Ska jag ställa om mitt program i Viktklubben?

Dietist Josefine Jonasson chattade om mat och hälsa

HÄLSA

Josefine Jonasson säger: Nu är jag på plats så kom gärna med era roliga frågor!

petra säger: Jag skulle behöva gå ner ca 60 kg. När jag gått ner mina första 10%, ska jag då ställa om mitt program på viktklubben helt eller jag ska fortsätta utifrån min startvikt?

Josefine Jonasson säger: Hej Petra! Efter 10% kan Du fortfarande ligga kvar på samma inställning. Om Du märker att viktnedgången avstannar kan Du gå in och göra om inställningarna. Vi jobbar på ett jämviktsprogram men inget är klart ännu. Grattis till en jätteprestation och lycka till!

Kvinna 30 säger: Hej! Jag har gått med i viktklubben innan juli månad,

har även betalat in avgiften.Men jag kommer inte in på (logga in om du redan är medlem). Vad kan jag göra för att det ska fungera. Jag har även glömt bort mitt lösen för att komma in.

Josefine Jonasson säger: Hej och välkommen till Viktklubben! Ta kontakt med [email protected] På återseende, hoppas jag!

Rodde säger: Undrar om man kan banta genom att bara äta vitkålsoppa. En komis till mig säger att hon gick ner typ 10 kilo på en månad genom att äta vitkålsoppa för att vitkål ska bränna så mycket kcal nr kroppen bearbetar det.

Josefine Jonasson säger: Hej Rodde! Det finns ingen mat som innehåller minuskalorier, däremot finns mat som innehåller lite kalorier, t ex vitkål. Måste vara trist att äta bara vitkålssoppa, försök äta varierat med mkt grönsaker istället. Lycka till!!

Fia_19 säger: Hej! Jag har alltid undrat om de pastasallader med dressing man köper färdiga i affärer är nyttiga...?

Jag äter ofta kycklig-pasta sallad, och det är rätt mycket pasta i den. Är det OK kalorimässigt..?

Josefine Jonasson säger: Hej Fia! Tyvärr är det ganska lite grönsaker i dessa sallader och precis som Du nämner är det mycket pasta istället. Avsluta måltiden med en frukt eller komplettera m ngn grönsak så blir det bättre. Dressingen innehåller mkt fett...

bea säger: Hur vet man om man är laktos känslig? Kan man testa detta och i så fall på vilket sätt?

Josefine Jonasson säger: Hej Bea! Ja, det kan man testa. Om man misstänker att man har laktosintolerans bör man kolla upp det. Gå till Din vårdcentral och be om hjälp.

mike säger: Vilket typ av ris är bäst att äta?

Josefine Jonasson säger: Hej Mike! Allt ris är bra men råris innehåller mer fiber och kan hjälpa till att ge en längre mättnad.

Ammi säger: Äppelcidervinäger är bra sägs det mot bantning. kan man äta ett äpple innan man äter mat, gör det samma verkan?

Josefine Jonasson säger: Hej Ammi! Det finns tyvärr ingen vetenskap som stöder att äppelcidervinäger är bra vid viktminskning. Om man äter ett äpple innan maten och därmed äter en mindre portion kan det hjälpa till att gå ner i vikt men det finns inget magiskt i själva äpplet.

10 säger: hej! jag väger 110 kg och skulle vilja gå ner...hur gör jag?

Josefine Jonasson säger: Hej. Det viktigaste är att bli medveten om vad det är som Du har gått upp i vikt av. Först då kan Du förändra det. Grunden är som Du vet att Du måste äta mindre än vad Du gör av med. Det finns olika meoder och man måste hitta den som passar bäst. Viktklubben kanske.. :-) Fråga på Din vårdcentral. Lycka till!!!

Annicapet säger: Jag har precis börjat på V-K. Ska gå ned 7 kilo. Jag får äta 1300 kcal nu, men hur mkt ska jag äta när jag gått ned dit jag vill? En fråga till: Stämmer det att man ska promenera innan frukost för att förbränna mest fett? Tack. Annica.

Josefine Jonasson säger: Hej Annica och välkommen till VK! När Du nått målvikt kan Du börja äta lite mer, kan inte svara på exakt hur mkt eftersom jag inte har sett Dina uppgifter. Det handlar dock inte om några jättestora förändringar. Det spelar ingen roll NÄR Du promenerar, Du bränner fett i alla fall. Huvudsaken är ATT Du promenerar. :-)

anette säger: Hur många kalorier är lagom per måltid för att hålla sin vikt. Ska man titta på hur många kolhydrater, fett, protein det innehåller och hur mycket ska det innehålla?

Josefine Jonasson säger: Hej Anette! Hur mkt kalorier en måltid ska innehålla beror på hur stort energibehov man har men man brukar säga att ca 500 kcal är lagom. Fördelningen bör vara ungefär: Protein 10-15 % av energin, fett 25-30, KH 55-60.

karl säger: Hej. Om man ska gå ner i vikt ska man helt undvika fett eller hjälper en liten mängd fett till att förbränna fett?

Josefine Jonasson säger: Hej Karl! Vi behöver fett för att överleva! Anledningen till att man ofta koncentrerar sig på att plocka bort fettet är att det är dubbelt så mkt kalorier som protein och KH men det är inte så att det ska bort helt och hållet. 25-30% av energin varje dag bör komma från fett.

mia säger: Hej! Jag är så orolig för att gå upp i vikt, kommer jag att gå upp i vikt om jag slutar med att löpträna och börjar gå istället? Jag kommer att äta lika.

Josefine Jonasson säger: Hej Mia! Nej, det är sträckan som är den viktiga. Om Du går lika långs som Du har sprungit ska det inte vara någon skillnad. Lycka till!

Nathalie säger: hur får man kontakt med en dietist? jag idrottar mycket och tävlar och skulle vilja prestera bättre, genom förbättra kosten

Josefine Jonasson säger: Hej Nathalie! Fråga Din tränare om han har något tips. Eftersom Du inte lider av ngn sjukdom kan det vara svårt att få kontakt m dietist inom sjukvården. Ett tips kan vara att fråga på något gym, de brukar ha kontakt med kostexperter. Lycka till med tränandet och tävlandet!

johanna säger: Hej! Är det verkligen så farligt att äta bröd (grovt) och flingor som alla säger? En kompis till mig säger att man går upp i vikt av att äta frukt, speciellt bananer. Stämmer det?

Josefine Jonasson säger: Hej Johanna! Nej, nej, nej, det är inte farligt att äta bröd, flingor och bananer. Det är bra mat som många av oss borde äta mer utav. Dock är det så att ALLT man äter utöver sitt energibehov gör att man går upp i vikt, oavsett vad det är. Fortsätt äta bröd och frukt - även bananer! :-)

Roger säger: Hej Josefine. Jag har läst att magnesiumtillskott ska vara bra mot muskelspänningar bl a. och att 100mg intag om dagen är rekommenderat. vad säger du om det?

Josefine Jonasson säger: Hoppsan, Roger... Om man har magnesiumbrist kan det säkert hjälpa med tillskott men jag skulle inte rekommendera ett magnesiumtillskott om Du inte vet att Du har en brist. Kontrollera det först! Var rädd om Dig i kosttillskottsdjungeln! :-)

hanna säger: hur ställer du dig till GI-debatten? Tycker du att GI är bra eller dåligt?

Josefine Jonasson säger: Hej Hanna! I viss mån tycker jag att GI kan vara bra men det är egentligen inga nyheter. Vi har alltid förespråkat bönor, linser, grovt bröd och frukt. Det finns ingen entydig forskning som visar att GI är något magiskt som metod. Jag tycker att det är för komplicerat utan att ge ngt extrem effekt.

Moderator säger: Hej! Här kommer sista frågan:

Helena K säger: Är det svårare att behålla sin vikt om man går ner snabbt med tex Nutrilätt - eller om man går ner långsamt med nyttig mat..?

Josefine Jonasson säger: Hej Helena! Jättebra fråga! Om man äter nutrilett och sen återgår till sina gamla vanor, de som bidrog till viktuppgången, då går man upp i vikt igen. Om man förändrar sina matavanor efter en Nutrilettkur kan man få bra resultat. Tror inte set finns ngn skillnad mellan effekt av Nutrilett och vanlig mat men mat är ju faktiskt väldigt gott... :-)

Moderator säger: Tack alla som ställt frågor. Tack josefine för alla svar. Nu är chattet slut, men du kan läsa en sammanfattning inom kort.

Josefine Jonasson säger: TACK alla för en trevlig "pratstund". Ha en fortsatt bra dag!