Vad är en frukterian?

Dietist Josefine Jonasson chattade om kost och hälsa

HÄLSA

Moderator säger: Josefine är inte här ännu, men hon kommer snart...

Josefine Jonasson säger: Hej Alla! Nu är det dax igen och jag är på plats!

Nuppe säger: Jag har hört omnågot som heter frukterian. Då äter man tydligen bara frukt. Vad händer med kroppen om man för alltid bara äter frukt. Får man inte en miljon brister i kroppen då? Det finns väl ex inga proteiner o inget järn i frukt?

Josefine Jonasson säger: Hej Nuppe! Du har helt rätt, dels kan man få brist på olika näringsämnen och sen är frågan om hur kul det är i längden att bara äta frukt? :-)

miapia säger: Jag har försökt bli av med sötsuget, det gick bra i fem veckor, men nu är det lika svårt igen. Vad ska jag göra?

Josefine Jonasson säger: Hej Miapia! Vad föranledde att sötsuget kom tillbaka tror Du? Om Du har vant Dig av med ngt och sen börjar äta det igen kan det vara det som gör att suget kommer tillbaka, att Du på nytt måste stå ut med en period då det känns jobbigt innan suget är borta. Regelbunden måltidsordning brukar vara A och O för att undvika sug. Kämpa på, Du vet att Du kan!

åsa säger: Jag är ganska smal men har lite fettkuddar på magen nedanför naveln samt "handtagen" på ryggen. Finns det något sätt man kan bli av med dessa? Jag har av en läkare hört att det med kost och motion är svårt att få bort dessa. Är det verkligen så? Finns det ingen chans att bli av med dem? Kan Bailine-metoden ta bort dem?

Åsa

Josefine Jonasson säger: Hej Åsa! Jag är ledsen men jag har ingen aning om vad Bailine-metoden är för något... måste missat det. Det kan vara svårt att bli av med dessa fettkuddar men bra mat och motion kan förbättra, om än inte ta bort dem helt. Kan tyvärr inte hjälpa Dig mer än så.

Macke säger: Jag kan inte sluta äta snabbmat! Vad ska jag göra?

Josefine Jonasson säger: Hej Macke! Måste Du sluta med snabbmat? Om det är något Du har svårt att utesluta ur Din kost men känner att det är nödvändigt för att gå ner i vikt tycker jag att Du ska börja med att minska på snabbmaten. Kanske äta det hälften så ofta som nu, ta bort de "värsta" alternativen. Det behöver ju inte vara antingen eller och förresten, snabbmat kan vara rätt OK om man undviker pommes, feta dresssingar, ost osv. Lycka till och ta ett steg i taget!

fd Viktväktare säger: hur mycket vätska naser du att man behöver dagligen? på VV så rekommenderar de 2 l, men jag har hört att det är farligt för njurarna

Josefine Jonasson säger: Hej! 2 liter per dag låter rimligt och om man inte har ngr problem med njurarna ska det inte vara skadligt.

marie säger: Hej

Tycker du att nutrilett är något att rekomendera

Josefine Jonasson säger: Hej Marie! Nutrilett som en del av en behandling tycker jag kan vara bra men att äta Nutrilet ett par veckor och sedan återgå till sina gamla matvanor är - tycker jag - helt meningslöst och bidrar ofta till jojobantning. Det är viktigt m livsstilsförändring om man ska lyckas gå ner och bibehålla en lägre vikt.

sara säger: Jag undrar om det är möjligt att köra en operation om man är överviktig. Jag har vart till deatister förr och dom säger bara att jag inte är så överviktig utan har grov benstomme i mig. Har du några förslag på vart man kan vända sig?

Josefine Jonasson säger: Hej Sara! Menar Du en magsäcksoperation för att gå ner i vikt så krävs det att Du är rejält överviktig. Vad det gäller benstommen brukar det inte skilja så mkt i vikt mellan olika människor men om Du upplever att Du är överviktig är det ngt att ta på allvar, även om det inte handlar just om en operation. Ta kontakt m Din vårdcentral och berätta om Ditt problem. Lycka till!

matfrossaren säger: Jag har svårt att bli mätt efter en vegetarisk måltid (som familjen oftast äter eftersom mina barn är vegetarianer). Oftast har jag avslutat måltiden då jag känt att jag inte får ner en bit mer, men efter någon timme är jag hungrig igen. Vad ska jag göra?

Josefine Jonasson säger: Hej! Även om resten av familjen är vegetarian hindrar det kanske inte Dig från att kunna äta kött eller fisk? Ät samma mat som resten av familjen men lägg till ngt animaliskt tex kyckling, skinka, fisk, kotlett... Tror Du att det kan vara genomförbart kandet kanske vara ett alternativ?

annette säger: jag är en tjej som har lite övervikt jag har även epilepsi hur bra är er metod för mej

Josefine Jonasson säger: Hej Annette! Viktklubben är absolut ett alternativ även för Dig. Lycka till!

patrik 37 år säger: hej jag e 37 år och har precis fått beskedet att jag har för högt blodfett, och att jag måste dra ner på animaliskt fett, vad innebär detta????

Josefine Jonasson säger: Hej Patrik! Animaliskt fett är alltså fett som kommer från djurriket, med undantag fisk. T ex smör, grädde, fett på kött, choklad osv. Man brukar säga att fett som är hårt i kylskåpstemp är mättat, jämför smör och olja där smör är mättat och olja är omättat. Ta kontakt med Din vårdcentral, de brukar ha olika broschyrer om detta. Be gärna att få prata med den dietist! Lycka till och ta hand om Dig!

abbe säger: Vad anser du om sk Stenålderskost? I mina ögon måste det vara mest optimalt att äta mat våra förfäder gjort under miljontals år.

Josefine Jonasson säger: Hej Abbe! Tja, visst har Du en poäng där men vi lever väldigt annorlunda nu jmf med våra förfäder. De fick jobba för att "hinna i fatt maten" medan vi i princip inte behöver röra oss alls i vardagen. Det ena behöver ju inte utesluta det andra men jag tror det är svårt att helt återgå till stenåldersmaten och jag tror inte ens att vi skulle må så fantastiskt mkt bättre.

Elvira säger: Jag blir så hungrig när jag har tränat. Det känns lite meningslöst ibland när man äter lika många kcal som man precis tränat bort... Har du något tips på vad som kan stoppa denna hunger efter träning?

Josefine Jonasson säger: Hej Elvira! Dels är det viktigt att se hur manhar ätit tidigare under dagen, det är av stor betydelse. Om man har ätit ordentligt men ändå är jättehungrig måste manförstås vara noga med vad man äter efter träning. Om man välker mat med lite kalorier kan man äta ganska stora mängder utan att få i sig alltför mkt kalorier! Kämpa på med träningen!!

Martina säger: När anser du att det kan vara befogat med en magsäcksoperation ?

Josefine Jonasson säger: Hej Martina! Det finns riktlinjer inom vården för hur mkt man måste väga. Dels handlar det alltså om vikten men oxå om hur mycket man tidigare har försökt att gå ner i vikt. Magsäcksoperationer är stora operationer som förändrar livet väldigt mkt och ska, tycker jag, ses som, ett sista alternativ.

Moderator säger: Ok, här kommer sista frågan.

Phatman säger: Kan man banta genom att bara äta "lätta" färdigrätter typ "I feel fine" och sedan komplettera med kosttillskott?

Josefine Jonasson säger: Hej! Dessa rätter kan absolut vara bra alternativ när man ska gå ner i vikt, ibland kan de behöva kompletteras med grönsaker/frukt/bröd. Om man äter dessa rätter och frukost samt frukt till mellanmål ska inte kosttillskott behövas.

Moderator säger: Nu är chattet slut. Tack Josefine, tack alla ni som ställt frågor.

Josefine Jonasson säger: Tack för idag, alltid lika kul att svara på era frågor! Ha en fortsatt bra tisdag! :-)