Hur ska jag träna för att minska i vikt?

Dietist Mary Hyll chattade om kost och motion

HÄLSA

Annisen säger: Hej! Vilket sätt är bra att träna på om man vill gå ner i vikt? och hur ska man äta?

Mary Hyll säger: Hej! Alla sätt är bra, bara man gör det! Promenader duger för många. Gör något du tycker om, och gör det ofta. När det gäller mat är det energilagen som gäller: utgifterna måste vara större än intagen.

Helena M. säger: Hej! Jag slutade röka för ca 6 månader sedan och har försökt att tänka på vad jag äter, i och med att det är känt att man går upp i vikt när man slutar. Jag försöker träna regelbundet osv. Trots detta har jag gått upp ca 3 kg. Hur ska man lägga upp sin kost? Är det någon speciell träning som är bättre än den andra? Tacksam för svar.

Mary Hyll säger: Hej- när man slutar röka sjunker ämnesomsättningen och man går upp i vikt, även om man äter samma mängd mat. 3 kg är faktiskt MINDRE äv vad de flesta går upp, så jag måste gratulera dig!!!! När det gäller kost och motion är det samma råd för (nästan) alla: ät regelbundet, ät enligt tallriksmodellen, rör på dig varje dag.

lily säger: Vad anser du om den sk stenålderdieten? Då man bara äter nötter, kött ochgrönskaer. Inte mjöl eller mjölkprodukter.

Mary Hyll säger: Jag kan förstå att många söker ändra sin kost och må bättre, förebygga vällevnadssjukdomar, etc. Jag har inte sett forskning som skulle påvisa att en stenåldersdiet är bra men många behöver äta mera grönsaker, och att minska på vitt mjöl och feta mejeriprodukter är inte fel.

Lillan säger: Min sambo vill bara äta såser o grädde, men jag vill äta sallad. Vad gr man för att få honom o fatta att mat som inte är fet också är god?

Mary Hyll säger: Det är ett vanligt problem! Det finns många bra recept med sås och grädde som passar både dig och honom. Diskutera problemet med honom och botanisera i olika recept och försök att komma överens om måltider som ni båda tycker om.

Vajlet säger: Hur ska jag få kontroll på sockersuget? Det kan gå bra i några dagar, men sen får jag ett otroligt starkt sug, som är svårt att stå emot.. Har du några bra tips?

Mary Hyll säger: Ät regelbundet med planerade mellanmål. Fokusera på detta först. Om du fortfarande känner ett sug, försök att kartlägga det via en matdagbok. Ser du ett mönster? Är du egentligen hungrig? Sug och hunger kan vara svårt att skilja. Om du misstänker att ditt sug kan ha samband med känslor, att du tröstäter till exempel, sök hjälp i form av stödsamtal eller terapi. När du upptäcker vad suget står för blir kommer du att kunna förändra ditt beteende. Lycka till!

toni säger: jo jag undrar en sak. jag vill verkligen sluta roka men ar livradd for att ga upp ivikt, ar det vanligt att man gor det eller ar det for att man stoppar i sig en massa onyttigt istaller for den dar cigaretten?

Mary Hyll säger: Det är nog både och. Ämnesomsättningen sjunker lite grand, så man går upp några kilon, även om man äter precis likadant (kan förebyggas om du rör på dig mer!). Och sedan är det vanligt att man äter i stället för att röka. Även om du går upp lite i vikt när du slutar är det definitivt värt det för din hälsas skull. Jag håller tummarna för dig!!!

CAT säger: Om man inte är väldigt överviktig mitt bmi ligger under överviktsgränsen men ändå vill gå ner ett par kilo - fungerar viktklubben då?

Mary Hyll säger: Ja, det gör det. Man måste inte vara jätteöverviktig för att kunna vara med.

Arne säger: Är det inte så att om man vill bränna fett måste man först tömma kroppens energireserv? Det vill säga motionera fastande.

Mary Hyll säger: Nej! Fettet *ÄR* kroppens största energireserv. Du tänker nog på glykogenet i kroppen, som är en liten reserv. Du måste äta för att orka motionera och har du tomma glykogendepåer så kommer du inte att orka.

Mike säger: Lever feta kortare tid än normalviktiga?

Mary Hyll säger: Bra fråga- Prof. Rössner eller Dr. Linné skulle kunna svara med exakta siffror. Men feta är sjukare, absolut.

Anna säger: Gravid och vill äta rätt, vad minskar sockersuget..??

Mary Hyll säger: Se mitt tidigare svar om sockersug. Och sedan glöm inte att våra hormoner spelar in. Du måste inte utesluta socker men det är viktigt att du äter så välbalanserad kost som möjligt. Planera in lagom nyttiga efterrätter (baserad på frukt) och se om det hjälper.

sverre säger: Jag äter nästan bara grönsaker o lite fett. Ändå går jag inte ner i vikt. Varför?

Mary Hyll säger: På något sätt får du i dig fler kalorier än vad din kropp behöver. Det kan också vara så att du har nått en viktplatå.

Bosse 52 säger: Jag är 52 år o har fått order av min lökare att gå ner 10 kg. Jag kämpar med promenader o försöker äta rätt men går inte ner i vikt. Vad gör jag för fel ? Jag har ett BMI på 27 !

Mary Hyll säger: Du är överviktig men inte "fet" och det är bra att ta tag i det nu, så jag håller med din läkare. 10 kg kan kännas lika svårt att bli av med som 50 kg dock! Kan du få träffa en dietist, har du tittat på Viktklubben som alternativ? Du kan behöva lite extra stöd för att se vad som behöver förändras.

Alex säger: Hej

Påverkar vattendrickande vikten postivt? Är det sant att man ska drika 2-3 liter vatten om dagen om man vill gå ner i vikt?

Tack för svaret.

Mary Hyll säger: Det finns ingen forskning som påvisar att ökat vätskeintag skulle påverka vikten positiv. Vätskebehovet varierar beroende på vikt, ålder, omgivningen, hur mycket man rör på sig, bl.a. Generellt räcker 2 liter per dag för de flesta.

Lillie säger: Jag har funderat på att prova Herbalife eller Nutrilett för att gå ner ca 5kg. Är det en bra idé eller tror du att jag går upp igen när jag slutat med dessa "bantningsmedel"?

Mary Hyll säger: Forskningen visar att för de allra flesta så går man upp igen (tyvärr!).

Nasse säger: Om man är för smal, ska man gå upp i vikt genom att äta fett då? Eller ska man bara träna? Man kan inte träna hur mycket som h. Jag är 155 cm o väger 40 kilo o vill gå upp, ser ut som en glasspinne :(

Mary Hyll säger: Ja, ett ökat fettintag kan vara bra för någon som vill gå upp men välj bra fett: olivolja, feta fiskar, nötter. Du behöver öka ditt totala energiintag för att gå upp.

Mary Hyll säger: Tack för era frågor! Hej då!