”Jag såg ut som en elefant”

Författaren Leif G W Persson

1 av 3 | Foto: Jan Danielsson
efter: 90 kilo.
HÄLSA

– Det gäller att bestämma sig och få in en rutin,

säger , Leif G W Persson, 58, författare och kriminolog.

Ingen alkohol, regelbundna måltider och långa promenader har tagit honom från 133 kilo till 90 på ett och ett halvt år.

G W har aldrig varit tjock som yngre. Men när han passerat 40-årsstrecket kom de krypande, de där extra kilona. Ett kilo blev två som blev tre som...

– Rätt som det var såg jag ut som en elefant. Plötsligt fick jag inte ner händerna i fickorna när jag satt ner, säger Leif G W Persson.

Det var hösten år 2001. Idag väger han drygt 90 kilo och är bara 10 kilo från att nå målet: att komma i samma smoking som han hade när han var 20 år.

Vad har hänt?

– Egentligen är det inget märkvärdigt. Jag håller inte på med bantning utan har bara lagt om livsföringen. Jag äter lika mycket som tidigare men undviker läsk, feta såser och inte minst alkohol. De senaste två och ett halvt åren har jag högst druckit en flaska vin sammanlagt, säger Leif G W Persson.

Tänker du alltid på vad du stoppar i munnen?

– Nej, man vänjer sig vid att äta sunt. Jag känner det inte som att jag avstår från en massa saker. Jag tror att övervikt och fetma till stor del beror på slentrian. Det är inte särskilt svårt att går ner i vikt när man väl har bestämt sig och fått in en rutin på ätandet.

Hur har viktnedgången förändrat ditt liv?

– Det är skillnad som natt och dag. Jag är har en helt annan ork nu och är en gladare person.

G W-metoden: Skippa spriten!

Nneka Amu

ARTIKELN HANDLAR OM