En typisk dag med balanserad kost

HÄLSA
Foto: Anders Deros
Laxsspett med grönsallad.

Frukost

Äggröra eller omelett tillagad av 1 ägg och 2 äggvitor eller två ägg, hackad spenat och champinjoner, stekt i 1 tsk olivolja eller rapsolja.

Två skivor rågknäckebröd eller en tunn skiva grovt rågbröd

eller pumpernickelbröd.

Mellanmål

1 dl sockerfri lättyoghurt med 1 1/2 dl färska bär,

eventuellt 1 tsk fruktos eller sötningsmedel.

Lunch

100-120 g grillat kycklingbröst eller lax (med örter, kryddor, citron, vinäger, senap eller liknande).

Blandad sallad (till exempel gröna blad, tomat, rödkål, gurka, rödlök, rädisor, 1 dl vita eller bruna bönor från burk).

Dressing: 3 tsk olivolja med 1-3 tsk balsamvinäger

eller citronsaft, 1 tsk dijonsenap och eventuellt örtkryddor.

Middag

2 dl ärtsoppa eller linssoppa.

120-150 g grillad eller ångad lax (med örter, kryddor).

1 dl kokt basmatiråris eller spaghetti.

2 dl ångad broccoli och 1 tsk olivolja eller rapsolja.

Mellanmål

1 medelstort päron, 10 hela mandlar.