Är aspartam farligt för barn?

Läkaren Yvonne Linné chattade på Aftonbladet.se

HÄLSA

Yvonne Linné säger: Hejsan!

Jag är här nu och vill jättegärna svara på frågor!

Svea säger: Hej igen! Hur kan man få en man som i stort sett vägrar äta frukt och de flesta grönsaker att gå ner i vikt? Han behöver nog gå ner ca 20-25 kg...

Yvonne Linné säger: Man behöver inte äta frukt och grönsaker för att gå ner i vikt, men det underlättar då grönsaker är mättande med få kalorier. Allt handlar om energiintag och utgifter.

Svea säger: Hej! Jag undrar varför man skall gå med i Viktklubben istället för Viktväktarna? Finns det någon fördel?

Yvonne Linné säger: Det är lite vad man tycker är bra. Vill man gå på möten ska man gå till Viktväktarna men om man vill ha hjälp via internet så är viktklubben ett bra alternativ.

Mulliga Anna säger: hej, jag undrar vad man räknar som farlig övervikt

Yvonne Linné säger: Om man har ett BMI över 25 räknas det som övervikt och över 30 som fetma. Gå in på viktklubbens första sida så kan du räkna ut ditt BMI.

Lisa säger: Hejsan, jag har en son på 9½ år, som är överviktig 157/62, kan man "banta" honom och i så fall hur ska jag gå tillväga. Tycker att det är så svårt att säga till honom atthan inte kan äta som han vill.Har vart hos dietist med honom, men det hjälper inte. Kan han vara med i viktklubben? Tack på förhand.

Yvonne Linné säger: Nej barn får inte vara med i Viktklubben. Barn och ungdomar ska inte försöka gå ner utan kontakt med läkar eller dietist.

Ulrika säger: Är det farligt att ge barn lightprodukter med aspartam? Min dotter dricker inte vatten, och sötad saft vore förödande för hennes vikt som redan nu är hög.

Yvonne Linné säger: Det är inte farligt med aspartam för ett normalt frisk barn.

Ulrika säger: Jag lever med en man som är matmissbrukare. Hur kan jag hjälpa honom att gå ner i vikt? Jag förstår inte hans behov av att äta vad som helst, när som helst och hur mycket som helst.

Yvonne Linné säger: Du kan bara stödja honom och uppmuntra honom att söka hjälp.

säger: Hej! Jag är med i viktklubben, har c:a 20 kg övervikt, behöver alltså bla motionera, men jag har ett stort problem när jag ska promenera så blir jag plötsligt väldigt toanödig då blir det VÄLDIGT akut,ibland hinner jag inte hem, det är väldigt obehagligt med denna diarre. Det började för cirka 2 år sedan när jag började jogga, men promenera har jag kunnat fram tills nu. Vad ska jag göra????

Yvonne Linné säger: Oj då detta låter som en fråga för vår motionsexpert Camilla som chattar på tordag kl 7

säger: Hej!

Jag behöver gå ner en sådär tio kilo. Har aldrig behövt bekymra mig om sånt här förrut. Finns det någon bok om mat som du kan rekomendera, eller handlar alla om nån mer eller mindre hysterisk "skola"?

Yvonne Linné säger: Den vi brukar rekomendera är: Bra mat för alla från Bonnier. Vår chef Stephan Rössner har också skrivit böcker om viktnedgång. Jag håller med dig det är lätt att gå vilse bland alla böcker.

Camilla Rickstrand säger: Hejsan Yvonne! Jag är inne på slutspurten av min kamp mot kilona, har gått ner 22 kilo på drygt 4 månader, är det något jag behöver tänka på nu inför dem sista kilona. Alla säger att dem sitter som berget, så kan man göra något för att slippa "berget". Jag har struma, kan värdena ändras när man har gått ner så mycket i vikt, behöver jag kolla upp detta? Camilla

Yvonne Linné säger: Grattis till viktnedgången. Det kan vara svårare med de sista kilona och kan ta lite längre tid men ge inte upp. Om du mår bra förövrigt och går på regelbunda kontroller behöver du inte kolla upp det extra.

May säger: Hej! Jag är nog sockerberoende...Hur ska jag få hjälp?

Yvonne Linné säger: Det där med sockerberoende är svårt. Det finns inga övertygande bevis för att sockerberoende i meningen att det är en substans (som alkohol) finns. Men det är omtvistat.

lillamamman säger: hejsan undrar jag väger 102 kg till mina 167 cm har föröskt länge att gå ner lyckades gå ner 10 men de kom snabbt tillbaka hur gör jag för att lyckas hålla kvar vikten när jag går ner?

Yvonne Linné säger: Tänk långsiktigt. Om man går tillbaka och äter och rör sig som man gjorde innan man gick ner i vikt så går man snabbt upp igen.

i. säger: folk tycker att jag äter lite, och det gör jag. (typ weetabix m. frukt och mjölk på morgon, en macka m. ost och saft till lunch, och rätt lite middag, vegetariskt, grönsaker och vatten till. fikar lite paj/sockerkaka/glass på kvällen vid 19:00) men trots detta är jag rätt stor. jag sportar inget, men är inte heller lat. går ofta snabbt och tar trapporna i stället för hissen. vad gör jag för fel, eftersom jag inte går ner i vikt utan snarare upp?

Yvonne Linné säger: Svårt att säga. Det kan ha att göra med att du rör dig för lite.

Per säger: Om man är 11 år och är 148 cm lång och väger 48.8 kg är man överviktig då?

Yvonne Linné säger: Det är kompiceratmrd barn och övervikt. Man räknar inte ut BMIpå samma sätt som för vuxna. Prat med skolsköterskan som kan hjälpa dig!

ketka67 säger: jag väger 112 till 176cm, har varit på undersökningar, de säger jag äter för lite för min längd/vikt och att jag därav går upp i vikt, kan det verkligen vara så?

Yvonne Linné säger: Oftast är det så att om man äter förlite tröttnarman snabbt och går tillbaka till sina gamla vanor.

Moderator säger: Hej hej! Nu har vi bara tid för ytterligen en fråga...

s säger: hej, jag har nyligen opererats i höger njure för ett medfött problem jag undrar vilken sort vitamin jag kan äta för att jag känne mig trött och jag bara äter och äter för att få energi helt enkelt vad kan jag göra i stället?

Yvonne Linné säger: Prata med din behandlande doktor för att se om man behöver göra ytterligare undersökningar.

Moderator säger: Nu är chattet slut. Tack Yvonne, tack alla ni som ställt frågor :) Ett sammandrag av chattet kommer snart.

Yvonne Linné säger: Tack och hej!