16-åring flicka dog av Atkins-dieten

Fick hjärtsvikt i klassrummet sedan hon följt kändis-dieten

HÄLSA

En 16-årig flicka från USA avled i klassrummet till följd av hjärtsvikt.

Orsak: Hon följde den populära Atkinsdieten.

Bacon och äggöra till frukost, ostburgare till lunch och grillat kött till middag. Så ser en vanlig dag ut för den som följer den omtalade Atkinsdieten.

Många Hollywoodkändisar , bl.a Jennifer Aniston och Renee Zellwegger, har sagt att de har Atkinsdieten att tacka för sin snabba viktnedgång och dieten har blivit otroligt populär världen över. I England har det till och med gått så långt att potatisbranschen är i kris eftersom kolhydrater är bannlysta i dieten.

Har varnat länge

Men läkare och dietister har länge varnat för Atkinsdieten och nu har den skördat sitt första dödsoffer., En 16-årig flicka från USAavled efter att ha fått hjärtsvikt till följd av kalium- och kalciumbrist efter två veckor på dieten, skriver tidningen Daily Express.

Och dietetisten Josefine Jonasson vid Överviktsenheten vid Huddinge sjukhus är inte förvånad:

- Jag skulle inte rekommendera någon att följa den här dieten. Visst går man ner i vikt, men det gör man om man bara äter geléhallon också, förutsatt att man äter tillräckligt få. Som alltid när det gäller viktnedgång går man ner i vikt om man äter färre kalorier än vad man gör av med. Det finns inget magiskt med Atkinsdieten.

"Skadlig för kroppen"

- Dessutom är den skadlig för kroppen och kan ge vitamin och mineralbrist, eftersom grönsaker räknas som kolhydrater.

I USA har ett flertal läkare bildat en förening ”Physicians aganist low-carb diets” som arbetar med att upplysa om farorna med den här typen av dieter.

Enligt föreningen visar medicinska studier att dieter som bygger på högt intag av kött och andra proteiner kan sammankopplas med benskörhet, hjärtsjukdom och tarmcancer. Dessutom är den livsfarlig för diabetiker.

- Principen bakom dieten är att sätta kroppen i ett svälttillstånd. När man gör det utsöndrar kroppen så kallade Ketonkroppar. Dessa gör att man kan känna sig ”hög” ett tag, men de kan också leda till att man mår mycket dåligt och man kan få kraftiga buksmärtor. Man kan också få mycket dålig andedräkt och ett slags acetonliknande smak i munnen. I extrema fall kan man få cirkulationsrubbningar, sjuknkande blodtryck och hjärtsvikt, säger Josefine Jonasson.

Anna Lindström

ARTIKELN HANDLAR OM