Varför är jag godissugen?

Läkaren Yvonne Linné chattade om övervikt och motion

HÄLSA

Beata säger: Jag har kommit av mig lite med VK. Har känt ett sug efter fet mat och sötsaker. Varför gör man det?

Yvonne Linné säger: Hejsan!

Ofta går det bra att ändra sina vanor i början men sedan släpper "nyhetens behag" och det börjar kännas tungt. Risken är att man har gått ut lite får hårt. Det är viktigt att man ibland, inom ramarna för de tillåtna kaloriantalet, unnar sig att äta saker som man tycker är gott. Annars är risken att man helt tappar greppet och går tillbaka till sina gamla vanor.

Malin säger: Vad ska man se upp mest med om man vill gå ner i vikt, fett eller socker?

Yvonne Linné säger: Fett innhåller mer kalorier per gram så det är lättare att överäta fett. Men i slutändan är det antalet kalorier per dag, oavsett om det kommer från fett eller socker som räknas om man ska gå ner i vikt.

laila säger: läste i tidningen att det inte var lönt att banta för man går upp igen efter ett tag bättre med operation vad är san

Yvonne Linné säger: Hela frågan kom visst inte med. Det är sant att operation är den metod som visat bäst långtisresultat. Alla som är överviktiga kan och bör inte opereras. En operation innebär i sig en risk och vad den gör är att den tvingar patienten att äta mindre.

mikki säger: lågkolhydrat mat, vad tycks om detta ??

mikki

Yvonne Linné säger: En fråga för en dietiskt..... Det finns många olika dieter som fokuserar på låg kolhydrathalt, hög proteinhalt etc. I slutändan handlar det om hur många kalorier du får i dig. Ingen har i vetenskapliga studier kunnat bevisa att lågkolhydrat-mat har någon särskild effekt.

nils säger: jag väger 69 kilo och är 200 centimeter lång. det är jättesåvrt för mig att gå upp i vikt. hus ska jag gå tilll väga för att gå upp i vikt

Yvonne Linné säger: Också en dietist fråga.... äta regelbundet och gärna styrketränna för att öka muskelmassan.

Cilla säger: Är allergisk mot all frukt och de flesta grönsaker.. Något förslag på vad jag kan äta istället för att underlätta en viktnedgång?

Yvonne Linné säger: Man behöver inte äta frukt för att gå ner i vikt, men det underlättar för att frukt och grönsaker innehåller fibrer och ganska lite kalorier.

Anders säger: Jag är vegan och vill gärna gå upp i vikt. Vad ska jag göra? Tränar redan flera gåner i veckan så det är inte mer muskler jag behöver.

Yvonne Linné säger: Se svar till NILS!

felicia säger: Hej.

jag gör 100 situps om dagen.när ska resultatet visas?

Yvonne Linné säger: Det beror lite på hur man är byggd. Punktförbräning fungerar inte utan träning och motion i kombination ger bästa resultat. Ett par månader brukar det ta med regelbunden träning.

bell säger: Var går gränsen för kraftig övervikt? Vilka får möjlighet att opereras för sin övervikt?

Yvonne Linné säger: Gränsen för kraftig övervikt går vid BMI 35. För att bli opererad krävs oftast ett BMI över 40.

anette säger: Vad är din bedömning om XENICAL?

Yvonne Linné säger: Xenical är ett av två registrerade läkemedel mot fetma. Xenical fungerar, men bara i kombination med att man ändrar sina matvanor och drar ner på fettet i maten. Gör man inte det får man diarréer.

Kajsa Anka säger: Jag tror jag blir tjockare när jag stressar. har det något med ämnesomsättning och göra?

Yvonne Linné säger: Jag tror att det beror på att när du blir stressad så äter du mer.

bell säger: Vilka är riskerna med operationen? Innebär det några förändringar av mina matvanor om jag skulle bli opererad, på kort sikt och lång sikt?

Yvonne Linné säger: Om man blir opererad får man räkna med att drastiskt ändra sina matvanor! Man kan bara äta motsvarande en barnmat år gången och då måste denna mat innehålla alla näring du behöver så det är viktigt med kvaliten på maten. Vissa patienter får svårt att äta trådig mat tex kött. Äter du för mycket kan det leda till komplikationer tex. magont och kräkningar. Att bli opererad är ingen enkel bantnings metod det kräver en hel del av patienten!

Ing-Marie säger: Hej Yvonne, Jag ska äta 1300 kal om dagen, men det blir mindre, ställer kroppen in sig på svält då och viktminskningen går trögre eller hur funkar det?

Yvonne Linné säger: Att du inte ska äta minder än 1300 beror på att det är svårt att få i sig alla näringsämnen. Risken är också att kroppen drar ner på ämnesomsättningen och man fryser och känner sig trött. En viktminskning ska inte gå snabbare än 0.5-1.0 kg per vecka.

Niki02 säger: häng på magen efter stor viktuppgång ( och 2 graviditeter ) måste opereras bort ( överskotts skinn ) eller går det att träna bort ?

Yvonne Linné säger: Det kan vara svårt att tränna bort överskottskinn även om det hjälper till att få kroppen fastare, men ska det helt försvinna måste du nog operera bort det.

Greta säger: När jag började styrketräna belv resultatet "bulliga" armar och högre vikt. Då slutade jag träna. Har du något råd?

Yvonne Linné säger: Du verkar ha lätt att bygga muskler vilket många skulle avundas dig! Varför inte träna något mer konditionskrävande i stället?

bell säger: Hur gör jag för att komma i kontakt med en dietist?

Yvonne Linné säger: Ta kontakt med din vårdcentral som kan hjälpa dig vidare!

Lena säger: Hej. Lider av övervikt sedan tio år tillbaks. Har nu fått problem med högt blodtryck - är knappt 40..... Har du tips vad jag kan göra för att räta upp skeppet?

Yvonne Linné säger: Något riktigt kort svar finns inte på den frågan. Att gå ner i vikt är ju bra men även att börja motionera och sluta röka påverkar ju hälsan. Ofta när man får ett besked att man har högt blodtryck eller början till diabetes är det lätt att man vill ändra allt på en gång. Ta en sak i taget och försök att hålla fast vid de nya vanorna.

Moderator säger: Tack för idag, nu är chattet stängt. En sammanfattning kommer inom kort.

Yvonne Linné säger: Hej och tack för mig! Kul att få chatta med så många intreeseade människor! /Yvonne