Är det farligt att deffa?

Dietist Josefine Jonasson om att gå ner i vikt och äta rätt

HÄLSA

AnnSofie säger: Jag har funderat på att deffa (ta bort alla kolhydrater ur kosten) under 13 dagar. Är detta riskabelt? Bör jag undvika att träna under denna period?

Josefine Jonasson säger: Hej AnnSofie! Under en så pass kort period kan jag inte säga att det är direkt skadligt för Dig. Om Du tar bort kolhydraterna ur kosten kan det kännas jobbigt att träna eftersom Du saknar den snabba energin men inte heller det är direkt skadligt. Lycka till!

phillie säger: Hej, Har ni kunskap om hur människans kropp fungerar? Jag menar det finns så mycket pengar i kalorisnåla och fettsnåla produkter att det är det ledande sättet att gå ner i vikt. Har man läst lite grann om hur det funkar så vet man att det är bullshit. Kunskapen hos läkare är extremt dåligt, de köper också det synsättet. Förlåt, min fråga är om du tror att det finns tillräckligt mycket intresse från samhälle, företag, dietister, producenter osv att komma tillrätta med dagens kost. Om de gör det

Josefine Jonasson säger: Hej Phillie! Oj, oj, vilken fråga, naturligtvis finns det pengar att tjäna i kalorisnåla produkter - liksom i allt annat - men det är ingen som tvingar någon att köpa dessa. I viktklubben ingår olika personalkategorier med olika kunskaper eftersom vi ska kunna komlettera varandra. Visst är det bra om det finns intresse i samhället men en början kan vara att ta hand om sig själv och lita på sina egna kunskaper. Lycka till!

kalle kula säger: Är vi svenskar på väg mot att få allt mer övervikt?

Josefine Jonasson säger: Hej! Ja, tyvärr är det så att vi närmar oss USA med stormsteg när det gäller övervikt och fetma.

jennifer säger: Hej. Har lite problem med maten.... spyr ofta efter jag ätit, men inte alltid. Och jag spyr aldrig upp allt, utanbara en del av portionerna. Förstör jag ngt i kroppen även då? Har ofta förstoppning också.... vad beror det på?

Josefine Jonasson säger: Hej Jennifer, jag tror att Du skulle behöva få annan hjälp när det gäller Ditt ätande. Sök hjälp hos Din husläkare. Var rädd om Dig!

LV säger: HEJ! Har varit med i Viktklubben i 6 veckor nu och förlorat 5,7kilo och jag är djupt imponerad eftressom detta gjorde jag enbart genom att hålla mig på rätt kalorinivå! Nu har kroppen vant sig vid det kaloriintaget och ibland känner jag att jag måste äta jättemycket för at komma upp i rätt kalorinivå. Måste jag äta alla kalorierna? Speciellt när jag är ledig känner jag att jag inte kan äta så mycket men när jag jobbar gör jag av med betydligt mer energi och blir hungrig oftare och snabbare. Kan

Josefine Jonasson säger: Hej! Om Du ligger på ett lågt rekommenderat energiintag är det viktigt att Du äter så mycket för att få i Dig tillräckligt med näringsämnen, ät aldrig under 1300 kcal eftersom det då kan bli svårt.Lycka till!

Maria säger: Vad är bäst att minska på om man vill gå ner i vikt, men ändå inte försaka efterrätter? Fett eller kolhydrater?

Josefine Jonasson säger: Hej Maria! Eftersom fett innehåller mer än dubbelt så mycket kalorier som kolhydrater är det lättast att minska på det men tänk t ex på att gelégodis är fettfritt men ändå innehåller nästan 400 kcal/100g. Lycka till!

Soffipropp säger: Är det farligt att byta ut allt smör mot olja?

Josefine Jonasson säger: Hej! Nej, det är inte farligt. Tänk bara på att olja innehåller 100% fett.

Ilfan säger: Jag vill fråga dig om det bästa sättet att förbränna fett från kroppen.

Josefine Jonasson säger: Hej Ilfan! Träning träning och åter träning :-). Promenader är utmärkt! Kämpa på!

EriCa_18 säger: hej hej! jag tror jag har drabbats av bulimi. jag tror jag behöver hjälp

Josefine Jonasson säger: Hej EriCa. Om Du känner så ska Du absolut söka hjälp, var inte rädd för det. Ta kontakt med Din husläkare och be honom/henne att hjälpa Dig vidare. Var rädd om Dig och tänk på att Du är värd att få må bra.

Helene säger: Hej vad ska man göra om cirkeln har för mycket fett och proteiner en dag? Om man har kcal kvar den dagen ska man kompensera med ex banan? Jag går på Viktklubben

Josefine Jonasson säger: Hej Helene! Om det är snedfördelning i cirkeln och Du har kalorier kvar kan Du absolut kompensera med banan.

Krille säger: Har hört att fettsnåla margarin inte är "nyttiga", typ Lätta då. Hur är det, är det ett farligare fett i denna typen av margarin/smör?

Josefine Jonasson säger: Hej Krille! Nej, det är inte ett farligare fett i lättmargarin. Om man jämför lättmargarin och smör är det till och med så att det är bättre fettkvalitet i lättmargarinet!

simon säger: Hej!! Tänkte bara fråga om astma har nått samband med övervikt jag har gått upp 15kg sen jag fick de även att jag idrottar lika mycket som innan!!

Josefine Jonasson säger: Hej Simon! Jag tycker att Du ska ta upp den här frågan med vår doktor - Yvonne - hon chattar 11/6 klockan 13. Hon kan det här!

maria säger: Hej! Vilka frukostflingor rekommenderar du, Special K eller Branflakes?? Eller är det för mycket socker i båda??

Josefine Jonasson säger: Hej Maria! Båda dessa flingor är bra alternativ.

***Parrise23 säger: Hej Josefine! Jag har varit med i Viktväktarna sen oktober och gått ner ca 16 kg. Vad tycker du om viktklubben, varför ska jag vara med där?!

Josefine Jonasson säger: Hej! Ja, Du... för att vi har en trevlig chatt kanske... :-) Båda metoderna är bra och Du har ju gått ner i vikt med hjälp av VV - jättebra. Jag kan bl a se en fördel med Viktklubben att man blir påmind om man inte kommer dit regelbundet men som sagt, det gäller att hitta sin metod. Kämpa på!

Gertrud säger: Hallå! Är det så jättafarligt som alla påstår att banta när man är 13? Jag menar, om jag känner mej tjock är det väl upp till mej!

Josefine Jonasson säger: Hej Gertrud! Jag avråder Dig bestämt från att banta när Du är så ung och JA, det är farligt! Om Du känner att Du väger för mycket så försök istället att dra ner på godis och glass och annat kaloririkt om Du äter mycket av sånt, men BANTA INTE! Var rädd om Dig!

Violine säger: Hej Josefine vill bara höra om det är bra att byta ut en lunch till Nutrilett då och då?

Josefine Jonasson säger: Hej Violine! Det behöver inte vara dåligt men det finns inget mirakulöst i nutrilett som gör att Du går ner i vikt. Var uppmärksam så att Du inte äter mer på eftermiddagen på grund av att Du har ätit en liten lunch. Lycka till!

rosa säger: Hur skall jag veta hur mycket kalorier det är i olika mat och när dagsintaget är nått?

Josefine Jonasson säger: Hej Rosa! Om Du är med i viktklubben så har Du ju en stor användning av av dagboken där Du ser hur mycket kalorier Du har ätit och hur mycket Du har kvar. Kalorikollen kan också vara tll hjälp. Lycka till!

Moderator säger: Tack för i dag - nu stänger chattet. Ett sammandrag kommer inom kort.

Josefine Jonasson säger: Tack för idag - jag hoppas vi hörs snart igen! Njut av solen!!