Vilket av pasta, potatis och ris är bäst om man vill gå ner i vikt?

Dietist Josefine Jonassons chatt om att gå ner i vikt

HÄLSA

Lotta säger: Jag har ätit enligt VK men endast gått lättare promenader och ej kört rek. motionsprogram men ändå gått ner ca 1 kg/vecka. Om jag skulle motionera mer skulle jag då gå ner mer i vikt? Blir inte det för snabb viktminskning då?

Josefine Jonasson säger: Hej Lotta! Motionsprogrammet ska Du se som en hjälp om Du tidigare inte har någon erfarenhet av träning, det är inte tvunget att följa detta program. Lättare promenader är också bra träning och uppenbarligen fungerar det för Dig för att gå ner i vikt. Om Du väljer att motionera mer är ett alternativ att Du äter lite extra - Du har rätt i att det inte är hälsosamt att gå ner alldeles för snabbt. Om Du har stor övervikt kan det vara lättare att gå ner snabbt. Lycka till!

BomberHarris säger: Kan man vara vegan och behålla hälsan?

Josefine Jonasson säger: Hej! Visst kan det vara hälsosamt att vara vegan men det är viktigt att man vet vad man gör och att men ersätter de livsmedel man plockar bort med alternativ som passar.

kicki säger: hur gör man om man bara vill bli av med magen, och ha kvar allt annat hull?

Josefine Jonasson säger: Hej Kicki! Tyvärr kan man inte punktförbränna fett, dvs man kan inte välja vilket fett man vill bli av med först. Om Du vill kan Du chatta mer om detta med Camilla Porsman som chattar nästa vecka.

Anna-Carin säger: Hej Josefine.. Jag har precis gått med i Viktklubben, men har ett JÄTTEPROBLEM, jag äter inga som helst frukter, grönsaker eller fisk etc. Eller ngt med assens till detta.. Är vitamintabletter lösning för mig?? Recepten känns ju lite hopplösa i mitt fall... Snälla, HJÄLP!!!

Josefine Jonasson säger: Hej Anna-Karin! Finns det någon speciell anledning till att Du inte äter dessa livsmedel? Om Du är allergisk så ska Du naturligtvis undvika dem men annars kan det kanske vara en idé att prova en del nya grönsaker som Du inte tidigare har ätit. En multivitamintablett skulle kunna vara bra för Dig. Lycka till!

gumman säger: hejsan, jag är viktväktare, promenerar ca 1 timme 2-3 gånger/vecka och styrketränar 3 gånger /vecka, kommer jag att lyckas gå ner i vikt?

Josefine Jonasson säger: Hej! ABSOLUT, jag tror faktiskt att jag kan lova Dig att Du kommer att gå ner i vikt. Naturligtvis förutsätter det att Du inte bara följer viktväktarnas recept utan även deras rekommenderade mängder. :-) Kämpa på!

Lina säger: Vad tycker du om Herbalife´s produkter?

Josefine Jonasson säger: Hej Lina! Jag är ingen expert på just Herbalife så jag väljer att inte kommentera just dem. Rent generallt kan man säga om denna typen av lågkalorprodukter att man naturligtvis går ner i vikt och det snabbt. Tyvärr har man inte lärt sig att äta hälsosamt genom att välja dessa produkteroch när man börjar äta vanligt igen går man vanligtvis upp i vikt igen.

buff säger: Jag har ätit så kallad "Gainers Fuel" i fyra månader nu, enligt ordination, men har inte gått upp ett uns i vikt. Vad tycker du att jag ska göra?

Josefine Jonasson säger: Hej! Ja, inte heller detta är jag expert på... :-) Jag tycker att Du ska prova att äta regelbundet, dvs låt det inte gå för många timmar mellan måltiderna och var inte rädd för att öka på portionsstorlekarna. Camilla Porsman chattar nästa vecka - fråga henne, hon är duktig på sånt här!

Dannemann säger: Jag har en fråga: Jag är ganska lång och har inte särkild mycket muskler men ändå har jag ganska mycket underhudsfett. Hur ska jag göra för att bygga upp mer muskelmassa och samtidigt bli av med överflödigt fett?

Josefine Jonasson säger: Hej! Ja, det är nog dags att klaga på moderatorn som skickar massa frågor om träning till mig... :-) Jag skulle rekommendera en kombination av förbränningsträning och styrketräning men fråga Camilla Porsman nästa vecka - hon kan det här!

Amana77 säger: Hej Josefine....har problem, är ständigt sötsugen, hur ska jag göra för att slippa det suget?

Josefine Jonasson säger: Hej Amana! Ja, det är ett vanligt och besvärligt problem. Det första är att Du bör vara noga med måltidsordningen , dvs att Du äter regelbundet. Det kan minska suget mellan måltiderna eftersom blodsockernivån blir jämnare. Kan det vara så att Du äter för lite och därför blir sugen? Glöm inte bort att det är tillåtet att ta det där lilla extra ibland. Lycka till och ge inte upp!

Meral säger: Hej Josefine!

jag har haft svåra ätstörningar, när jag var lite yngre. Kan du ge mig nått råd om att gå ner i vikt utan att banta. Väger ganska mycket nu, efter jag fått barn. Snälla, jag mår dåligt av detta.

Josefine Jonasson säger: Hej Meral! Hoppas att Du har fått bukt med Dina ätstörningar. Jag tycker att Du ska ta det försiktigt och inte hoppa på några "kurer". Även för Dig gäller det att vara noga med att äta regelbundet och att vara försiktig med småätande och stora portioner. Minska på sånt som Du vet innehåller mycket kalorier, t ex godis och kakor. Se till att ändå unna Dig det ibland om Du känner behov av det. Ta det försiktigt - var rädd om Dig.

Jaquline säger: Vilket av pasta, potatis och ris är bäst om man vill gå ner i vikt?

Josefine Jonasson säger: Hej Jaquline! Egentligen är inte det ena bättre än det andra men om man ofta äter på restaurang kan pasta vara en liten fälla eftersom pastaportionerna ofta är väldigt stora jämfört med potatis och ris. Var försiktig med stekt potatis och pommes frites - där finns gott om fett!

Emma 23 säger: Hej JOsefine! Hur många gånger per dag bör man äta...är det bästa 3 ggr/ dag??

Josefine Jonasson säger: Hej Emma! Vi brukar rekommendera frukost, lunch, middag och 2-3 mellanmål per dag. Mellanmål kan dock låta lite pretantiöst, för de flesta räcker det med en frukt.

Spolformad säger: Tacksam för vardagstips för hur man drar in på något som man kanske dagligen stoppar i sig men man kan avvara och därmed på längre sikt gå ner i vikt

Josefine Jonasson säger: Hej! Det där är ju väldigt individuellt men några generella råd kan jag säkert leverera: Såser, feta pålägg t ex ost och prickig korv, fikabröd, choklad, friterad mat, olja, dressing.... ja, det finns en massa saker. Det är viktigt att tänka på att ALLT som man äter lagras som fett om man äter mer än vad man behöver. Kolla förresten i kalorikollen här i viktklubben! Lycka till!

Busan säger: Varför är det svårare för diabetiker att gå ner i vikt? Är mängden insulin man kräver avgörande? Har en diabetiker som kräver mindre insulin lättare att gå ner i vikt?

Josefine Jonasson säger: Hej Busan! Det är förstås viktigt som diabetiker har ett välinställt blodsocker. Om man äter mycket mat eller mat som höjer blodsockret snabbt kan man behöva exta insulin. Insulin i sig gör att man känner sig mer hungrig och så har man kommit in i en ond cirkel. Det är absolut inte omöjligt för en diabetiker att gå ner i vikt men det kan krävas lite mer planering och noggrannhet än för andra eftersom man har andra saker att tänka på. Lycka till!

VK Helene säger: hur mycket gör det om cirkeln blir något mer rosa än vad den ska vara kan man kompensera detta på kvällen och gör det någon skillnad?

Josefine Jonasson säger: Hej Helena! Om cirkeln blir mer rosa än vad som rekommenderas innebär det att fettintaget är för stort och det är ju inte så bra. Visst ska man se fördelningen över hela dagen men risken om Du vill kompensera på kvällen är att Du därmed får i Dig för mycket kalorier. Försök hitta en balans som fungerar för Dig. Lycka till.

karro säger: Hej! Vilken alkohol är "bäst" att dricka om man ska på fest o är lite överviktig som jag. är det minst kalorier i vin eller alkocider??? och vilket förbränner kroppen bäst???

Josefine Jonasson säger: Hej Karro! Bäst och bäst... i vilket syfte? Om Du vill undvika kalorierna är det bäst att låta bli och istället dricka lightläsk :-) Ärligt talat kan jag inte på rak arm säga vilket som innehåller mest kalorier av de alternativ Du nämner. Rent generellt kan man säga att ju mer alkohol drycken innehåller, desto mer kalorier innehåller den. Om det också finns socker tillsatt blir energiinnehållet ännu större. Lycka till och ta det lugnt! :-)

Moderator säger: Tack för i dag - nu stänger chattet. Ett sammandrag publiceras inom kort.

ARTIKELN HANDLAR OM