”Patienten riskerar dö”

Överviktig kvinna har inte råd med bantarmedicin

HÄLSA

Utan viktminskning blir det ingen transplantation.

Men den 42-åriga kvinnan har inte råd med bantningsmedlet Xenical. Och möjligheten att få rabatt försvann i höstas.

- Hon riskerar att dö, säger kvinnans läkare Joanna Uddén på Huddinge sjukhus överviktsenhet.

Kvinnan känner sig överkörd. Fram till den 1 oktober förra året kunde läkarna söka dispens för patienter som behövde få rabatt på sina läkemedel. Den möjligheten är nu borta.

Systrarna dött

- Den här kvinnan går i dialys tre gånger i veckan, men njurfunktionen försämras snabbt. Utan transplantationen riskerar hon dö, påpekar Joanna Uddén som har svårt att tänka sig ett mer ömmande fall.

Den 42-åriga kvinnan lider av en ärftlig sjukdom kallad pulmonell hypertension. Två av hennes tre systrar har dött i sjukdomen. Själv klarade hon den värsta krisen tack vare en hjärt- och lungtransplantation 1989.

Ny njure finns

Medicineringen efter operationen har dock gått hårt åt njurarna. Hennes man har en njure som skulle passa och han är villig att bli donator. Problemet är att kvinnan gått upp så mycket i vikt att en transplantation är omöjlig.

- Hon har aldrig haft problem med vikten tidigare och var fortfarande normalviktig vid första transplantationen. Allt talar för att den kraftiga uppgången beror på kortisonbehandlingen, säger Joanna Uddén.

Kvinnan har på tio månader lyckats gå ner från 120 till 99 kilo men behöver tappa ytterligare tio-femton kilo för att nå ett BMI under 30 vilket är kravet för att kunna opereras.

- Det har gått väldigt bra, men sedan ett tag står vikten still och hon håller på att ge upp hoppet. Xenical skulle vara ett viktigt komplement, menar Joanna Uddén.

Men kvinnan anser sig inte ha råd med behandlingen.

Sedan den 9 april 2001 ingår nämligen inte Xenical i läkemedelssubventionen.

Patienten själv får stå för hela kostnaden, 700 kronor i månaden. Läkemedelsförmånsnämndens generaldirektör, Ann-Christin Tauberman, säger till Dagens Medicin att landstingen kan gå in och betala läkemedel i särskilt ömmande fall.

Frågan är om någon känner till det.

Subventionerade läkemedel

Caroline Hougner