Sara, 23: Jag började att skriva upp allting jag stoppade i mig

1 av 2
före och efter. Sara Tollemark gick ner från 80 kilo till 70 kilo på tio veckor sedan hon börjat med matdagbok.
HÄLSA

Sara Tollemark, 23, ville inte banta. Hennes mål var att skaffa sunda matvanor för livet. Hon började föra matdagbok och gick ner tio kilo på tio veckor.

Sara Tollemark från Stockholm var inte överviktig när hon var yngre. Men när hon flyttade ihop med sin sambo för ett och ett halvt år sedan lade hon på sig 20 kilo i en rasande fart. I mars i år, när hon fött deras första barn, bestämde hon sig för att förändra sina kostvanor. Matdagboken kom till av en slump.

Noggrann matdagbok

- Jag hade dålig koll på hur mycket jag stoppade i mig, så jag började skriva upp ungefär vad jag åt. Ju noggrannare jag var, desto bättre gick viktminskningen.

Tidigare kunde Sara kasta i sig fem kakor direkt ur burken för att sedan låtsas som om det aldrig hade hänt. Nu blev hon noga med att föra matdagbok även "dåliga" dagar.

- Om jag vet att jag måste skriva upp att jag har ätit 200 gram chips känns det inte lika roligt att äta längre.

Nu när Sara är mer medveten om sina matvanor inser hon hur ofta hon har ätit utan att vara hungrig.

- Jag kunde komma på tusen anledningar att äta, men ingen av dem var hunger. Oftast handlade det om att jag var ledsen, stressad eller uttråkad.

Sara har tio kilo kvar till sin målvikt och hon tänker fortsätta med matdagboken tills hon når sitt mål. Tack vare den stannar hon upp ett par minuter varje gång hon känner sig sugen och frågar sig om hon verkligen måste äta. Oftast är svaret nej. Men någon gång i veckan tillåter hon sig själv att äta något onyttigt.

- Det går inte att avstå från allt hela tiden, då tappar man lusten. Och det här är ju något som ska hålla hela livet.

Caroline Ginner