Kan man öka blodtrycket med mat?

Mary Hyll, dietist, chattade om kost och övervikt

HÄLSA

Mary Hyll säger: Hej! Nu är jag här för att svara på era frågor.

Burre säger: Vad tycker du om cambridekuren? vad går den ut på?

Mary Hyll säger: Hej Burre! Cambridge är inte bättre eller sämre än liknande proteinpulver-dieter. Men problemet med alla sådana dieter är just att man nästan alltid går upp efteråt om man inte förändrar sin livsstil.

lily säger: Vad anser du om det här med glykemiskt index?

Mary Hyll säger: Jag tycker GI är mycket intressant men egentligen ingen nyhet. Och tyvärr lätt att missförstå om man inte är insatt. Livsmedel med högt GI behöver inte vara onyttiga-det beror på hela kostens sammansättning.

säger: vad ska man ät om man ska tappa vikt så snabbt som möjlig.

Mary Hyll säger: Det är stor risk att man går upp snabbt igen om man tappar vikt så snabbt som möjligt-ingenting att rekommendera och kroppen tar stryck. Tänk långsiktigt istället (fast det är ju jobbigt att ha tålamod!)

Ludde säger: Hur mycket ska man äta som mellanmål Räcer det med en enda frukt per mellis?

Mary Hyll säger: Det är lite olika, beroende på hur de övriga måltiderna ser ut. En frukt kan räcka, men om det är flera timmar kvar till nästa måltid och man känner sig hungrig, så kanske ett litet större mellanmål är bättre (lägg till t.ex. macka, mjölk/yoghurt).

Marie säger: Om man har högt blodtryck och bantar jättemycket är det vanligt att det blir normalt igen då?

Mary Hyll säger: Hej Marie! Blodtrycket kan förbättras om man går ner. Men se upp med "bantning", vilket inte är meningen, utan tänk på det här som en livsstilsförändring som du kommer att leva med resten av livet.

Tamtam säger: Hur kan man ta reda på vad som är bra mat?

Mary Hyll säger: Som dietist läser man forskning för att veta, vi har också Livsmedelsverket och andra myndigheter som hjälper oss att veta vad som är "bra". Det finns bra böcker att läsa och info på nätet, men det finns mycket strunt också. www.slv.se har länkar till bra material.

säger: Hur fördelar jag dagens matintag på ett bra sätt. Jag förstår att jag bör äta vid ca 5 tillfällen och hur bör fördelningen se ut. Eftermiddagen är väldig tung och risken är att jag äter något sött för att få kraften tillbaka?

Tomas

Mary Hyll säger: Hej Tomas! Rekommendationen är 3 huvudmåltider och sedan 1 - 3 mellanmål. Försök att äta dina måltider vid ungefär samma tider varje dag. Dina mellanmål kan variera, beroende på när du äter och hur mycket. Det går inte att säga exakt när just du behöver äta, eftersom det är så individuellt.

Baffe säger: Om man har lågt blodtryck, kan man höja det genom att äta någon mat då? Ex salt ska väl höja blodtrycket? Jag har lågt blodtryck o skulle behöva höja det, eller är det bara motion som gäller?

Mary Hyll säger: Det är bara motion som gäller.

I säger: Hej Mary! Är det bättre att använda messmör istället för Lätt och Lagom?

Mary Hyll säger: Messmör innehåller mindre fett men innehåller en del socker. Men lättmargarin innehåller nyttigare fett än t.ex. vanligt margarin. Det är mindre kalorier i messmör per 100g (om jag minns rätt) men allt beror på hur mycket du tar. Så bättre kan jag inte säga att det är. Två olika saker helt enkelt.

Lisa säger: Hejsan! Jag undrar vilka socker- och fett sorter som är de bästa att äta? Exempel?

Mary Hyll säger: Alla kolhydrater bryts ner till blodsocker så när det gäller "sockersorter" (kolhydratsorter) är fiberrika livsmedel att föredra (grovt bröd, råris, potatis, fullkornspasta, bl.a.). Det finns inget socker som är "nyttigt", eftersom socker (som t.ex. strösocker, brunfarin, osv) innehåller tomma kalorier. När det gäller fett är omättade fetter att föredra (finns i växtriket och i fet fisk). Men det är viktigt att se helheten i din kost. Lite socker är helt ok och mättade fetter också. Hoppas jag har svarat på din fråga- det var inte lätt på en chatt. ;-)

karin säger: Min sambos pojke är 8 år och överviktig. Hans mor ger honom proteindrink varje kväll innan han ska sova. Jag och pappan tycker inte det är bra men hon säger att det är det. Vad är rätt!

Mary Hyll säger: Det är svårt att veta, men att ge proteindrinkar till barn verkar onödigt. Kan ni kanske kontakta barnläkare för personlig rådgivning?

Morpheus säger: Hur mycket fisk bör/kan man äta per vecka? Överväger fiskens nyttiga egenskaper dess eventuella innehåll av tungmetaller etc?

Mary Hyll säger: Jag rekommenderar www.slv.se som har de senaste rekommendationerna vad gäller fiskintag. Mycket bra info.

Katrin säger: Hej! Varför är det inte bra att äta popcorn?

Mary Hyll säger: Popcorn är helt ok! Men det handlar om hur mycket man äter. En mikropåse innehåller nästan lika många kalorier som en hel måltid.

säger: hej jag har gått ner 12 kg nu på två månader ungefär och då har jag avstått från att äta riktigt mat och vara ätit lins soppa. Nu vill jag börja äta normalt men vågar inte för jag är rädd för att gå upp i vikt igen. Vad tycker du att jag ska göra??

Mary Hyll säger: Hej! Det finns nog många som har gjort som du och bantat med en ensidig kost men det är risk att få näringsbrist om man fortsätter med det. Det kanske skulle kännas bäst för dig att börja byta ut en måltid i taget, tills du äter vanlig mat igen. Sköt om dig.

Moderator säger: Hej hej! Här kommer sista frågan!

xyz säger: Hej, jag är runt 20 år gammal och har i flera år ätit i princip uteslutande klassiskt onyttiga saker så som chips, godis, kakor samt druckit läsk etc. Dessutom motionerar jag aldrig. Jag har trots det normal BMI och är inte särskilt tjock. Varför bör jag byta kost- och livsstil?

Mary Hyll säger: Mycket bra fråga! Jag kommer att ha svårt att övertala dig att förändra din livsstil om du inte mår dåligt av den. Jag skulle kunna berätta att det är svårt att få i sig alla näringsämnen som man behöver om man bara äter chips, godis, kakor och läsk. Det finns större risk att utveckla vissa sjukdomar om man inte äter frukt och grönt och inte rör på sig. Jag misstänker att med åren kommer du att upptäcka att du mår bättre av att äta en varierad kost och även att röra på kroppen.

Moderator säger: Nu är chattet slut, tack alla ni som ställt frågor. Tack Mary för alla svar. En sammanfattning kommer inom kort.

Mary Hyll säger: Tack för era frågor! Det var trevligt som vanligt. Och sköt om er!

ARTIKELN HANDLAR OM