Finns det smala såser?

Läs chattet med matexpert Kristina Eriksson

HÄLSA

Moderator säger: Nu är Kristina här! Välkommen att ställa dina frågor.

Carola säger: Jag älskar alla sorters goda såser! Tyvärr är det ju inte så nyttigt. Kan jag göra "nyttig" sås eller måste jag helt enkelt vara utan?

Kristina säger: Hej Carola Jo det är gott med såser jag håller med. Nej du behöver inte vara utan, yoghurt, 5%ig grädde, fil är bra alternativ.

Fredrik säger: Är det sant att man blir "fet" av Coca-Cola?

Kristina säger: Hej Fredrik. Ja man blir tjock om intaget är större än uttaget så att säga även om det gäller cocacola.

Mia säger: Har du något recept på hummus som inte innehåller en massa olja?

Kristina säger: Hej Mia Det var ett tag sedan jag gjorde hummus, men jag skulle pröva att helt enkelt minska mängden:-)

nettan säger: hur är fördelningen mellan kolhydrater, fett och protein i era recept?

Kristina säger: Hej Nettan jag jobbar på att de ska vara 55-30-15, men det är inte alltid det blir så. Det viktiga är att fördelningen är sådan över tid.

tina säger: Vad sjutton är hummus?

Kristina säger: Het Tina. Ja det är en bra fråga. Hummus är en arabisk kikärtsröra som man kan äta som pålägg. Det är jättegott. Pröva!

MIN FÖRSTA säger: Vad finns det för råvaror som man kan vara säker på att de är hälsosamma?

Kristina säger: Hej Att äta lite av allt tycker jag är det bästa. Sedan finns det förstås livsmedel som i sig är väldigt bra. Frukt, grönsaker, grovt bröd, rotfrukter, potatis ....De här innehåller mycket fibrer, vitaminer och lite fett och socker. Lycka till.

Eva säger: Jag skulle vilja ha förslag på grilltillbehör i st f smör eller bearnaise etc

Kristina säger: Hej Eva. Har du prövat å göra såser med gräddfil eller matlagningsyoghurt. Du kan smaksätta med mango chutney, örtkryddor, senap, pepparrot osv. Tzatziki är supergott till grillat.

stina säger: Vad är en bra husmanskost???

Kristina säger: Hej Stina Köttgrytor som får koka länge är ofta både magert och smakrikt. Servera till vanlig kokt potatis så att såsen får komma till sin rätt. Fisk tex strömming stekt i ugn är också jättebra. Hoppas du är nöjd med svaret.

mormor säger: spenatpannkakor har jag hört om. kan man ha andra saker i pannkakokrna? mitt barnbarn vill just nu BARA äta pannkaka, han är fyra år o har väl en period. men hur lurar jag i honom grönsaker o frukt?

Kristina säger: Hej mormor Då har jag och ditt barnbarn något gemensamt. jag älskar pannkakor i alla dess former. Om du river i några vinterpotatisar så blir det raggmunkar. Serveras med lingonsylt. Ugnspannkaka som efter 15 minuter lägger på tomatpure, skinka och grönsaker blir också jättegott. Då kan du kalla det pannkakspizza!

jonna säger: Om man har frossat en dag och ätit mer än det dubbla av sitt intag, har du då något bra recept på vad man ska äta dagen efter?

Kristina säger: Hej Jonna. Det är bara att gå vidare å äta som du gjorde innan frossardagen :-)

Tomten säger: Vilken ost är itne bra att ha i mat? har hört att ost med lite fett i inte blir brun om man gratinerar o så?

Kristina säger: Hej Jag tycker att 17%-ig ost funkar. Ok den smälter inte lika bra som en gräddost, men smaken är helt ok!

Penny säger: I kalorikollen anges 1 portion. Hur mycket är det egentligen?

Kristina säger: Hej Penny Nu förstår jag nog inte riktigt frågan, men 1 portion ska vara så att du blir mätt o stämma överens med tallriksmodellen.

Mia säger: Om man ska äta tretton hundra kcal och era menyer ger mellan 13 och 17 hundra kan det ju bli helfel, eller hur?

Kristina säger: Hej Mia Ja fast jag håller mig väldigt nära 1400 kalorier i just det intervallet. Kolla så får du se. :-)

Kalle säger: Hej Kristina! Nässlesoppa är ju så gott. Är det nyttigt? Är det lika nyttigt med spenat soppa? Nässlor finns ju inte året runt. Kan man göra andra gröna soppor? Hur?

Kristina säger: Hej Kalle Ja du har rätt spenat är liksom nässlor bra mat. Pröva broccolisoppa. Den blir vädigt god med en liten klick lättcreme fraiche och sedan kör du den i en mixer. Jättegott jag lovar!

nebmus säger: Jag har hört lite allt möjligt om hur pasta påverkar muskler och fett. Är pasta bra om man vill gå ner i vikt eller är det en myt?

Kristina säger: Pasta är bra mat. Mycket stärkelse och en del fibrer och i princip inget fett. Sedan (tråkigt nog) får man se upp med pastasåserna...Men en klassisk köttfärssås är jättebra mat.

godisgrisen säger: har du några bra idéer på godis som inte är godis, alltså nyttiga godis, om du förstår vad jag menar?

Kristina säger: Torkad frukt som katrinplommon, fikon, exotisk frukt är ju jättegott och funkar bra som ersättare. Sedan kan man ju göra fruktsmoothies som blir nästan som godis fast mycket nyttigare. Lycka till

Moderator säger: Tack för idag! Nu är chattet slut. En sammanfattning kommer inom kort.

Kristina säger: Hej och tack för alla frågor. Roligt att alla är så engagerade och roade av matfrågor. Vi hörs.