Hur lagar man pannkakor?

Kristina Eriksson, Viktklubbens matkreatör, chattade på Viktklubben

HÄLSA

Kristina Eriksson chattade om mat. hong er bland annat ett recept på pannkakor och tipsar om hur du kan använda quorn.

Kristina Eriksson säger: Hej nu är jag på plats. Varsågod och ställ era frågor.

I säger: Hej! Finns det någon "vanlig husmanskost" som inte innehåller så vansinnigt mycket kalorier. Är t e x kalops ganska bra.

Kristina Eriksson säger: Ja du är inne på rätt spår. Kalops och liknande köttgrytor är bra o mager mat.

Charlie boy säger: Jag gillar thail'ändska mat. Men kokosmjölk, hur bra är det egentligen? Det är väl som man gör kokosfett av och kokosfett har jag hört är livsfarligt. Hur ä det egentligen?

Kristina Eriksson säger: Numera finns det en lightvariant av kokosmjölk (kanske 6% fett?). Du behöver ju inte ha i hela burken för att det ska bli gott. Och man kan dessutom frysa in överbliven kokosmjölk.

Sluman säger: E pannkakor bra som middag?

Kristina Eriksson säger: Hej. Ja det är bra. Jag skulle vilja råda dig att äta mycket grönsaker till och kanske något kallskuret kött. Annars är risken den att man inte blir riktigt mätt å då småäter man osv

eric säger: jag vill veta hur man gör pannkakor!

Kristina Eriksson säger: Hej Eric Vispa ihop 1 dl vetemjöl, 2 dl mjölk, lite salt och 1 ägg. Så enkelt att man kan lära sig det utantill. Receptet är till 1.

VK Malin säger: Jag har varit med i Viktklubben och gått ner mina fem kilo som jag ville ner. Nu är min prenumeration slut. men jag tykte din mat var så god. Först var jag skeptisk, men sen blev jag helt frälst. Vad har du gjort för några receptböcker? Tack för jättegod mat från Malin i Kalhäll

Kristina Eriksson säger: Hej Malin. Jätteroligt att du gillar mina recept. Jag har gjort en bok som heter Snabbt & Smalt på Semic förlag

vk Malin säger: Hej Jag undrar om jag får ett snabbare resultat om jag varvat med vv färdiga rätter äter nutrilett tex.? Eller är det bara idiotiskt?

Kristina Eriksson säger: Hej Malin Det var för svårt för mig. Jag är säker på att någon av dietisterna i Viktklubben kan svara på den frågan.

Donna säger: Har du fler husmanstips som är nyttiga och goda?

Kristina Eriksson säger: Soppor är bra mat. Fisksoppa eller köttfärssoppa är bra mat med både proteiner (från det animaliska)och vitaminer och fibrer från grönsaker o rotfrukter

Micaela säger: Om man e vegetarian så har jag hört att man ska äta en hel del nötter. Men hur mycke kan man äta egentligen?

Kristina Eriksson säger: Svårt och ange en exakt siffra. Det där beror ju på hur mycket kalorier du behöver på en dag.

SKINNIS säger: hej .. finns det något gott man kan laga med äpplen typ rätt ?

Kristina Eriksson säger: Hej Skinnis Jag tycker det är gott att ha äpple i indisk mat, med fläskkött, bacon eller i potatissallad. Pröva dig fram och lycka till.

Nuffe säger: God mat är jättegott :)

Du, bröd. Har du nådgra bra recpet på bröd som r smala o goda? Gärna med mycket grovt i?

Kristina Eriksson säger: Jag har inget recept så här på rak arm men de flesta bröd innehåller lite fett. Titta i din kokbok å pröva dig fram. Lycka till :-)

Mupp säger: Är light-produker verkligen så bra, jag har hört att de är farligare än vanliga produkter. Jag vågar inte äta något som är light.

Kristina Eriksson säger: Risken med lightprodukter är att man inleds att tro att man kan äta obegränsat av dem. Jag tycker att det är bra livsmedel om de som alltid används med måtta. Lättcreme fraiche, lättphiladelphia är tex helt ok.

Therese säger: Vad rekomenderar du att man äter till frukost om man inte vill ha i sig mycket fett och kolhydrater? är tex bran flakes och a-fil särskilt bra?

Kristina Eriksson säger: Musli och tex mellanfil tillsammans med skivad frukt och en eller två mackor är bra. Då får du i dig mycket fibrer och lite fett.

Aba säger: Hur farligt är det egentligen med vitt bröd?

Kristina Eriksson säger: Det är inte farligt med vitt bröd. Det är bara det att bröd med mer fibrer i ger en längre mättnadskänsla. Fibrer har också den fördelen att det inte ger några kalorier.

Darth Vader säger: Jag undrar om du har något bra tips på mellanmål? jag äter ibland Risi-Frutti, men ska jag byta det mot smörgås eller frukt kanske?

Kristina Eriksson säger: Skulle gissa att Risi-Frutti innehåller en hel del socker. En macka gjord på grovt bröd och ett glas mjölk är ett bra mellanmål. Frukt är alla tiders! Lycka till.

Agge säger: Om man vill något gott men nyttigt efter maten, har du något bra förslag?

Kristina Eriksson säger: Hej Agge Hemmagjord äppelkräm (så här års) med lite finrivet citronskal i smakar toppen. Frukt, vaniljyoghurt och lite honung i en djup tallrik är inte heller dumt.

punkrocker säger: alltså hallå. jag har upptäckt quorn precis. det är bra, men jag har bara stekt det med lite kryddor. vad kan man göra mer med det?

Kristina Eriksson säger: Om du går med i Viktklubben har jag några recept där. Du kan byta ut färsen i Vårrullar och istället ha i quorn. Skulle gissa att man kan ha det i en vegetarisk lasagne. Pröva dig fram och lycka till:-)

Moderator säger: Nu har vi bara tid med en enda fråga till. Den kommer här:

Lars Johan Hierta säger: Du, allvarligt alltså. Om man ska baka tex en sockerkaka. Kan man på något sätt då minska på sockret, fettet och ändå få en god sockerkaka? Eller vilken kaka som helst, vilken är den smalaste kakan du vet?

Kristina Eriksson säger: Hej Ja det är en sådan där fråga som jag funderade på senast igår. Ja det finns ju "etablerade" recept med bara 50 g margarin som är jättegoda. Man måste kunna ta ett sådant där gammalt recept och tillsätta lite moderna magra ingredienser som tex riven morot ...Pröva på!

Moderator säger: Nu är chattet slut. Tack Kristina för alla bra tips, tack alla ni som ställt frågor. En sammanfattning kommer snart.

Kristina Eriksson säger: Tack för alla vettiga frågor. Vi hörs.

ARTIKELN HANDLAR OM