Eva, 35: Nu känner jag mig piggare och fräschare

1 av 2 | Foto: ANDERS DEROS
efter: 75 kilo 40 kilo lättare. Med hjälp av rätt kost och mycket frukt kom Eva Huttunen till rätta med sina viktproblem.
HÄLSA

Eva Huttunen, 35, har inte alltid varit överviktig. Men under en jobbig period i livet gick hon upp 34 kilo. I dag är hon 40 kilo lättare med hjälp av asiatisk-inspirerad kost, mycket frukt och motion.

Övervikten tillsammans med fibromyalgi, artros i knän och värk gjorde det allt svårare för Eva Huttunen att röra sig. Vändpunkten kom för tre år sedan.

- Det började med min skilsmässa. Jag ville ta tag i mitt liv och gå ner i vikt. Jag var trött på att gå ut från affärer med tantkläder och tårarna rinnande, säger hon.

Eva arbetar sedan fyra år på halvtid med begåvningshandikappade. Hon är en stor djur- och naturvän, har tre katter och tar dagligen långpromenader med sin hund Mimmi. Motionen har varit en hjälp i hennes viktminskning. Men för att minska vikten från 115 till 75 kilo krävdes en rejäl kostomläggning.

- Numera äter jag mycket frukt och grönsaker. Jag började laga asiatisk mat, uteslöt nästan allt fett eller bytte ut det mot olja. Grädde i såser bytte jag ut mot kokosmjölk och buljong.

Frukt istället för sötsaker

Eva har tidigare försökt att gå ner i vikt med olika kurer, men sedan gått upp igen.

- Det bästa är istället att ändra kostvanor, motionera och att äta frukt mellan målen för att hålla i gång ämnesomsättningen.

Eva tycker mycket om frukt och gör ofta fruktsallader. Om suget på sötsaker kommer mellan målen väljer hon morötter och frukt eller till exempel torkad frukt (utan socker), bananchips och popcorn. Och den nya kosten har gett resultat.

- Jag är mycket piggare och fräschare, orkar med jobbet, har bättre självförtroende och mindre värk i knäna.

Dietisten: Bara äppeldieten räcker inte

Helena Mayer

ARTIKELN HANDLAR OM