Kan man äta samma frukost varje dag?

Dietist Mary Hyll om att maten när man går ner i vikt

HÄLSA

Mary Hyll säger: Hej! Nu är jag här för att svara på era frågor!

sanna säger: finns det bra tips för att man ska gå ner i vikt som inte innebär för mycket träning pga tidsbrist?

Mary Hyll säger: Hej Sanna! Viktminskning betyder att intaget av energin måste vara mindre än utgifterna och då kan det räcka med att man dra ner på maten utan att man lägger ner mycket tid på träning. MEN mycket forskning visar att regelbunden fysisk aktivitet är oerhört viktig för att bibehålla en lägre vikt. Försök att få "smygmotion" in i dina vardagar: ta trappen, promenera lite extra. Du kommer att må bättre och orka mer.

Mala säger: Är det OK att äta samma sorts frukost varje dag. Jag äter lättfil med müsli samt 2 knäckeskivor med pålägg och grönsaker.

Mary Hyll säger: Det är helt ok att äta samma sorts frukost varje dag. Din frukost låter utmärkt (och gott)!

VK Eva-Lotta säger: Hej, Jag har svårt att få min cirkel att bli lika den som är anpassad till mig. Något tips?

Mary Hyll säger: Cirkeln är likadan för alla: den visar fördelningen mellan de olika energigivande näringsämnena. Jag vet inte vilken del på din cirkel som är för stor så det är lite svårt att svara på din fråga.

Mala säger: Hej! Jag undrar om sockerfria lakritstabletter, typ Läkerol binder vätska i kroppen.

Mary Hyll säger: Sockerfria tabletter påverkar inte vätskeansamling i kroppen men de kan ge magbesvär om man äter för mycket.

Anna säger: Hej Mary! Har du några tips på vad jag kan göra för att få bort min matnoja på helgerna? Äter sunt och normalt under veckorna för att totalt tappa kontrollen under helgen. Känns så meningslöst då veckans slit med kost och träning blir lika med noll. Tack på förhand.

Mary Hyll säger: Hej Anna! Det du beskriver är mycket vanligt. Man känner att man har kontroll över sitt ätande vid vissa tider men inte vid andra. Helger verkar vara en risksituation för dig. Det gäller att ha en bra strategi inför helgerna: hur kan du förebygga att det blir problem för just dig? Behöver du planera in aktiviteter eller annat som kan distrahera dig? Det kan vara många sätt att klara av problemet och du kan säkert komma fram till en bra lösning. Men jobbigt är det innan man hittar den! Lycka til

eric säger: stämmer det att man ska dra ner på kolhydrater som pasta när man ska gå ner i vikt?

Mary Hyll säger: Det stämmer inte att man bara ska dra ner på kolhydrater utan man måste dra ner på det totala energiintaget. Då blir det mindre protein och fett. Många av oss äter för mycket fett så det kan vara bra att fokusera på det först.

Angus säger: Varför är det bara prat om att gå ner i vikt, det finns faktiskt de som vill gå upp i vikt. Har du något råd?

Mary Hyll säger: Hej Angus! Bra fråga. Visst finns det dem som inget annat än vill bli större och det måste kännas svårt att se mycket om viktminskning i medierna. Det är viktigt att fråga sig om det är en verklighetsbaserad ideal man sträver efter. Det kanske är orealistiskt för just dig att ha en större kropp, men man kan alltid träna sig lite större och äta mer energi (kcal) i välbalanserad kost för att gå upp.

jess säger: Är lax en mycket fet fisk? Om man jämför med annat kött är den fet då också?

Mary Hyll säger: Lax tillhör de "feta" fiskar men det är så bra fett så det är inget att undvika. Om man jämför med feta charkprodukter är den mycket magrare. Magert kött innehåller mindre fett än lax däremot. Ät varierat är mitt bästa råd!

Nettan säger: Hej Mary, har du några erfarenheter angående överviktsoperationer?

Mary Hyll säger: Ja, det har jag. Jag har arbetat med patienter som har gjort en så kallad "gastric banding" operation där man drar en snörre runt den övre del av magsäcken.

Helene säger: Hej Mary

Hur viktigt är det att proportionerna i cirkeln är rätt? Om jag har för mycket fett en dag och kcal kvar är det bättre att ta ex en banan eller gör det inte så mycket? en del recept i VK har faktiskt för mycket fett

Mary Hyll säger: Hej! Om cirkeln blir lite "fel" gör det inget. Man måste tänka på genomsnittet under en längre tid. Om man lite mer fett någon dag och mindre någon annan spelar det ingen roll. Vissa recept kan vara lite fetare än andra och det är ingen fara. Lyssna på din kropps hunger- och mättnadssignaler främst i stället för att få cirkeln "perfekt". Det är ingen idé att äta en banan eller någonting annat för cirkelns skull (den är bara en referensram). Lycka till!

berta säger: jag har putmage, och dricker samtidigt alldeles för lite vatten. kan det ha ngt samband?

Mary Hyll säger: Jag tror inte att det är ett samband. Din mage kan du påverka genom viktminskning och träning till viss del (och ibland blir putmagen kvar trots det!).

mervi säger: Vad kan du säga om BECEL. Läste att den skulle innehålla cancerframkallande ämnen!

Mary Hyll säger: Hej- jag har varit bortrest och missat det här. Jag hoppas och tror på att Livsmedelsverket har bra koll på vår mat och att om det stämmer så kommer vi att få reda på det via dem.

lea säger: Kan man behöva tillskott av vitaminer och mineraler om man ska äta 1400 kcal/dag under en längre tid? Eller får man i sig tillräckligt genom maten?

Mary Hyll säger: Personligen tycker jag att ett tillskott av en vanlig vitamin/mineral tablett (som finns t.ex. på Apoteket) kan vara bra om man äter 1400 kcal. Det kan vara svårt att få i sig alla näringsämnen annars. Men det är viktigt att INTE överdosera och att inte blanda olika sorter!

Calle säger: Hur får man reda på att man har diabetes?

Mary Hyll säger: Man gör en så kallad "glukosbelastning" där man dricker en söt lösning och blodsockret mäts sedan under en tid. Om du misstänker att du kanske har diabetes - kontakta din vårdcentral idag!

Tickarn säger: God dag!! Man säger ju att man ska dricka mycket under en dag, ska det vara vatten då lr går det lika bra med typ vitamindryck eller lättdryck?? Det är ju rätt mycket vatten i dem också. Och hur nyttiga är egentligen light-drickor??

Mary Hyll säger: Jag rekommenderar inte vitamindrycker, eftersom det blir risk att man får i sig FÖR mycket (och det är också dyrt!). "Lättdryck" kan innehålla socker och det är ingenting att rekommendera som törstsläckare. Lightdrycker som är sötade med aspartam och liknande innehåller nästan ingen energi (kcal). Vatten och mineralvatten innehåller inga kcal. Lightdrycker är söta och det är bäst att vänja sig av vid sötsaker så jag rekommenderar vatten.

Karin säger: Hej! Vad anser du om Montignacmetoden? Funkar den?

Mary Hyll säger: Jag har inte läst boken men tror att det handlar om att begränsa kolhydratintaget? Om man skär ner på sitt energiintag då går man ner i vikt, oavsett om det är kolhydrater eller annat man fokusera på.

Anna säger: Hej! Jag har lite problem med min vikt! Tycker att jag aldrig går ner och tappar lätt tålamodet.

Mary Hyll säger: För det första är det viktigt att du realistiska förväntningar för takten av viktminskningen: 1/4 - 1 kg i veckan är lagom. Ibland står vikten stilla trots att man gör allt "rätt". Det är jobbigt att vänta på att få resultat. Försök att hitta stöd i din omgivning - eller i Viktklubben. Lycka till!

Turid säger: hej

Jag är så nyfiken på er och klubben...

Vad skiljer denna klubben från Viktväktarna?

Varför kan jag inte betala via nätet?

Mary Hyll säger: De största skillnaderna är att Viktklubben är en "virtuell" klubb där medlemmarna "träffas" via nätet. Man behöver inte gå på möten. Sedan använder vi kilokalorier som ett mått på energi där Viktväktarna har "points". Internet är ett unikt redskap och ett snabbt sätt att få hjälp och stöd dygnet runt.

Mary Hyll säger: Hoppsan...glömde svara på sista frågan. Man ska kunna betala via nätet. Det kanske är något tillfälligt fel.

Fettfanatikern säger: Hur gör jag för att behålla vikten efter att jag gått ner som jag ska?

Mary Hyll säger: Mycket bra fråga! Att behålla vikten är den största utmaningen! Försök att göra följande: väg dig regelbundet (1-2 gånger i månaden brukar räcka), ät frukost, rör på dig regelbundet (helst varje dag - promenader är bra!), sök socialt stöd, försök att se ev. bakslag som ett sätt att lära dig mer om ditt beteende och hur du kan göra annorlunda om det händer igen, och TÄNK LÅNGSIKTIGT! Din nya livstil gäller för hela livet!

Moderator säger: Tack för i dag - nu stänger chattet. En sammanfattning kommer inom kort.

Mary Hyll säger: Tack än en gång för era intressanta frågor. Jag önskar er alla en trevlig dag! /Mary