Kan man gå ner i vikt genom att bara äta choklad?

Josefine jonasson, dietist, chattade på Aftonbladet.se om mat och kosthållning

HÄLSA

Josefine Jonasson säger: Hej! Jag är på plats nu så kom gärna med frågor!

säger: hej jag undrar om man äter bara choklad kan man gå ner i vikt då? det har jag hört!!

Josefine Jonasson säger: Hej! Ja visst kan man gå ner i vikt om man bara äter choklad MEN det kräver att man inte äter så mkt efter som man då får i sig för mkt kalorier. Det är ABSOLUT INTE ATT REKOMMENDERA efter som man med all säkerhet kommer att drabbas av näringsbrist och ständig hunger. Ät varierad mat - det är det allra bästa!

Lena säger: Hur är det med övervikt och barnlöshet?

Josefine Jonasson säger: Hej Lena! Om man är kraftigt överviktig och har svårt för att bli gravid kan chanserna öka om man går ner i vikt. Detta är en fråga för en läkare så ta kontakt med Din läkare för svar. Lycka till!

Mohammed2k säger: Vissa kan äta hur mycket pizza och hamburgare och fet mat om dagen men blir aldrig tjock. varför?

Josefine Jonasson säger: Hej Mohammed! Visst har vi olika förbränning men det är väldigt få personer som kan äta hur mkt som helst utan att gå upp i vikt. Om man tränar mkt ökar förbränningen och man kan äta mer utan att gå upp i vikt.

Peter säger: Har du hört talats om naturmedlet Ephedra som bantningsprodukt? Funkar det bra?

Josefine Jonasson säger: Hej Peter! Tyvärr har jag inte hört talas om Ephedra men jag tror tyvärr inte att det har ngn större effekt. Det finns en uppsjö av olika bantningspreparat på marknaden och den gemensamma effekten av dem brukar vara att de kostar en massa pengar utan att fungera speciellt bra. Tyvärr.

Rukija säger: Hej Josefin jag har problem med min övervikt ....har provat att äta zenixal....o alla andra medel som finns ute i marknad att köpa ....har lagt massa med tid o pengar men har inte lyckats gå när i vikt ...(när jag var yngre vägde jag mellan 45-58 kg i dag väger jag det dubla) men jag ätter sama o även mindre ibland har jag bantat med Danska Rikshospitalets diet

o även detta har inte hjälpt mig så snälla vad ska jag göra för att gå när i vikt ....jag äter mycket grönsaker o äter alldrig chokolad eller godis eller kakor inte ens soser som man gör po fet jag tycker personligt att jag äter nytig

Josefine Jonasson säger: Hej Rukija. Jag förstår att Du är frustrerad och ledsen över att Du inte går ner i vikt trots att Du upplever att Du äter nyttigt. Jag vill råda Dig till att ta kontakt med Din vårdcentral för att få hjälp med Din vikt. Lycka till.

säger: jag har gått ner från 51-46 kg ganska lätt. Men nu har det liksom tagit stopp. Jag stannar på ungefär 46. Jag tränar 3-5 ggr/veckan. Varför går jag inte ner trots att jag äter och tränar som förut? Jag gick ju ner då.

En sak till. Jag blir oftast hungrig på kvällen, under dagen kan jag lätt hålla mej från godis och sånt, men på kvällen blir jag mer sugen. Vad ska jag göra för att slippa det?

kram Jenni

Josefine Jonasson säger: Hej Jenni! Jag vet inte hur lång Du är men det låter som att Du absolut inte ska gå ner mer i vikt - 46 kg är ganska lite... Sug på kvällen kan ibland bero på att man har ätit dåligt under dagen. Kan det vara så för Dig kanske? Var rädd om Dig!

säger: Hur farllig ar Atkins dieten egentligen?

Josefine Jonasson säger: Hej! Atkins dieten kan vara farlig då den innehåller mkt fett och proteiner och i princip inga kolhydrater. Jag rekommenderar INGEN att äta enligt Atkins-dieten.Dessutom blir man väldigt trött eftersomman utesluter kolhydraterna. Man har oxå sett att dieten inte har ngn effekt i förlängningen.

nn säger: vad ska man äta på natten då man jobbar från 22 till 6 på morgenen?

Josefine Jonasson säger: Hej! Rekommendationen är att äta energisnål mat på natten och förlägga de stora måltiderna på dagen, även om man sover stora delar av dagen. Bra mat på natten kan t ex vara frukt, soppa eller ngn smörgås.

lotta säger: Är det hälsosamt att fruktbanta?

Josefine Jonasson säger: Hej Lotta! Bantning i den bemärkelsen är aldrig bra egentligen. Vikt handlar alltid om en livsstilsförändring. Att fruktbanta en längre tid kan innebära näringsbrister då man inte äter vare sig proteiner eller fett i tillräckliga mängder.

säger: vad äter jag som är lite överviktig och gravid

Josefine Jonasson säger: Hej och grattis till graviditeten! Försök vara noga med måltidsordningen och använd Dig gärna av Tallriksmodellen, dvs ½ tallriken grönsaker 1/4 kött/fisk/ägg 1/4 pasta/potatis/ris/bröd. Ät så till lunch och middag. För övrigt gäller samma sak som om Du inte vore gravid, dvs ät mindre av kaloririk mat och godis/kaffebröd o dyl. Fråga på MVC om Du har fler funderingar. Lycka till med vikt och graviditet!

tony tiger säger: hej Josefine snäälla kaninte du ge mig och min kompis några goda råd att gå ner i vikt har provat allt tror jag

Josefine Jonasson säger: Hej Tony! Frågan är först och främst vad Du och Din kompis har gått upp i vikt av. Kan ni identifiera det är det lättare att veta vad man ska förändra. Annars är det måltidsordning och tallriksmodellen som gäller - det är bra hjälpmedel. Försök undvika/dra ner på mat och godsaker som innehåller mkt fett och kalorier. Glöm heller inte bort att motionera, promenader duger bra. Lycka till båda två!

Inc säger: Verkar som min fråga försvann. Vad anser du om stenålderskost?

Josefine Jonasson säger: Hej! Jag är inte jättbra insatt ii stenålderskost men vad jag vet så är det inget magiskt i den kosten som gör att man skulle gå ner i vikt.

anna säger: josefine.. är jag överviktig som väger 59 kg och är 162 cm lång.. jag är 19 år

Josefine Jonasson säger: Hej Anna! Nej, Du är absolut inte överviktig, Ditt BMI (Body Mass Index) ligger på 22.5 och det är helt perfekt! Sköt om Dig.

johanna säger: Hur mycket kött/fisk bör man äta per vecka?

Josefine Jonasson säger: Hej Johanna! Man brukar säga att 100-150 g 2 ggr/dag brukar vara lagom men det är helt beroende på vilket energibehov man har.

Lena säger: Hur går en magoperation till?? Kostar det något?

Josefine Jonasson säger: Hej Lena! Det finns lite olika varianter av magoperationer och det krävs remiss för att få hjälp med en sådan. Det finns oxå olika "regler" för vilka som får opereras. Ta kontakt med Din läkare för vidare diskussion. Lycka till!

Moderator säger: Det där var sista frågan. Nu är chattet slut. Tack Josefin för alla svar, tack alla ni som ställt frågor. Ni kan läsa en sammanfattning av chattet inom kort.

Josefine Jonasson säger: Tack för alla bra frågor. Hoppas Ni får en bra dag!