Är det bra att äta mer vegetariskt?

Fedon Lindberg, läkare och författare till boken ”Naturligt slank” svarade på läsarnas frågor

HÄLSA

? säger: Naturligt slank, vad betyder det ?

Fedon Lindberg säger: När man äter en balanserad och hälsosam kost så kan man hitta tillbaka till sin målvikt. Det betyder inte att alla kommer att bli lika smala, men man kan bli smalare genom rätt kost och rätt motion.

Mysig säger: Hej! Jag har mycket svårt för att äta frukost. Uppe vid 0630 och dricker då kaffe, mat kan jag inte förmå mig till före 10. Några tips? All "diet" går ju ut på att man startar med en stadig frukost.

Fedon Lindberg säger: För att kunna äta och ha en hunger måste man ha tid på sig och känna matlust. Om du äter inom de tre första timmarna när du vaknat så är det bra.

? säger: Jag är i 60-årsåldern. 184 cm lång; vikt 96 kg - alltså överviktig. Jag kan ganska mycket om näringslära och äter "hälsosamt och måttligt". Medelhavskost, fiberrikt bröd, nästan inga mejeriprodukter... Spelar tennis 4-5 timmar/vecka på tävlingsnivå/veteran. Cyklar, promenerar raskt andra dagar. Men jag skulle vilja gå ner i vikt ca 10 kg, men lyckas inte. Jag dricker nästan ingen sprit, men några glas vin dagligen. Råd?

Fedon Lindberg säger: Hej! Jag undrar om du ska äta mer proteiner. Eftersom du tränar så mycket så kanske din kropp har en för låg nivå av protein. Du kan minska lite på dina kolhydrater och öka på proteinerna istället. Om inte det hjälper kanske du behöver hjälp av en dietist.

Anders säger: Är inte det här den välkända Atkins-metoden. Själ har jag gått ner 6 kilo på 6 veckor med den metoden.

Fedon Lindberg säger: Hej Anders! Näe, det är inte samma metod. Atkinsmetoden består av fyra faser, de två första har nästan inga kolhydrater, sedan ökar man på kolhydraterna lite. Där bryr man sig inte om vilka kolhydrater det är. Enligt min metod så ska man inte äta så kolhydratfattigt, vi förespråkar inte att man ska dela dieten upp i flera faser.

katten säger: Hej! Det känns som att man skall äta mer mat än man brukar. Vad jag menar är att 3 huvudmåltider och 2 mellanmål låter ganska mycket. Enligt "de 10 budorden" står det även att man skall äta minst två portioner frukt och tre portioner grönsaker dagligen. Är detta utöver ovanstående huvud-och mellanmål?

Fedon Lindberg säger: Hej Katten! Nej, man ska äta fem gånger om dagen (tre huvudmål och två mellanmål). Grönsakerna och frukten ska inkluderas i detta.

cissi säger: Hej fedon! Jag kan inte låta bli att småäta sådär.. Finns det något man kan göra åt det ?

Fedon Lindberg säger: Hej Cissi! Om du småäter riktigt sammansatt mat så är det inte så farligt. Men ät inte ohälsosamma snacks och godis.

? säger: Måste man äta "lagad mat" 2ggr per dag?

Fedon Lindberg säger: Nej. Så länge det inte blir mycket brödmat och lättvindiga lösningar. Är det inte lagat så ska det vara genomtänkt.

Tove säger: Vad ska jag som vegan äta till frukost om jag ska minska på kolhydraterna?

Fedon Lindberg säger: Det är jättesvårt att äta balaserat om man är vegan om man äter enligt min metod. Du ska äta tofu och nötter som innehåller mycket proteiner. I bönor och ärtor finns det mycket kolhydrater så det är inte så bra. Att vara vegan är inte optimalt enligt min metod eftersom det är svårt att hitta rena proteinkällor.

Lennart söger: Hej, vad anser du om min frukost -en tallrik havregrynsgröt med minimjölk, ett kokt ägg och en pressad apelsin. Bör den ändras - i så fall hur. Vore det bättre att äta havregrybsgröt till lunch och exempelvis yoghurt till frukost?

Fedon Lindberg säger: Hej Lennart! Du kan minska lite på havregrynsgröten och lägga till lite mandel eller nötter. jag tycker också att du ska äta en hel apelsin istället för att pressa den.

? säger: Hej! Kan du ge några tips på vad som är bra mat efter träning, typ spinning. Jag gillar inte att äta middagar på kvällen utan föredrar något mindre och som går snabbt att fixa i ordning.

Fedon Lindberg säger: Inom en halvtimme efter träningen bör du äta ungefär 100 gram protein. Det kan innebära lite kyckling, lite fisk eller några ägg. Proteinet är viktigt för att du ska kunna bygga upp musklerna efter träningen. Du kan äta Keso och yoghurt, lite fruktbitar och lite nötter. Äter du 150 gram Keso så har du fått i dig rätt mängd protein.

B säger: Hur ofta kan man äta onyttigt, d.v.s. glass och sånt utan att gå upp i vikt? Eller måste man undvika skräpmat HELT om man vill gå ner?

Fedon Lindberg säger: Nej, du behöver inte undvika skräpmat helt. Enligt vår metod har vi något som kallas belöningsmåltid, då kan man välja att äta lite glass exempelvis. Men då ska man välja det istället för några potatisar eller bröd eller ris.

liten tjej säger: Hej jag undrar, om man vill gå ner i vikt, är det bra att äta mer vegetariskt då? är inte vegeterian men tänkte byta ut mycket till mer vegetariskt..är det smalt? jag är ganska så normalviktig jag har BMI på 20,7 och skulle gärna vilja gå ner en 2-3 kg..

Fedon Lindberg säger: Med ditt BMI så bör du inte gå ner mer i vikt. För dig är inte vikt något du behöver oroa dig för. jag rekommenderar dig att träna mer och öka din muskelmassa och det betyder mer protein. Men att äta mycket grönsaker är sunt för alla.

labbas säger: Det är inte bara överviktiga som har problem, vad bör man tänka på som i mitt fall underviktig: 63 kilo fördelat på 180 cm

Fedon Lindberg säger: Det är lika viktigt att inte vara underviktig. Det man ska sträva efter är att öka muskelvikten, inte fettvikten. Du kan välja att träna mer och äta mer protein och kolhydrater. Ät mycket grönsaker, frukt och bär så du får i dig alla näringsämnen. Du ska också äta nyttigt fett som bland annat finns i fisk, nötter, olivolja, rapsolja och avocado.

ARTIKELN HANDLAR OM