Finns det starkare Reductil?

Professor Stephan Rössner chattade om övervikt och fetma

HÄLSA

Stephan Rössner säger: Stephan Rössner klar

miss piggy säger: Jag är med i Viktklubben och tycker det fungerar bra på så vis att maten är god-mycket god! Mitt problem är att jag är hungrig, och jag har fått Reductil 10 mg av min företagsläkare. Problemet är att dessa tabletter inte ger mig tillräcklig mättnadskänsla. Vet att man kan få 15 mg men min läkare ville att jag skulle fortsätta med 10 mg. Kan man äta både Reductil och Xenikal samtidigt. Jag äter din mat och följer matsedeln exakt varje dag. Har varit med i fem veckor-men jag är hungrig! Kan du ge

Stephan Rössner säger: I princip kan man använda båda läkemedlen, men det finns ingen forskning kring effekterna. Om du får dålig mättnad av 10 mg reductil tycker jag att du i första hand ändå att du skall tala med din läkare om att öka till 15 mg/dag. Om du inte fått några biverkningar av 10 mg får du det nog inte heller av den högre dosen. Lycka till!

Emy säger: Hej! Jag tränar ganska mycket i samband med att jag använder viktklubben och många gånger har jag motionerat bort väldigt många kalorier från mitt rekomenderade dagliga intag på 1300 kalorier. Är det då ok att använda sötsaker såsom godis som kosttilskott? Jag har olika recept på energitilskott som innehåller choklad, smör och kokos, kan jag använda detta eller ska jag köpa "riktigt" kosttilskott i hälsokostaffärerna?

Stephan Rössner säger: Det finns ingen poäng med att använda godis som kosttillskott. Är du godissugen och får plats med godis i din "budget" så njut av ditt godis. Äter du allsidigt behöver du inget kosttillskott alls, vare sig godis eller nåt du köper i affären.

Ducati säger: Hej.

Skulle gå med i viktklubben men fick som svar när jag angav mitt BMI att jag borde fundera på medicinsk hjälp och det har jag gjort nu. Ska till läkare och prata om att göra en Gastric bypass. Kan man skynda på

det hela på något sätt då jag är KRAFTIGT överviktig eller är det bara att snällt vänta i kön ?

Stephan Rössner säger: Vi är så ledsna över att kirurgin har så små resurser för denna typ av operationer. I dessa tider är det dock inte mycket att göra åt. Ibland kommer ett återbud och man kan ha tur och fylla ut en lucka, men ofta är väntetiden lång. Jag kan bara försäkra dig, att vi som jobbar med fetma tycker detta är lika frustrande som våra patienter.

Annie säger: Hej, jag är medlem i viktklubben, men måste tyvärr ta en paus för jag har diagnostiserats med fructos intolerans.

Är detta valigt? Kommer det att försvinna? Var kan jag få mer info om detta. Jag älskar frukt och grönsaker och den här sommaren har varit väldigt svår

Stephan Rössner säger: Det beror på vilka symptom du har. Det är de som avgör; vissa människor kan klara mindre mängder av socker eller välja frukt med lågt sockerinnehåll.

Sartre säger: Min läkare säger att alvedon kan ha en viss effekt mot fetma. Stämmer detta?

Stephan Rössner säger: Det finns inga data som talar för att alvedon hjälper mot fetma.

Ella säger: Är det s.k. klimakteriefettet på magen tuffare att förbränna än sk. vanligt magfett ???

Stephan Rössner säger: När kvinnor kommer in i klimakteriet får de en fördelning till mera manlig fettfördelning med lite mera kulmage. Hos män än kulmagen lättare att bli av med än hos de kvinnor som drabbas av kvinnlig bukfetma. Vi vet inte säkert om kvinnor i klimakteriet har andra förutsättningar, men ämnesomsättningen hos både män och kvinnor sjunker med någon % per år och de flesta av oss ökar i vikt 3-4 kg/decennium. Det är den förändrade hormonspegeln, med mindre östrogen som ger en omfördelning efter klimakteriet.

HS CIO säger: Hej! Har Viktklubben uppnått något bekräftat resultat?

Stephan Rössner säger: Vi ser ju alltid till långtidsresultaten och hoppas att så många medlemmar som möjligt skall vara med oss ett helt år. Vetenskapligt är det den tidsgräns man brukar sätta upp som måttstock på effekt. Hittills vet vi, genom intervjuer mm att många är nöjda. Vi hoppas att så många som möjligt hjälper oss forskare med att besvara forskningsfrågorna som finns på Viktklubben. Det underlättar för att att göra en noggrann granskning av slutresultaten. Så hjälp oss och fyll i dessa frågor, TACK!!!

VK Anna-Lena säger: Jag har ett BMI på 36,9 och ett midjemått på 111 cm. hur farligt är det egentligen?

Stephan Rössner säger: Du har en betydande fetma och avsevärd merrisk för komplikationer, som högt blodtryck och diabetes.

vk Angelica säger: jag är med i vk och jag undrar om den här Atkinsmetoden är farlig som de säger i media och jag har varit med i vk i9 veckor o har gått ner 14 kg och undrar och undrar om det finns något som påskyndar det hela att gå ner i vikt

Stephan Rössner säger: Atkinsdieten är omdiskuterad, nyligen kom två bra vetenskapliga undersökningar. Den ena visade viss effekt efter 6 månader, den andra att denna effekt var försvunnen efter 1 år. Har du gått ner så mycket med Atkins på knappt 5 månader borde du vara mer än nöjd. Det viktiga är sen att hitta ett bra långsiktigt program för att hålla vikten efteråt, och där kan nog Viktklubben vara till hjälp.

Agneta säger: Kommer ni bedriva några studier på de fakta som man kan se i viktklubben, tex visst antal kcal in ger viss viktnedgång, osv.

Stephan Rössner säger: Ja, vi hoppas att en av våra blivande doktorander kommer att gå igenom hela materialet i detalj, så vi lär oss vad som fungerade. Hur mycket kcal underskott som ger en viss viktnedgång vet man dock sedan länge. Drar man t ex bort 1000 kcal från sin vanliga kost går man ner c:a 1 kg/vecka.

Nettan säger: Gomiddag Stefan, är en kvinna på 40 år som förskökt gå ner i vikt många gånger men når aldrig ända fram. Vill ju så gärna gå ner i vikt, väger minst 35kg för mycket. Ge mig ett bra tips snälla du!

Stephan Rössner säger: Detta är en vanlig fråga och det värsta är att du får ett vanligt svar: Äter du mindre än du gör av med går vikten garanterat ner. Att jaga sina kalorier genom att registrera, t ex i Viktklubben, tycker många är ett smart sätt att hitta kalorier man annars lätt glömmer. Viktigt tips är att INTE tro på alla underkurer, för såna finns faktiskt inte!

Sartre säger: Jag har lånat min brors insulin sprutor pga att att jag ska gå ner i vikt. Insulin bryter ju ner socker inte sant?

Stephan Rössner säger: VARNING: Insulin ger hunger och viktÖKNING!!! Gör inte sånt här, det kan vara livsfarligt!!! Insulin transporterar in socker i cellerna, men det betyder inte att man går ner i vikt av detta!

Magnus säger: Hej!

Hur ser du på resonemangen kring glykemiskt index - typ choklad i mindre mängder är bra för vikthållningen?

Stephan Rössner säger: Vi kan äta allt- men inte alltid. Choklad är gott och om den är av god kvalitet inte så farligt. Ofta äter man ju mindre av sådan choklad! Glykemiskt index har blivit en komplicerad fråga med många pseudoexperter på banan. Det verkar ändå som om gamla råd gäller! Blandad kost mår de flesta bäst av för långsiktigt bruk.

JessicaE säger: Jag jobbar som lokalvårdare och enligt Viktklubben förbränner jag 1093 kcal/dag. Jag kan ju inte äta allt detta...? Hur ska jag göra?

Stephan Rössner säger: Visst kan du äta drygt 1000 kcal, titta på listorna ordentligt! En vanlig middag innehåller ofta bara den 1000 kcal utan att behöva vara särskilt onyttig. Har du läst rätt i tabellerna?

Magnus säger: Hej!

Finns det undersökningar som visar hur många av de överviktiga människorna som egentligen har fel på sin ämnesomsättning?

Stephan Rössner säger: Bra fråga, svaret är NEJ! Det finns inga fel, men som med längd, hårfärg, kroppstemperatur m m finns det ju alltid en viss biologisk variation. Man tror att 50% av fetman har ärftliga orsaker- men man behöver inte bli fet bara för att fetma är ärftligt. Det beror på hur man äter.

johanna säger: Stämmer det att om man är överviktig när man är 40 är det nästan omöjligt att gå ned i vikt?

Stephan Rössner säger: Eftersom ämnesomsättningen går ner med åldern blir det lite svårare, men allt går. Det kan ta lite längre tid bara.

Jeanette säger: Hej! Hur går man ner i vikt när man har typ 1 diabetes? Tycker det är svårt och motionera och samtidigt få in rätt insulin-dos utan att få för lågt blodsocker.

Stephan Rössner säger: Du kan behöva tala med din doktor om detta, om du motionerar (vilket är JÄTTEBRA!) behöver du mindre insulin. Det finns många elitidrottare som är diabetiker och som klarar detta galant. Du behöver nog få hjälp av din läkare med att anpassa dosen mot mindre mängder. Motion= insulin!

Moderator säger: Oj, nu är chattet snart slut. Men vi hinner med en fråga till.

Sigge säger: Måste bara fråga, kan man banta sönder sig? Min tjej går ner o upp i vikt flera gånger om året med olika metoder. Jag har sagt att kroppen kan bli immun, för det har jag hört. Är det sant?

Sigge

Stephan Rössner säger: Nej, kroppen är faktiskt en snäll maskin som tål mycket och man kan inte banta sönder sig. Men du har en poäng: många jojobantare upplever att inget funkar, men det beror nog snarare på att de haft dåliga, kortsiktiga program! Viiktklubben under 1 år ska ge sådan lång anpassning till bättre liv att man ska kunna klara sig hyggligt efteråt.

Det var sista frågan, TACK för intressanta frågor och allt engagemang! Att det finns så mycket att fråga om kring fetma är fantastiskt spännande! Hej då! SRö

Moderator säger: Tack Stephan och alla ni som ställt frågor. En sammanfattning kommer snart.