Kan man verkligen lite på BMI?

Redaktör Bella Tidblad chattar om att gå ner i vikt via nätet

HÄLSA

Linda säger: Viktfråga: enligt BMI har jag 18,7 men jag känner mig inte undernärd. Skulle lätt kunna tappa fler kilon. Känner mig lite pluffsig. Kan man verkligen lita på att BMI gäller för alla?

Bella Tidblad säger: BMI är ett ungefärligt, men vedertaget, sätt att mäta under- , normal- eller övervikt. Om man är mycket vältränad kan man få ett högt BMI utan att vara överviktig. På samma sätt kan man få ett lågt BMI trots att man har fettkilon att gå ner.

Li säger: Är det värt pengarna? Du tror inte man kan klara sig utan viktklubben och klara det på egen hand?

Bella Tidblad säger: Självklart kan man klara sig själv. Men Viktklubben är till för dem som antingen behöver eller vill ha stöd. Dessutom får man ju ett intressant omdöme om sin viktprofil, menyer och coachbrev varje - och kanske det allra bästa - den härliga gemenskapen med de andra medlemmarna.

Sandra säger: Hej. Gick med i Viktklubben härromdagen, men vill betala med faktura så jag har inte kommit in på sidorna ännu. Jag tror egentligen att jag kunde gått ner i vikt på egen hand om jag bara kunnat sluta äta godis, glass och kakor dagligen,men det kan jag inte. Får jag hjälp att hålla mig borta från sötsaker i viktklubben?

Bella Tidblad säger: Ja, du får en meny som du ska följa. Dessutom hjälper den smarta dagenboken dig att bli medveten om vad du äter. Dagboken är ett pedogogiskt instrument - men det är alltid du själv som måste göra jobbet. Lycka till!

Smilla säger: Hur många points ska man äta om dagen ifall man är 1.72 cm lång och väger ca 59?

Bella Tidblad säger: Vi räknar inte points utan kalorier. Gör ett BMI-test på Viktklubbens sida för att se om du överhuvudtaget ska gå ner i vikt.

Ben.Rangel säger: Varför är det så viktigt att banta?

Bella Tidblad säger: Man ska ha en trivselvikt - om det innebär bantning eller inte avgör var och en.

Pia säger: Varför finns inte de allra magraste alternativen, som mini-lätta, 5% ost, yoghurt med mindre fett än 0.02% med i listan över livsmedel?

Bella Tidblad säger: Vi är så nya, men vi fyller ständigt på med nya livsmedel. Dessutom kan du ju själv lägga in de livsmedel just du vill ha - och det är bara du som ser dem.

Cassandra säger: När man bantat i 27 år av och till utan resultat vad ska man då göra???

Bella Tidblad säger: Jag är ingen dietist, men du kan chatta med Josefine Jonasson torsdag 22 kl 13 här på aftonbladet.se

Strulis säger: Är den på litlig? Man läser ju om så många olika allternativ?

Bella Tidblad säger: Vi har utvecklat Viktklubben tillsammans med Sveriges främsta experter på övervikt och viktminskning. Dessutom är de ju pckså våra experter som svarar på era frågor i bl a chatt - och vi har levande bevis för att folk går ner i vikt med Viktklubben.

Li säger: tar ni emot alla, tom dom som egentligen inte väger föör mycket för deras längd?

Bella Tidblad säger: De som har ett BMI under 20 får inte vara med - inte heller de som är under 18 år. Du kan själv göra BMI-testet på Viktklubbens sida på aftonbladet.se för att se om du kan vara med. Lycka till!

mariaz säger: hur påverkar en "ätardag" i veckan min vikt??

Bella Tidblad säger: Du kan ställa den frågan till Josefine på torsdag kl 13 - jag är ju inte dietist ;-)

macbeth säger: Hur går man tillväga för att kunna vara med viktklubben och fungera den?

Bella Tidblad säger: Grunden är att det som tas in läggs på hög och det som förbränns dras i från. Köp ett abonnemang, svara på dietisternas frågor om dig och fortsätt in i klubben. Där får du hela veckans meny utarbetat efter dig och vilken vikt du vill nå. Och - om du vill - får du ett personligt motionsprogram anpassat just efter dig. I dagboken skriver du varje dag in vad du ätit och hur du rört dig.

Tilde säger: Funderar på att gå med i Viktklubben, men jag ska vara bortrest (inom Sverige) hela juni. Om jag går med, kan jag då ha tillgång till mina sidor på Viktklubben från en annan dator än min egen?

Bella Tidblad säger: Ja, bara du har en uppkoppad dator kan du nå Viktklubben.

Mia 23 säger: Jag tror ju att det känns begränsat när man har en meny man måste följa, det skulle inte fungera för mig. Då kan man ju inte åka på middag till vänner eller nåt?

Bella Tidblad säger: Menyn är bara till som inspiration. Du måste inte följa den, men skriv in i dagboken vad du äter och håll dig till hur många kalorier som Viktklubben tilldelat dig så fungerar det ändå!

Totte säger: Varför är det bara kvinnor här?? Hmmm...

Bella Tidblad säger: Ja, det undar jag också eftersom jag vet att vi har många män i klubben...

Bella Tidblad säger: Tack alla för era frågor - på måndag chattar Camilla Porsman kl 13. Välkomna!

ARTIKELN HANDLAR OM