Frossa i äpplen och gå ner i vikt

HÄLSA

Gillar du red delicious, granny smith och jonaguld?

Då kan du gå ner i vikt i sommar med hjälp av äpplen. Hälsa ger dig tipsen.

Foto: STEFAN MATTSSON
I form med FRUKT. Att äta äpplen för att gå ner i vikt har visat sig framgångsrikt i USA. Hälsa förklarar varför.

Ät ett äpple före varje måltid, använd en lågkaloridiet, motionera tre gånger i veckan och din vikt kommer att minska. Råden kommer från Tammi Flynn, dietist med magisterexamen, personlig tränare och aerobicsinstruktör från Wenatchee i Washington, USA.

Tammi Flynn arbetar på Golds Gym, en kedja av fitnessklubbar som finns i hela USA, och har utvecklat en lågkaloridiet och ett träningsprogram. Under fem år har dieten använts av tusentals amerikaner i sex stora bantargrupper i en tolv veckors "kom-i-form"-tävling som anordnas av Golds gym.

Minst tre äpplen dagligen

Rådet att äta ett äpple före varje måltid var från början bara ett sätt för att få in vanan att äta mycket frukt varje dag. Men av en slump upptäckte Tammi Flynn för tre år sedan att de personer som använde dieten, motionerade och samtidigt åt många äpplen, minskade mycket mer i vikt än de som inte åt äpplen. Därför ingår numera även ett äpple före varje större måltid (eller minst tre om dagen) i dieten.

En grupp personer med tablettbehandlad diabetes (typ 2) använde sig av "tre äpplen om dagen"-dieten under sex månader. De fick föra journal över blodsocker, kost, blodtryck och motion. Vid sammanställningen av journalerna visade det sig att de som åt tre äpplen per dag gick ner i genomsnitt 8,5 kilo, de som åt ett till två äpplen per dag gick ner 5,5 kilo och de som åt färre än ett äpple om dagen gick ner 1,5 kilo.

Mättnadskänslan ökar

Många forskningsrapporter visar, enligt Tammi Flynn, att fibrer bidrar till viktnedgång och att äpplen har gynnsamma hälsoeffekter. Mättnadskänslan ökar också av äpplen och minskar suget för sötsaker.

Inga studier har ännu gjorts på äppeldieten. För att få reda på om äpplena verkligen har effekt på viktnedgången måste forskarna göra vetenskapliga kontrollstudier.

10 fördelar med äpplen

Helena Mayer