Hur många mellanmål ska man äta varje dag?

Dietist Mary Hyll chattade om mat och övervikt

HÄLSA

Moderator säger: Mary är inte här ännu, men ställ gärna dina frågor redan nu.

Knatte säger: Måltidsordningen har jag o min tjej diskuterat. Hon säger at tjag ska äta ett mellanmål per dag, jag vill äta två per dag. Vad gäller egentligen? Vi räknar frukt som mellanmål o är med i VK.

Mary Hyll säger: Hej! Mellan 1 - 3 mellanmål per dag är normalt. Beror på när man äter de övriga måltiderna och hur pass hungrig man är.

Tamara säger: Hej jag har aldrig lyckats gå ner riktigt som jag vill.Fastnar de sista 5 kilona.Vill gå ner tio.Hur ska jag göra? Vad ska jag äta o inte äta??Tack

Mary Hyll säger: Mycket vanligt problem. Jag undrar om du har realistiska förväntningar vad gäller de sista 5 kg. Kroppen kanske mår bäst vid en lite högre vikt. Undvik viktpendling. Vad gäller mat så är det ingenting man INTE ska äta, utan det handlar om hur mycket energi din kropp behöver.

Fille säger: Vad händer om jag bara äter proteiner en vecka? Läste om den här Atkinsdieten som tydligen är farlig. Är den det?

Mary Hyll säger: Din kropps viktigaste bränsle är kolhydrater. Om du har viktminskning som mål så kommer du förmodligen att gå upp allt igen när du slutar med Atkins eller liknande, och som du skriver är det faktiskt farligt med ett högt proteinintag/lågt kolhydrat.

Hanna säger: Kan ämnesomsättningen varriera från person till person? Vissa säger att den kan det, andra säger att det bara är en dålig ursäkt. Jag t ex måste vara väldigt noga med mat och motion, och går väldigt lätt upp i vikt. Tittar avundsjukt på när mina arbetskamrater kastar i sig stora frukostar/luncher.

Mary Hyll säger: Den varierar från person till person-det är ingen dålig ursäkt för din del. Vill du öka din ämnesomsättning rör på dig och bygg upp dina muskler, ät regelbundet.

Pegge säger: Hej! Jag har tränat på gym ett bra tag och det ger resultat. Men samtidigt har jag blivit otroligt mycket hungrigare. Har du några tips på både mättande och nyttig mat för träningen?

Mary Hyll säger: Det beror lite på när du ska äta maten. Vissa livsmedel mättar bra men kanske inte så lämpligt precis innan man ska träna. Ät vanlig mat men öka på portionsstorleken.

Tyco säger: Jag går till jobbet 15 minuter varje dag och känner mig duktig. Men en del påstår att man inte får något resultat på kondition eller fettförbränning om man inte håller på längre tid än så i sträck. Stämmer det - och hur länge/långt måste jag i så fall gå?

Mary Hyll säger: All motion kräver energi från kroppen, även kortare promenader. Den senaste forskningen visar 30-60 minuter (t.ex. promenader) per dag som förslag för viktminskning.

petra säger: Jag äter massor av grönsaker, lite fett och socker med går ändå inte ner i vikt. Varför?

Mary Hyll säger: På något sätt får du i dig vad kroppen behöver för att hålla vikten. Man kan äta "nyttig" mat och inte gå ner i vikt. Det handlar alltid om hur mycket och kroppens behov.

paula säger: Om man äter en måltid, ca 2h, för ett träningspass, hur noga är det då med att äta nåt "rejält" efteråt?

Mary Hyll säger: Jag tror inte jag förstår din fråga-du mår bäst av att inte hoppa över måltider. "Rejält" kan vara olika för olika människor.

petter säger: är havregrynsgröt en bra lunch?

Mary Hyll säger: Helt ok. Vad som saknas är frukt och grönt. Då blir det en komplett måltid. (så länge du har mjölk i).

Hjerpe säger: Hej! Har ganska många kilo att gå ner. Finns det speciella grönsaker som drar ner vikten fortare?

Mary Hyll säger: Tyvärr nej. Det finns inga magiska livsmedel.

Tuss säger: Vad är ungefär normalvikt för en ca 175 cm lång tjej? Och vad har kolhydrater för "effekt", går man upp av för mycket sådana också?

Mary Hyll säger: Ett BMI mellan ca 20-25 är normalt. Man går upp av alla energigivande näringsämnen(protein, kolhydrat, fett, alkohol), så länge man äter mer än vad kroppen behöver.

Hjerpe säger: Hjerpe frågar om det är möjligt att gå ner 1 kg i veckan? Jag har gjort det tills nu, men har nog lite bråttom. Det finns också mycket dolt socker i mat som man köper, det är svårt med inköpen därför. Viktväktarmat är lite tråkig, kan jag få ett förslag om köttmiddag som är lagom?

Mary Hyll säger: Det är möjligt att gå ner 1 kg i veckan, men takten blir allt saktare med tiden och det är normalt! Försök att inte ha bråttom. Dina nya vanor gäller för resten av livet. Dolt socker finns i en del av mat men om du tycker det är ett stort problem kan du laga mat med baslivsmedel som inte är raffinerade. En lagom middag är olika för olika människor-svårt att svara på. Satsa på tallriksmodellen som mall.

Josefine* säger: Har själv funderat på att bli dietist. Om du skulle börja plugga idag skulle du valt samma bana?

Mary Hyll säger: Jag har haft jättetur att få ett spännande jobb och skulle ha valt samma bana.

Siv säger: har precis fått å-diab.Hur göra?

Mary Hyll säger: Fler och fler får det-du är inte ensam. Det finns föreningar med bra kurser och stöd. Din diabetesläkare och sköterska borde informera dig om behandlingen och du borde få träffa en dietist för personlig rådgivning.

tjockis säger: Vad gör man åt löst skinn som är resultatet av trettiotre kilos viktminskning på sex månader? Jag är nu nöjd med min vikt femtiofem kilo, men har massor med löst skinn och magfläsk trots träning. Vad göra?

Mary Hyll säger: Det finns inte så mycket att göra åt det tyvärr. Man kan betala för en privat operation om man besväras av mycket överflödig hud. Men räkna med att du har stabil vikt i flera år innan du tar ett sådant steg.

Lina säger: Om jag börjar äta mindre mat för att gå ner i vikt, kommer magen sluta att vara hungrig då efter ett tag? För som det är nu måste jag äta ganska mycket, för jag är ju hungrig? Tack

Mary Hyll säger: När man börjar lägga om kosten kan det ta lite tid innan hunger/mättnadssignaler fungerar som de ska. Regelbundna måltider är A och O. Sedan ska man ALLTID bejaka äkta hunger och äta! Det är inte meningen att man ska gå runt och vara hungrig.

VK Bullan säger: Hej! Jag undrar om jag fortsätter som vanligt i mitt program på VK och slutar röka, minskar risken för viktuppgång då??

Mary Hyll säger: Rökstopp innebär att ämnesomsättningen kommer att minska och då går man upp i vikt, även om matvanorna inte förändras. Fortsätt som vanligt i VK och tänk på de enorma hälsovinster du får av ett rökfritt liv, även om du kanske inte går ner lika fort som du skulle vilja. Lycka till!

ida säger: hej.. jag har hört att man hellre ska äta mycket proteiner, istället för mycket kolhydrater, alltså man ska äta mer preteiner än kolhydrater.. Men kolhydrater är ju kroppens bränsle, men hur mycket behöver man äta om man är normalviktigt? tack

Mary Hyll säger: Ca 55 procent av kalorier från kolhydrater är rekommendationen. Vad det blir i gram för just dig kan jag inte svara på, eftersom jag inte vet hur mycket mat din kropp behöver. Om du äter enligt tallriksmodellen blir det en bra balans mellan de olika näringsämnena.

Hanna säger: Jag skulle vilja ha svar på frågan hurvida lightprodukter är dåliga när man ska gå ner i vikt? Har hört både det ena och det andra! Och jag har även hört att koffein hjälper till att frigöra fett, stämmer det?

Mary Hyll säger: Lightprodukter kan innehålla mycket kalorier, även om fettmängden är minskad. Andra produkter innehåller i princip inga kalorier och då påverkar de inte vikten. Det där med koffein har jag inte hört.

marie säger: jag äter väldigt lite men går ändå inte ner i vikt ,är däremot ständigt trött och lider av järnbrist, har du något tips åt mig. Har provat viktväktarna men antingen så går jag upp eller så blir jag totalt matfixerad för att sedan efter viktminskning gå upp dubbelt så mycket

Mary Hyll säger: Det verkar som du är helt slut. Har du kollat järnvärden hos din vårdcentral? Mitt gamla råd gäller för dig: ät regelbundet enligt tallriksmodellen, ät när du är hungrig och sluta äta när du är behagligt mätt. Kroppsrörelse är minst lika viktigt för att du ska må bra. Sköt om dig!

Moderator säger: Tiden går fort när man har roligt. Nu har vi bara tid med en fråga till.

Miapia säger: Jag undrar om jag kan dricka hur mkt cola light som helst när jag bantar?

Mary Hyll säger: Det finns rekommendationer vad gäller sötningsmedlen som används i lightdrycker. Du skulle behöva dricka flera liter per dag för att överskrida maxgränsen. Men personligen tycker jag att det kan vara bra att vänja sig av vid behovet att alltid äta/dricka något sött.

Moderator säger: Chattet är slut. Tack för alla frågor. En sammanfattning kommer inom kort.

Mary Hyll säger: Tack för era frågor-det var kul att få svara på dem!