via nätet.

Men även stöd av personer som inte själva försöker gå ner i vikt är mycket värt.

”Gör det med vänlighet”

Hur ska man bete sig för att peppa på bästa sätt?

- Gör det med vänlighet, försök inte att lura eller fresta personen att följa någon speciell diet. Det ska vara något att sporras av men inte tävla emot, säger Stephan Rössner.

Så funkar metoden

Sara Milstead