Vad är bukfetma?

Läkaren Yvonne Linné chattade om övervikt

HÄLSA

Moderator säger: Hej. Nu är Yvonne här, varsågod att ställa dina frågor.

Lilla Jag säger: Jag har länge varit missnöjd med en del av min kropp- min mage. Jag har försökt allt göra situps jogga etc. Resten av min kropp är jag nöjd med, det som gör mig så arg är att jag har smala fina lår fina armar..sen kommer tjocka magen som inte passar in, det ser helt konstigt ut. Vad ska jag göra? Har jag det som kallas bukfetma?

Yvonne Linn säger: Det är svårt att säga om du har bukfetma. Det måste man mäta midjan för att se. En kvinna ska ha ett midjemått över 88 cm för att vara bukfet en man över 102 cm. Man kan inte punktförbränna fett på ett visst ställe på kroppen så förutom att göra det du gör kan du nog bara acceptera din kroppsform.

Anna säger: Vad för tabletter är det smart att ta om man vill kanske går ner några kilon innan sommlovet är slut?

Yvonne Linn säger: Det finns många tabletter i hälsokostaffären som lovar snabb viktnedgång. Tyvärr lovar de mer än de kan hålla.....

I Sverige finns bara två vetenskapligt bevisade tabletter som ger viktnedgång och det krävs recept från en läkare for att få äta dem. Man ska också vara överviktig dvs ha ett BMI över 30.

VK Eva säger: Hur viktigt är det att dricka vatten? Varför och bör man dricka mer om man dricker te el kaffe?

Yvonne Linn säger: Egentligen är det inte specillt viktigt att dricka vatten för att gå ner i vikt. Däremot kan det vara så att om man dricker vatten så blir man inte så sugen på att äta och möjligen blir man lite mindre hungrig.

johan säger: jag har varit överviktig, hela mitt liv och nu är jag 19 år, mår dåligt av detta, för alla tycker inte om mig, finns det några RIKTIGT bra tabletter man kan använda??för att...ja...snälla ge mig nå tips vart man kan köpa dom oxå?

Yvonne Linn säger: Se svaret till Anna här ovanför. Är man överviktig och har ett BMI över 30 ska man diskutera ev medicinering med sin husläkare.

Lina säger: Jag är normalviktig men har mycket löst fett på magen och i sidorna. Jag kör Body Pump 2 ggr i veckan och hi/li 3 ggr. Jag funderar även på morgonpromenader innan frukost. Finns det något annat jag kan göra, förutom att tänka på vad jag stoppar i mig?

Yvonne Linn säger: Nej det låter som om du gör allt som du kan göra.

unk säger: Jag skulle vilja gå ner ett par kilon inför semestern, och då menar jag framförallt på magen och vid mina "lovehands". I dagsläget så joggar jag regelbundet och försöker röra på mig, har du några tips om hur jag kan tappa några kilon på dessa ställen?

Yvonne Linn säger: Man kan tvärr inte punktförbränna fett.När man går ner i vikt så tar kroppen fett där den tycker att det finns för mycket.

stor säger: funkar stenåldersdieten?

Yvonne Linn säger: Ja så länge du äter mindre kalorier än du gör av med. Det finns inget magiskt som gör att du går ner mer i vikt med en viss diet. Äter du för många kalorier med "stenåldersdieten" i förhållande till vad du gör av med så kommer du inte gå ner i vikt.

mamman säger: Hej Yvonne!

Vi har en adopterad liten tjej på snart 5 år som kom till oss förra året, kraftigt överviktig. Jag har letat efter näringstabeller för barn, alltså information om t.ex hur mycket fett ett barn behöver i dagsintag. Vet du eller kan du hänvisa mig vidare.

Yvonne Linn säger: Du ska diskutera detta med BVC-sköterskan som säkert kan ge många bra tips. Ev kan hon se till att ni får kontakt med en dietist som kan hjälpa er med kosthållning och råd. Lycka till !

Cattis säger: Hejsan! Jag har köpt tabletter genom postorder som heter Chronoslim, de sägs förbränna mycket fett, vara Frankrikes främsta bantningspiller samt är godkända genom EU.

Kommer jag gå ner fortare i vikt nu när jag äter dem i kombination med att vara med i Viktklubben, eller är jag lurad?

Yvonne Linn säger: Du är lurad!!!!

Att de är godkännda brukar betyda att de inte är direkt FARLIGA att äta, men det var väl inte det du hade tänkt dig? Tyvärr kommer du inte att gå ner fortare med de här tabletterna. Det finns inga genvägar.

cillan säger: Om man har varit väldigt överviktig och går ner ca trettionio kg så blir det en himmla massa skinn över. Drar det ihop sig eller måste man se ut så? Har gått ner trettio kg men skulle vilja gå ner tio kg till. Jag motionsspringer två dagar i veckan men tycker ändå att det "hänger" överallt. Viktminskningen har tagit fem år med tre graviditeter emellan.

Yvonne Linn säger: Det beror lite på . Går man ner snabbt så är risken att kroppens skinn inte hänger med. Ju äldre man är desto svårare har skinnet att anpassa sig.

Zina säger: kan inte alla bantningsmetoder förstöra hälsan?

Yvonne Linn säger: Det är skadligt att gå ner förfort i vikt, om det är det du menar. Vi rek en viktminskningstakt på högst 1 kg i veckan.

Lina säger: Vad anser du om tabletter som ska öka fettförbränningen, t ex Diet fuel?

Yvonne Linn säger: Finns ingen vetenskapligt bevisad effekt på mäniskor. Det finns tyvärr inga genvägar....

FIA säger: HAR EN FRÅGA.. OM MAN HAR BULLEMI, HUR KAN JAG DÅ GÖRA FÖR ATT ÄTA RÄTT MEN ÄNDÅ INTE GÅ UPP I VIKT!

Yvonne Linn säger: Om du har bulemi och inte har sökt hjälp för detta tycker jag att du ska göra det. Ta kontakt med din distriktsläkare som kan slussa dig vidare.

Tomas säger: varför blir det skadligt att gå ner för snabbt i vikt ??

Yvonne Linn säger: Man tappar muskler och inte fett. Och det var väl inte det du hade tänkt dig? Men få kcal är det lätt att man inte får i sig alla näringsämnen som man behöver.

nils säger: Hur ska jag övertyga min pappa om att han måste gå ner i vikt? Han är 55 år gammal och väger 120 kilo. Jag är mycket orolig för hans hälsa, men han vägrar lyssna på mig. Snälla hjälp!

Yvonne Linn säger: Ja det är svårt när någon inte vill lyssna. Försök att inte tjata men tala om för honom att du är orolig.

Manda säger: Går man ner i vikt om man börjar äta grönsaker, frukt och dricker vatten istället för "riktig" mat?

Yvonne Linn säger: Allt beror på hur många kcal man äter.

mmm säger: kan man ha en "ätardag" utan att gå upp i vikt? jag har hört att det skulle främja förbränningen o ämnesomsättningen...

Yvonne Linn säger: Detta resonomang förutsätter att du har ätit så lite de andra dagarna att du drar ner på förbränningen. Men om det påverkar förbränningen positivt har jag inte sett något vetenskapliga bevis för.

Gudfadern säger: Hej Yvonne!

Du som är läkare, varför är det så farligt att vara överviktig? Alla pratar om att det är farligt, men VAD är det med fettet som är farligt?

Yvonne Linn säger: Fettet blir en belastning för kroppen, speciellt om det sitter på magen. Övervikt ger följdsjukdommar som typ 2 diabetes och hjärt/kärlsjukdomar (stroke, härtinfarkt). Man vet att fetma leder till att många dör för tidigt.

Dr säger: Man blir visst alltid kallad för att man blir lurad när och om man har beställt tabletter via postorder, att det inte ska fungera osv. Det är ju helt fel. Jag och flera som jag känner har provat tabletter som bland annat innehåller Ephedra Extract, Kola Nut Extract och de fungerar jättebra! De ger en otroligt bra mättnadskänsla, tar bort suget alldeles utmärkt och man riktigt känner hur kroppen bränner fett. Hur kan det då kallas för att man blir lurad? Särskilt när tabletterna inte är olagliga

Yvonne Linn säger: Vad jag menar är att det inte finns någon veteskap bakom detta. Har du gått ner i vikt när du tar dessa tabletter (där det oftast står att du ska minska i matintaget också) så beroe det på att du ätit mindre kcal. Tillsist vill jag bara säga att patienter går ner i vikt när de får placebo (sockerpiller) också. Tron kan göra mycket.

Moderator säger: Tack så mycket för idag. Nu är chattet stängt. En sammanfattning kommer inom kort.

Yvonne Linn säger: Hejdå! Tack för en trevlig chat och trevlig sommar!