Hur ändrar jag enkelt mina matvanor?

Professor Stephan Rössner chattar om hur man bäst går ner i vikt

HÄLSA

fetknopp säger: hur kan man gå ner i vikt snabbt innan sommaren?

Stephan Rössner säger: Vi gillar ju inte snabba ryck, fort ner blir ofta fort upp. Följ programmet, bli glad för vad du åstadkommit, behåll vikten i hösten, så behöver du inte rivststarta inför nästa sommar.

Steken säger: Är det sant att för hög intensitet i träningen är sämre än lägre när det gäller fettförbränning??

Stephan Rössner säger: Vi ska vara aktiva av två skäl: Hög aktivitet bygger muskelmassa och ger förbränning, låg aktivitet har andra effekter på hälsa, bygger inte så mycket nya muskler, men innebär alltid förbränning. Många krånglar till detta i onödan. Rör på dig så mycket och ofta du kan, så ordnar det sig! Fett bränner vi från förråden i kroppen, när annat bränsle tagit slut.

Iadott säger: Varför måste man vara smal? Väldig få bantar ju för hälsans skull.

Stephan Rössner säger: Vem säger att man måste vara smal? Även om begreppet "trivselvikt" inte är medicinskt definierat, finns det ändå någon vikt vi mår bra vid. Övervikt medför hälsorisker, undervikt är inte heller bra - men det viktspann man kan ligga i och vara "normal" är faktiskt stort. Det finns bra vikt för alla utan att man behöver bli orolig!

Steken säger: Är cla/tonalin farligt?

Stephan Rössner säger: CLA är en fettsyra, som man trodde skulle ge viktnedgång. Framföt allt på djur har man sett effekter. Dock saknas idag skäl att tro att CLA äre ett hälpmedel vid viktnedgång. Farligt är det dock inte!

karzan säger: hur kan jag gå ner i vikt med ändrade matvanor och träning utan att påverka viknedgång på mina bröst?

Stephan Rössner säger: Dessvärre kan vi inte styra varifrån fettet tas vid viktnedgång. Ofta gäller arbetsmarknadens regler "sist in, först ut!". Med en snygg bh tror jag du kan bära upp din nya smala kroppshyddan utan att nån tycker att du fått för små bröst.

Steken säger: Hur funkar effedrin i bantningssammanhang??

Stephan Rössner säger: Efedrin ökar ämnesomsättningen, liksom en del andra centralstimulerande medel. Dock är det ju uppenbarligen inget bra sätt - risken för drogberoende är betydlig.

karzan säger: Är Redusan som man kan köpa i hälsokost bra?

Stephan Rössner säger: Det finns ingen accepterad vetenskaplig dokumentation för detta preparat!

Anne säger: Jag undrar också om man äter halva tallriken grönt enl. tallriksmodellen och samtidigt går efter era menyer, då måste man ju ta mindre av era portioner annars kommer man ju över sin rekommenderade kalorinivå?

Stephan Rössner säger: Det är tänkbart att två bra principer skulle kunna kollidera. Men använd sunt förnuft. Känns det lagom mycket på tallriken, när du lagt upp efter den modellen behöver du ju inte lassa på för att följa själva receptet! Du skall dock alltid kunna äta dig mätt i programmet.

Hanna säger: Är du proffs på vikt?

Stephan Rössner säger: Vad är det att vara "proffs"? Jobbat med övervikt i 25 år, varit ordförande för all världens fetmaforskare jorden runt, far oavbrutet kring i världen och föreläser om fetma. Du får bedöma själv om du tycker det räcker som "proffsighet".

Biet säger: du talade i morde om det ökade antalet diabetiker i hela världen, jag har alltid trott att det är en vällevnadssjukdom hur kan det då komma sig att det ökar i Indien? Har sockerkinsuntion med diabetes att göra eller är det bara knutet till fett/övervikt?

Stephan Rössner säger: Intressant fråga - och inte helt klar. Man tror att även de fattiga indierna har möjliighet att hitta sina kalorier - fast av dålig kvalitet. Därmed kan de bli överviktiga. Härtill kommer att i denna del sav världen tycks folk vara känsligare för att få komplikationer till fetman. Troligen genetiskt betingat.

Håkan säger: Jag jobbar skift och måste ofta äta på stående fot. Jag går upp i vikt oavsett hur mycket jag håller igen. vad ska jag göra?

Stephan Rössner säger: Energilagarna gäller ju förstås även skiftjobbare, så trots allt äter du mer än du gör av med! Skiftjobbare brukar ju inte äta lagad mat mitt i natten; det blir ofta bullar och mackor. Det beror lite på hur ditt jobb ser ut? Tungt slit - eller mest övervsakning? Har du lätt jobb kan du väl försöka laga en lätt varm soppa, äta en sallad e d? Här måste du nästan kolla med ditt jobb - många företag börjar faktiskt ta fram program för bra mat på skiftet. Fråga!

Matte säger: Hej Stephan! Jag har försökt att gå ner i vikt tidigare men inte lyckats särskilt bra och står på Levaxin för en strålningsskadad sköldkörtel. Hur jag än gör går jag inte ner i vikt. Kan det finnas något jag bör tänka på när jag nu gått med i Viktklubben. Jag är man och 42 år...

Stephan Rössner säger: Levaxinet ersätter den förlorade delen av körtelfunktionen, och om du är rätt kompenserad kan sköldkörtelproblem inte längre förklara dina viktproblem. Du får jobba på som alla andra!

Har du fått för LITE levaxin kan man behöva höja dosen för att få vikten att fungera. Detta tar din doktor enkelt reda på med ett blodprov!

Skogskatten_qx säger: Är de kalorier man fått sig tilldelat samma för alla som ska gå ner ett kilo i veckan eller är det beroende på ålder och utgångsvikt?

Stephan Rössner säger: Ja, du får ett individuellt anpassat program! Datorn räknar från din information fram vad du behöver.

Mi säger: Hur gör man för att gå upp i vikt? Tycker jag väger för lite o vill få en schysst form...

Stephan Rössner säger: Detta är en vanlig fråga! Många tjocka skulle ge vad som helst för att kunna byta! Men skulle du råka vara en person sopm av genetiska eller andra skäl håller dig smal, så är regelbundna måltider och lite tätare mellanmål vad man kan pröva. Det brukar gå halvbra... Men åren går vikten upp för alla, så ta det lugnt!

Samantha säger: Ger det utslag på vågen om man har en sk "ätardag" (då man unnar sig att äta utan att tänka på kcalinnehåll) i veckan när man väl uppnått sin idealvikt? Jag har nämligen hört att det till och med skulle gynna förbränningen då den ökar i ett par dagar efter "ätardagen"

Stephan Rössner säger: Nej, en kalori är en kalori. Om man stoppar i sig mycket mitt i programmet kan det hända att man lagrar glykogen, som i sin tur binder vatten. Man går upp - men dessbättra också ner lika fort!

SiS säger: Hej, tack för ett trevlig frukostmöte i morse. Hur får jag min son att förstå att han måste tänka på vad han äter? Han är snart 13 år och har lätt för att lägga på hullet. Vi tittar på kalorier, äter godis på helgen, light-läsk, lättfil med Start-flingor, tyvärr HATAR han grönsaker och hårt bröd. Tränar ishockey två ggr i veckan, kommer att gå minst en golfrunda i veckan fr o m nu. Och ÄNDÅ har han lätt övervikt. Vad gör jag för fel?

Stephan Rössner säger: Jag tror inte du gör fel! Ibland ÄR arvet svårt att tackla. Mitt i puberteten med växtspurt kan det hända, att han ränner i höjden Håller han då vikten, blir det automatiskt bra!!!

Lilly säger: Hur får man hjälp via sjukvården med sin övervikt , nu tänker jag på operation.....

Stephan Rössner säger: Om du blir opererad för fetma fungerar sjukskrivning som efter all annan operation. Din dr avgör hur länge du ska hålla dig lugn?

Pia Staaf säger: Hej! Jag undrar om det finns något sätt att bli av med sockerberoende. Jag äter nämligen godis nästan alla vakna timmar om dygnet och det är så klart därför jag går upp i vikt. Jag har försökt själv men det funkar inte. Det är värre än att sluta röka som jag gjorde för 12 år sedan.

Stephan Rössner säger: Detta är ett bekymmer. Det låter som du behöver professionell hjälp! Beroende på var i Sverige du bor kan det finnas enheter med specialistkunskaper, som kan hjälpa!

Biet säger: påverkar äpplecidervinäger fettförbränningen? Dosering?

Stephan Rössner säger: Används ofta - men det finns inga vetenskapligt påvisade effekter!

anna säger: Jag undrar om det spelar någon roll,om man äter stående eller om man sitter ner?

Stephan Rössner säger: Att stå bränner förstås mer än att sitta. Det viktiga är väl att man har det mysigt vid matstunden. Stående mat verkar mest språngfika och snabbmat.... Ta det lugnt!

Catarina säger: Är med i viktklubben och gillar det verkligen, provat viktväktarna otaliga gånger och det fungerar inte i längden. Men ett problem med viktklubbens mat är att man ska skriva in grönsaker och frukt...okej, bananer, avocado och andra fettrika produkter men gurka!! och annat liknande. Det är ju nämligen bra för att motverka sötsug och dessutom håller man väl förbränningen på topp då man äter lite oftare dvs. av frukt och andra nyttigheter.Vad tycker du om detta?

Stephan Rössner säger: Att skriva är ett sätt att lära sig veta vad man göra. Men... gurkan är ju i sig helt ointressant - mest vastten och symbolvärde! Om det hjälper med gurka mot sug - och du inte orkar registrera gurkan spelar det ju ingen större roll!

Therese säger: Rubbas ämnesomsättningen om man bantar/äter för lite ena stunden och andra perioder äter för mycket?

Stephan Rössner säger: Detta har diskuterats, se tidighare i chatten! Men man kan inte trixa till omsättningen med några ryck över dagen! Det långsiktiga ätandet avgör utfallet!

Helen säger: hur mycket i övervikt behöver man ha för att få hjälp på HS överviktsenheten om man är 175 cm lång.

Stephan Rössner säger: Omkring 110120 kg, beroende på ålder, andra sjukdomar, kön etc. Tyvärr kan ni inte garantera någon hjälp; vi har fått nedskurna resurser!

Tofsan säger: Hej! Har precis börjat med Cambridekuren och gått ned 5,5 kilo på två veckor. Är det en bra kur?

Stephan Rössner säger: Cambridge innehåller väldigt få kalorier. Av dina 5.5 kg är 1 kg kolhydrat och 2-3 kg vatten, som mobiliserats. NU börjar du bryta ner fettväv. Programmet ger initial viktnedgång, liksom alla då man får få kalorier i sig.

bellis säger: hur kan jag på ett enkelt sätt ändra mina matvanor?

Stephan Rössner säger: Varför inte testa Viktklubben och följa den ordentligt? Av en massa chat-besked verkar upplägget passa en hel del? Lycka till!

Moderator säger: Tack för idag - nu stängs chattet!

Stephan Rössner säger: Kul att höra en massa intressanta frågor- och fascinerande att se att bland frågorna finns alltid "favoriter i repris"! Hej!!!!!