Vilken form av motion bränner mest fett?

Tränaren Camilla Porsman chattade om att gå ner i vikt med motion

HÄLSA

mia säger: hej! jag undrar vad du tycker om pulsmätare om man tränar på motionsnivå och för att gå ner i vikt?

Camilla Porsman säger: Hej Mia! På motionsnivå har du egentligen ingen jättenytta av en pulsmätare. Men den kan fungera bra på mottivations/peppredskap. Däremot kan man säga att på motionsnivå är all träning bra, du behöver inte "finlira" med olika pulsnivåer på det stadiet.

lois säger: Hej! Jag har en motionscykel och undrar hur jag bäst ska använda mej av den för att gå ner i vikt o få bättre kondition? Hur ofta och hur länge bör jag hålla på? Hur intensivt?

Camilla Porsman säger: Cykla till att börja med 3x60 minuter per vecka eller 30 minuter om dagen 5 dagar i veckan. Det kommer garanterat ge resultat om du precis börjat träna.

johanna säger: hur mycket promenerade du varje dag?

Camilla Porsman säger: Jag själv promenerar kanske 30 minuter om dagen de dagar jag inte använder pulspromenader som träning. Då blir det 60-90 minuter beroende på hur mycket tid jag har.

Malin säger: Hur mycket kan man tjäna på att "vardagsmotionera", alltså ta trapporna, promenera en extra hållplats m.m.?

Camilla Porsman säger: Massor! Någon har räknat ut att den som vardagsmotionerar mycket bränner ca 500-700 kcal mer per dag än den som vardagsmotionerar minimalt. Det motsvarar en-två måltider rent kalorimässigt och bra många kilon på ett år.

Malin säger: Vilken träning är bäst om man vill bränna fett?

Camilla Porsman säger: Det spelar ingen roll vilken träning du utför,det viktiga är att du utför den flera dagar i veckan och inte lägger av efter några veckor. Kör det du gillar av de olika konditionsträningsformer som finns, då kommer du att fortsätta med träningen och då ger den också resultat! Det är en fråga om regelbundenhet, intensitet och envishet!

sara säger: hej jag skulle vilja veta varför man först rasrar i vikt sedan stoppas det . jag motionerar varja dag.

Camilla Porsman säger: Om du inte tränat tidigare och börjar träna ofta och mycket så sker många förändringar i kroppen, inklusive snabbt ökad ämnesomsättning. Men sedan vänjer sig kroppen vid det och då får du inga ytterligare resultat om du inte antingen tränar hårdare när du tränar, håller på längre tid, eller kör fler pass per vecka.

anna64 säger: hur ska jag göra för att minska i vikt så fort som möjligt? jag undrar även hur jag blir av med fettet på höfterna?

Camilla Porsman säger: Du kan inte bli av med mer än max 1-2 kilo i ren fettvikt per vecka och det gäller om du har rejäl övervikt. För att lyckas med det måste du träna tre-fem dagar i veckan och vardagsmotionera så mycket du kan + äta sunt. På sikt blir du då även av med fettet kring höfterna, men det tar tid: vi kvinnor är genetiskt programmerade att ha mer fett kring just höfter och lår och det är därför svårt att bli av med det.

mia säger: Jag tränar lite styrketräning. Är det bättre att träna hela kroppen 2 ggr iveckan eller dela upp över och underkropp och göra lite mer övningar?

Camilla Porsman säger: Det spelar ingen större roll om du tränar igenom hela kroppen i de två passen eller delar upp det så länge du är nybörjare. Är du van styrketränande tycker jag att du ska dela upp det, då orkar du ta i mer i träningen av varje enskild muskelgrupp och då får du snabbare och bättre resultat av träningen.

lois säger: Kan man dela upp träningen på tex 2x15 min/dag? Blir det samma effekt?

Camilla Porsman säger: Det går lika bra att t ex promenera 2x15 minuter som att gå en 30-minuterspromenad, effekten blir densamma.

zyzyx säger: vad har kaffe för fettbränningseffekt?

Camilla Porsman säger: Kaffe (allt som innehåller koffein) bidrar till att "locka ut" fettsyror ur fettcellerna. Då kan du lättare bränna dem genom träning. Men det hjälper alltså inte att bara dricka kaffe, du måste röra på dig också. Det går bara lite lättare att bli av med fettet när du väl tränar.

Milan säger: Hej Camilla! Många i viktklubbens chattrum undrar om man ska äta upp de extra kcal man får när man motionerar. Själv känns det som att jag skulle äta ihjäl mig om jag gjorde det!

Camilla Porsman säger: Lyssna på kroppen! Riktigt så många kalorier behöver du förmodligen inte äta. Ät dig mätt - det brukar räcka. Men ät gärna lite mer än din "grundkalorinivå" - kanske några frukter till per dag eller så.

anette säger: hur skall jag gå ner i vikt om jag vill dricka oboy och smörgås och hur blir man bäst av med magen

Camilla Porsman säger: Vill du fortsätta onyttiga saker är det bara att motionera lite mer. En enkel tumregel: ju mer du rör på dig, desto mer kan du "synda" med onyttigheter.

anette säger: hej jag har problem med fett kring magen

Camilla Porsman säger: Det är bara att träna mycket fettförbränningsträning: pulspromenader, cykling, simning, jogging - vad du nu gillar. Du kan inte punktförbränna fett kring magen utan måste träna allmän fettförbränningsträning, så märks det så småningom på magen. Däremot kan du göra magen fastare med magövningar.

Katarina säger: varför ger det inte alltid ger utslag på vågen om man tränar och varför är då motion är så viktigt när man ska gå ner i vikt?

Camilla Porsman säger: Motion ökar förbränningen: dels gör du av med mer kalorier medan du tränar, dels får du en förhöjd förbränning en stund efter passets avslutning, dels kan ökad muskelmassa (som du får av träningen) ge dig ökad förbränning dygnet runt. Det gäller även om du får bättre kondition. Ibland går du upp i muskelvikt samtidigt som du går ner i fettvikt. Då syns det inte så mycket på vågen, däremot omfångs/figurmässigt.

Crille säger: Hur börjar man träna om man är en medelåldring med för högt BMI?

Camilla Porsman säger: Börja pulspromenera eller cykla två-tre dagar i veckan, 30-60 minuter per pass. När det känns bra kan du öka på till tre-fyra pass per vecka, 60 minuter gång, kanske 90 minuter en gång/vecka.

Tina säger: Finns det någon gräns för hur snabbt man får gå ner i vikt när man bantar? Jag har hört att 0,5 kg i veckan är lagom. Stämmer det?

Camilla Porsman säger: Ja, vanligast är 0,2-0,5kg/vecka ungefär. Är man riktigt överviktig och man följer ett bra kost- och träningsprogram (som ViktKlubben) kan det ibland gå fortare. Men du kan sällan bli av med mer än 1-2 kg/vecka i rent fett ens då. Då är extrakilona du blr av med vatten, kolhydrater och muskelmassa.

heija säger: Är inlinesåkning en effektiv träning?

Camilla Porsman säger: Javisst, det är lika effektivt som vilken annan konditionsträningsform som helst.

jenny säger: Kan man träna bort gravidetslösskinn?

Camilla Porsman säger: Inte det lösa skinnet i sig. Vad du däremot kan göra är att genom träning göra musklerna fastare samt förbättra cirkulationen (även i huden), vilket hjälper huden att återanpassa sig lättare. Men det är inte all lös hud "ger med sig" då, tyvärr.

Crille säger: Exakt - vad är en pulspromenad?

Camilla Porsman säger: En pulspromenad är en promenad då du går så pass fort att du får upp flåset rejält och blir varm/svettig, men fortfarande kan föra ett samtal (om än något flåsigt sådant) under tiden. Du jobbar med armarna på samma sätt som när du joggar för att få upp farten ordentligt.

AnnaLisa säger: Det är inte så fint med valkar på rygg och midja nu till sommaren.... hur blir jag av med dem ??

Camilla Porsman säger: Konditionsträna och vardagsmotionera så mycket du bara kan. Valkarna kommer sig ju av fett och för att bli av med fettet måste du fettförbränningsträna. Träna lite hårdare 60 minuter tre gånger i veckan och vardagsmotionera lite varje dag. Ät sunt också, det är superviktigt.

lois säger: Är det bättre att hålla på längre o lagomt tempo än kort o intensivt (promenader alt cykel)?

Camilla Porsman säger: Det beror på - det kan vara lika bra att köra kort och intensivt om du verkligen tar i ordentligt under den tiden. Men det beror lite på vilka aktiviteter man jämför och exakt hur lång tid du håller på.

alwa säger: Hur gör man för att förlora fett och bygga msukler samtidigt?

Camilla Porsman säger: Ät sunt och fettsnålt (men inte fettfritt)- Viktklubbens program är toppen för ändamålet. Träna konditionsträning tre gånger i veckan och öka på intensitet eller tiden/pass efter hand. Styrketräna 2 ggr/vecka, öka på vikterna efter hand.

Camilla Porsman säger: Tack allihop, det var kul att chatta mer er!