Är operation det enda som hjälper mot fetma?

Stephan Rösssner chattade om fetma på Aftonbladet.se

HÄLSA

Moderator säger: Nu är Stephan på plats. Varsågod att ställa dina frågor.

VK Helene säger: Hej hörde för en tid sedan att du sa att en undersökning visar att operation är det enda mot fetma och att banta inte hjälper i längden, hur menar du? Varför startade du då VK?

Stephan Rössner säger: Detta är en bra fråga. All forskning visar, att operation är den metod som ger mest bibehållen viktnedgång. Men: Antalet individer, som kommer till op är något hundratal per år i Sverige- och antalet feta över en miljon. Det ena utesluter alltså inte det andra. Och för många av Viktklubbens medlemmar är op inte ens aktuellt- de har dessbättre inte hunnit utveckla sådan fetma.

Elin säger: Hej jag är 11 år och har en liten ölmage och min mamma säger att jag inte ska banta vad ska jag göra

Stephan Rössner säger: Elin, du ska inte banta! Tjejer i din ålder kan vara lite runda utan att det är samma sak som en framtida farlig fetma. Bra mat, regelbundna matvanor och motion är vad som gäller för Dig- och för alla andra tjejer i din ålder!

Sara säger: Hej! Jag har en liten fråga. Slår man upp tidningen, vilken tidning som helst, så står det alltid bara om övervikt. Jag har aldrig sett att det står nåt för dom som verkligen vill gå upp i vikt. Vet du var mna kan hitta sån info.?

Stephan Rössner säger: Det är vanligt att man frågar efter motsatsen. Men fetma är trots allt mycket vanligare och skadar mångfaldigt flera än undervikt. Därför är fokus på den delen av viktbalansen. För den som (avundad av många!) väger lite mindre än andra och vill gå upp gäller: egelbundna mål, bra täta mellanmål, kolhydratrik kost. Även om fett är mest energirikt ger det ju skador på kärlen, så därför är det ingen bra idé att trycka i sig vispgrädde för att gå upp i vikt.

Agneta säger: Hej!

Är det sant att du har testat eller "godkänt" Cambridgekurens soppor?

Stephan Rössner säger: För ett tiotal år sedan gjorde vi en vanlig vetenskaplig undersökning av Cambridge-pulvret. Sedan dess har vi inget hört av företaget, men förstår att man åberopar oss som referens. Vi använder inte produkten idag.

Cilla säger: Man får ofta rådet att äta frukt och grönsaker...vad skulle du rekommendera att man åt istället om man är allergisk mot all frukt och så gott som alla grönsaker?

Stephan Rössner säger: Detta är knepigt! Men det är faktiskt ovanligt att man är äkta allergisk mot så många produkter. Om detta är din uppfattning tycker jag du ska söka läkare och bli allergitestad, så man vet om detta är en äkta allergi. Vissa saker tål man faktiskt, fast man inte tror det. Många frukter är sällan allergiframkallande, t ex bananer. Be en specialist om hjälp, så får du ett besked om vad du klarar av!

kalle säger: vad räknas som extrem fetma?

är jag extremt fet om jag väger 20 kilo för mycket?

Stephan Rössner säger: Nej, det använda måttet är BMI, kroppsmasseindex, vikt i kg delat med längd i mweter i kvadrat, t ex 70 kg, 1.80 lång ger BMI 70/1.8x1.8, och om BMI är under 25 är det normalt, 25-30 är övervikt och över 30 fetma. För att komma över BMI 30 behöver man oftasr väga över 100 kg. Extrem fetma är egentligen inte medicinskt definierat, beskrivs ibland som BMI över 40 och då ligger vikten oftast långt över 130-140 kg!

Fettis säger: Jag har testat en dietmetod som kallas CambridgeKuren, närmare bestämt deras "rena kur". Detta har dock gett mig motsatt effekt. Jag upplever att jag fått mer fett på kroppen efter avslutad kur. Vad tror du om detta? Jag kommer aldrig mer att testa en s.k VLED diet.

Stephan Rössner säger: Reglerna är enkla: Är intaget mindre än utgifterna går vikten ALLTID ner. En VLED kur, dvs very low energy diet,om man följer den ger ofta 800-1200 kcal per dag och då går ALLA säkert ner i vikt. Sen kan det hända att program passar bättre eller sämre.

vivi säger: Jag är normalt hungrig vid 21 tiden på kvällen och undrar vad jag ska äta eftersom det är så nära sov tid? nu äter jag bara frukt men har hört att det är bättre med något som innehåller enbart protein typ tonfisk eller ägg..gör det någon skillnad i fettförbrännings syfte?

Stephan Rössner säger: Det handlar nog om vad du mår bäst av. Så dags på dagen är det nog frågan om att äta så att du mår bra, kan sova efteråt etc. Att ta en kvällsfrukt är helt OK. Protein som i tonfisk ger mer mättnad, men ska du ändå gå till sängs sen är ju inte hungern nåt problem, såvida du inte väcks av hungern och rensar kylskåpet mitt i natten. För fettförbränningen spelar det här föga roll.

trött säger: hejsan,, har fött två barn den minsta är 4 aldrig haft problem med bikten förren efetr min son,, äter massor av frukt fil flingor på dagarna men går inte ner ett gram inte heller upp visserligen men va sjutton skall jag göra går 2 ggr i veckan på 50-60minuter hart röttnat på alla dieter osv hjälp snälla

Stephan Rössner säger: Viktökning- eller utebliven viktnedgång efter förlossning är VANLIGT! 75% av mina feta kvinnor som söker hjälp beskriver graviditeterna som riskperioder i livet för sin viktutveckling. Men: Det är väl visat att det inte sker nåt med ämnesomsättning e d. Det handlar om din livsstil. Ofta blir det ju rörigt att prioritera egna behov med ett spädbarn att ta ansvar för. Amning innebär c:a 500 kcal utgift per dag, men forskningen har inte kunnat visa, att amning är särskilt effektivt som bantningsme

Busan säger: Varför har jag som diabetiker svårare att gå ner i vikt? Är det svårare ju mer insulin kroppen kräver även om man håller samma värden som en som kräver mindre insulin? insulin skall ju vara fettbildande

Stephan Rössner säger: Det är väl känt att diabetiker har svårare att gå ner i vikt. Ofta (jag vet ej hur gammal du är!) får man diabetes i högre ålder och då är ämnesomsättningen lägre. Andra mediciner diabetiker MÅSTE ta kan öka aptiten, diabetiker har mindre muskelmassa =nedsatt förbränning och vissa diabetiker har komplikationer från hjärta och kärl som gör det svårt för dem att motionera lika hårt som andra. MEN: Även de viktnedgångar man som diabetiker uppnår har värde! Även om de inte blir fullt sån stora som

SUSANNE säger: VAD SÄGER DU OM RIKSHOSPITAL KUREN

Stephan Rössner säger: En obalanserad strikt kost som man går ner av men inte lär sig nåt med. Finns i andra varianter, Malmö allmänna, Sahlgrenska, Huddinge, jag har t o hittet den som "Rössners kur". Oerhört ensidig, ingen orkar hålla den mer än kort tid och dålig pedagogik! Ät efter viktklubben i stället, så lär du dig nåt!

Alinda säger: Vad kan man göra åt "extra skinn" på magen efter en stor viktnedgång? går det bort av sig själv eller kan man vända sig till sjukvården för att få hjälp?

Stephan Rössner säger: Tyvärr har våra offentliganställda plastikkirurger så mycket jobb med brännskador, bröstcancer och gomspalter att det finns föga utrymme för denna kirurgi, även om jag tycker det är behjärtansvärt att de som varit duktiga med sin viktnedgång får denna hjälp att putsa till kroppen efteråt. Privatkliniker kan hjälpa till och kostnaderna är faktiskt inte orimliga.

Moderator säger: Tack för idag! Nu är chattet slut. En sammanfattning kommer inom kort.

Stephan Rössner säger: TACK för kul frågor, glad sommar, hej!!!!!