Farliga bantarpiller säljs på nätet

Läkemedelsverket varnar: Medicinerna kan skada hjärtat

HÄLSA

Livsfarliga bantningsläkemedel säljs över nätet.

Flera av sajterna är inriktade på den svenska marknaden.

Nu varnar Läkemedelsverket för den olagliga försäljningen.

- Det här är fullständigt olagligt, och dessutom är preparaten helt olämpliga, säger Björn Beerman, professor vid Läkemedelsverket, till Dagens Nyheter.

Det är främst bantningspillren Phentermine och Tenuate som finns till försäljning. Medlen liknar amfetamin och har en aptitdämpande effekt under en korttidsbehandling.

Båda pillren är enligt Beerman förbjudna inom EU. De har orsakat kraftiga missbruksproblem hos de som använt dem samt lett till skador på hjärtats klaffar, högt blodtryck och hjärtklappning.

Phentermine är däremot tillåtet i USA. Man har dock diskuterat riskerna med medlet en längre tid då det i kombination med andra bantningsmedel kan vara direkt livsfarligt, enligt DN.

Hemsidorna som säljer de aktuella preparaten är amerikanska. De sprids nu över hela Europa i olika språkliga tappningar och finns även i en svensk version.

Ett av de stora problemen med att läkemedel säljs över nätet är den obefintliga kontakten mellan läkare och patient.

- Du får inte hjälp av någon läkare som väger risker mot fördelar och som kan följa behandlingen. Företagen kan inte heller garantera att det inte är de tunna, smala tjejerna som minst av allt ska ha dem som knaprar i sig de här pillren, säger Stephan Rössner, professor vid överviktsenheten på Huddinge sjukhus, till DN.

Åsa Asplid