Hur farligt är chips?

HÄLSA

Moderator säger: Mary är inte här ännu, men ställ gärna dina frågor redan nu.

Mary Hyll säger: Hej! Nu är jag här för att svara på era frågor.

Ann-Charlotte säger: Hur farligt är salt? Jag har brist på natrium enl två håranalyser och känner mig sugen på salta saker. Mitt blodtryck är lite lågt. Kan jag äta salt med gott samvete eller hur ska jag göra?

Mary Hyll säger: Hej! Nu är jag här för att svara på era frågor.

Ann-Charlotte säger: Hur farligt är salt? Jag har brist på natrium enl två håranalyser och känner mig sugen på salta saker. Mitt blodtryck är lite lågt. Kan jag äta salt med gott samvete eller hur ska jag göra?

Mary Hyll säger: Hej Ann-Charlotte! Man kan ha natriumbrist men det är mycket sällsynt om man äter vanlig kost. Du kan salta din mat med gott samvete men försök att begränsa mängden till ungefär en tsk per dag (inkl. salt i matlagning).

Fille säger: Jag har hört att det är bättre att väga lite för mycket (typ 5 kg) än att väga lite för lite (typ 5 kg). Vad beror det på?

Mary Hyll säger: Hmm...du kanske har läst om olika studier på befolkningsnivå, där man ser ett samband med olika viktklasser och utveckling av sjukdomar. Man kan se att en normal vikt (eller lite mer, som tex 5 kg) inte har ett lika starkt samband med sjukdomsutveckling som undervikt, eller fetma. Men det är självklart mycket individuellt.

godistrollet säger: hur farligt är chips? på påsarna står det att finns nyttiga ämnen i också, vad är det för ämnen?

Mary Hyll säger: Chips är friterad potatis, och potatis innehåller nyttiga ämnen. Fetthalten i chips gör dem till något som man kan äta ibland. (100 g innehåller lika mycket kalorier som en vanlig måltid).

sabina säger: hej Mary, det är så att jag är gravid i 6.E månaden jag har redan gått upp 10 kg vad ska jag äta för att minska gå upp i vikt och ändå äta nyttigt?

Mary Hyll säger: Hej Sabina. Jag tycker du ska prata med din barnmorska om detta. De flesta brukar gå upp mest under de 3 sista månaderna så det är bra att du försöker bromsa din viktökning.

weronica säger: Hejsan:) Jo jag undrar. Jag brukar nästan aldrig äta fisk. Kan man ersätta fisken med fiskolja istället? eller vad har fiskoljan egentligen för effekt? Vad är den bra till?

Mary Hyll säger: Man har sett i studier att fettet i fisk kan ha samband med minskat risk att utveckla hjärt-kärlsjukdomar och därför rekommenderas fiskrätter ett par gånger i veckan. Det är inte alla som tål fisk så man kan äta tabletter istället (men fisk är mycket godare.) ;-)

GIGA säger: Har nappat på Nutrilett-reklamen, goda bars, men - drygt 27% socker! Likadant med t ex Naturdiets produkter, glukossirap den största ingrediensen!! Fy!!!

Var hittar jag något smartare, låg GI, ej socker? Intresserad av både pulver och bars, helst med god smak.

Mary Hyll säger: Nutrilett och liknande proteinpulver kan fungera under en begränsad tid men så snart man äter som vanligt går de flesta upp igen. Frågan är om du verkligen vill leva på pulver och bars?

Ca säger: Hej Mary! Jag har följt VK och gåttner nått kilo, var väldigt nöjd med klubben. Har haft uppehåll och tänker försöka komma igång igen, men jag unnar mig själv godsaker allt för ofta "innan" jag ska börja. Jag är en riktig gottegris och undrar hur jag ska tackla mitt sug efter sötsaker?

Mary Hyll säger: Mycket vanlig fråga. Jag misstänker att du tänker "svart/vit" om mat, att vissa livsmedel är ok och andra förbjudna. Då är det lätt att man utesluter t.ex. godis och skjuter upp beteendeförändringar tills man känner sig "redo" att börja. Fokusera på en bra grund: regelbundna måltider. Om du blir sugen på sött, försök att äta det i samband med dina måltider (då är risken mindre att du tappar kontroll över mängden du äter). Flera tips finns på VK:s hemsida. Lycka till!

gluten säger: När man är glutenintollerant blir man lätt späd, hur åtgärdar man detta?

Mary Hyll säger: Jag tycker du ska kontakta din läkare som kan skriva remiss till en dietist för personlig rådgivning.

VK Bullan säger: Hej! Om jag slutar röka, kan jag förhindra viktuppgång eller går man alltid upp i vikt? Jag är med i VK.

Mary Hyll säger: Din ämnesomsättning kommer att sjunka lite grand när du slutar röka, samt matsuget kan öka. Då är det mycket stor risk att man går upp men det är inte 100% säkert att du gör det. De ENORMA hälsovinster, ekonomiska vinster, osv. som du får av ett rökfritt liv är viktigast. Om du samtidigt arbetar med kostförändringar tror jag att du inte behöver gå upp så mycket.

vk kerstin säger: Kan man spara kalorier till veckoslutet i viktväktarna kan man ju spar bonus points, isåfall hur många?

Mary Hyll säger: Energilagen gäller alltid och då kan man tänka sig att man "sparar" kalorier till veckoslutet. Men att "banta" under veckan för att sedan kunna frossa är inte meningen (och det var nog inte det du menade heller). Lite festligare mat på helgerna är helt ok. Du kan själv knappa in dina festmåltider för att se hur mycket extra kalorier du äter då och bestämma själv om de kalorierna är något som du vill "spara" till.

Ulrika säger: Hej! Jag tycker portioner i VK recept är så stora. Ska det vara så?

Mary Hyll säger: De kan verka stora, eftersom portionerna är baserade på kalorier och inte mängd mat, och grönsaker tar plats på tallriken (och innehåller inte mycket kalorier). Du behöver aldrig äta upp allt på tallriken, utan lyssna på din kropps mättnadssignaler.

Moderator säger: Hej, nu kommer sista frågan:

VK Kerstin säger: Hej!

Jag är med i viktklubben och det fungerar verkligen bra för mig. Jag har en tendens att få i mig lite för lite kolhydrater om jag jämför med min kostcirkel. Kan du ge mig tips på kolhydratrik mat (med lite fett)? /Kerstin

Mary Hyll säger: Cirkeln visar fördelningen mellan de energigivande näringsämnena och kan variera från dag till dag. Rekommendationen är att cirka 55 procent av vår energi ska komma från kolhydrater och är det lite mindre än så är det ingen fara. Bra mat med mycket kolhydrater är t.ex. fiberrikt bröd, ris, potatis, pasta.

Moderator säger: Tack Mary! Tack alla ni som ställt frågor. Nu är chattet slut, men Mary chattar snart igen på Aftonbladet. Ett sammandrag av dagens chatt kommer inom kort.

Mary Hyll säger: Tack och trevlig helg!