Hur kom ni på att starta Viktklubben på nätet?

HÄLSA

Liselotte Stålberg chattade med läsarna om Viktklubben och papperstidningen Kropp & Hälsa. Bland annat svarade hon på vad tidningen kommer att skriva om i framtiden.

Liselotte Stålberg säger: Hej.Nu går det bra att ställa frågor!

Kryddan säger: Hur kom ni på att ni skulle starta en viktklubb på nätet?

Liselotte Stålberg säger: Eftersom många människor i Sverige är överviktiga i dag. Med en Viktklubb på nätet kan vi nå ut till och hjälpa många att gå ner i vikt.

säger: Hej, tycker inte du att det är för mycket tal om vikt just nu i medier?

Liselotte Stålberg säger: Nej. Faktum är att övervikt är ett stort folkhälsoproblem. Överviktiga löper ökad risk att drabbas av en rad sjukdomar, bland annat diabetes.

Lundberg säger: Såg i tidningen hälsa att ni bytt utséende. Det var intressant. Varför?

Liselotte Stålberg säger: Vill ville ge ett modernare och piggare intryck.

Lurvas säger: Varför alla dessa metoder om att gå ner i vikt? Hälsa borde också skriva om oss som vill gå upp i vikt. Varför gör ni inte det?

Liselotte Stålberg säger: Vi gör det ibland, men tyvärr finns det inte så många metoder att rapportera om. Dessutom är det en betydligt mindre del av befolkningen som vill gå upp i vikt jämfört med dem som vill gå ner.

Stylan säger: Hälsa skriver ju om så många bantningsmetoder, äpplemetoden o vad det kan vara. Varför har ni också Viktklubben? Det är mång aolika metoder som går stick istäv, vad ska man tro på?

Liselotte Stålberg säger: Viktklubbens metod är en metod som vi utarbetat tillsammans med experter och som vi rekommenderar. Därutöver finns en rad andra metoder som vi rapporterar om ur ett objektivt perspektiv, men som vi inte tar ställning för.

abbe säger: Fler och fler, inte minst inom sjukvården, anammar sk stenålderskost. Hur ställer sig Viktklubben gentemot denna typ av kost?

Liselotte Stålberg säger: Det är ingen metod som Viktklubben använder sig av.

berra säger: vad är det som är så speciellt med denhär nya tidningen?

Liselotte Stålberg säger: Den tar ett helhetsgrepp kring träning, smal sund mat och viktnedgång. Föregångaren Hälsa hade ett bredare innehåll med atiklar om bland annat migrän, psykologi och alternativmedicin. Nu har vi fått en tydligare profil.

Nabe säger: varför har inte Aftonbladet en månadstdining när det satsas å mycketpå hälsa? det skulle i alla fall jag köpa...

Liselotte Stålberg säger: Det är en bra idé som kan vara värd att prova i framtiden beroende på hur stort intresset för nya Kropp & Hälsa visar sig vara.

Abe säger: vad blir nästa steg? blir det en sluta röka eller en gå upp i viktklubb för smalisar? eller en motionsklubb?

Liselotte Stålberg säger: Vi är tacksamma för alla förslag men det första vi gör nu är att utveckla Viktklubben mer så att den blir ännu bättre.

tinilus säger: Hej, har haft problem med min vikt under en lång tid, hade anorexia i tonåren , blev sen frisk och sen har jag på senare år gått upp och ner hela tiden , har ökat som mest 50 kg från 97-03. Är viktklubben nånting för mig och vad skall jag göra för att förbättra min karaktär.

Liselotte Stålberg säger: Viktklubben erbjuder hjälp att skapa kost- och motionsvanor som är långsiktiga och sunda. Men eftersom du haft kraftiga svängningar när det gäller din vikt föreslår jag att du först frågar din läkare om han eller hon tycker att Viktklubben är en bra lösning för just dig.

PeppeP säger: finns det nån speciell grupptanke med viktklubben så som med t.e.x AA? Är det medlemmarna som skall stödja varandra?

Liselotte Stålberg säger: Medlemmarna kan stötta varandra mycket genom chattar, men utöver det erbjuder även våra experter en hel del stöd. Varje medlem bestämmer själv om han eller hon vill ha utbyte med andra medlemmar och hur mycket.

Pia K säger: Är det meningen att man måste tidninen för att kunna vara med på internet?

Liselotte Stålberg säger: Nej, du kan vara med i Viktklubben utan att köpa Kropp & Hälsa, men om du köper tidningen får du ännu mer inspiration, tips och rolig läsning som hjälper dig att nå målvikten och må bra.

Danne säger: är ni nöjda med hur tidningen blev? ska hälsa ochså bli en klubb på nätet? (som viktklubben)

Liselotte Stålberg säger: Vi är mycket nöjda med tidningen och har fått mycket positiv respons. En del av de artiklar som finns i tidningen kan man redan nu läsa på aftonbladet.se men vi har inga planer i nuläget på att starta någon "Kropp & Hälsa-klubb".

Abe säger: snälla släpp igenom den här frågan med. såg liselotts svar på styllans fråga. Du säger att man inte tar ställning för olika metoder. Men om man tar ställning för en metod o propagerar för är det då journalistiskt? krånglig fråga men jag blev så nyfiken. Tacksam försvar från Abe

Liselotte Stålberg säger: Det finns en mängd forskning som visar att den metod som används i Viktklubben fungerar, därför kan vi ta ställning för den utan att göra avkall på vår journalistiska objektivitet. Dessutom innehåller Viktklubben journalistik kring viktminskning.

Moderator säger: Hej alla! Nu kommer sista frågan:

Trillan säger: Ska ni aldrig mer skriva om allmän hälsa nu? psykoligi o sånt är ju också viktig. o mysiga bad, fina saker till hemmet. Ska ni bara skriva om bantning nu?

Liselotte Stålberg säger: Vi kommer att skriva om mycket annat än bantning, bland annat om hur man kan få in mer njutning i vardagen genom till exempel bubbelbad, aromaterapi, spa, massage etcetera. Vi skriver också mycket om hur man kan bli starkare och piggare genom att träna, hur träningen kan bli roligare - och så kommer vi varje vecka att ha någon artikel med glimten i ögat. För det är ju viktigt att ha kul också.

Moderator säger: Nu är chattet slut! Tack alla ni soms tällt frågor om tidningen Kropp & Hälsa och om Viktklubben. Tack Liselotte för alla svar! Ett sammandrag av chattet kommer snart.