Kan man äta bara fil?

Josefine Jonasson chattade på Aftonbladet.se

HÄLSA

Dietist Josefine Jonasson chattade på Aftonbladet.se. Honfick bland annat svara på frågor om fil och yoghurt. Läs hela chattet.

Josefine Jonasson säger: Hej, nu är jag här och alla tekninska problem är åtgärdade. Välkommen med spännande frågor!

Ida säger: Hej! Varför tappar man vätska när man "bantar". Hur kan man förhindra detta, och hur återställs vätskebalansen i kroppen?

Josefine Jonasson säger: Hej Ida! Den största anledningen till att man tappar vätska när man går ner i vikt är att man får i sig mindre kolhydrater. Eftersom varje gram kolhydrater binder till sig 3 g vätska så blir det en stor skillnad. Det går inte att helt förhindra men man kan "mota Olle i grind" genom att dricka ordentligt.

Snagge säger: Är pannkakor bra mat? eller är raggmunk bättre?

Josefine Jonasson säger: Hej Snagge! Raggmunk innehåller ju även potatis så de blir lite mer matiga. Risken med pannkakor och raggmunk är att man lägger mkt fett i pannan, annars är båda alternativen bra.

nettan säger: hej har du nåt bra tips att ge så att man

kan gå ner i vikt viseligen väger jag 60kg.

men jag tycker att jag är så kraftig över låren

och ändan har du någon ide.

Josefine Jonasson säger: Hej Nettan! Tyvärr kan man inte punktförbränna fett, inte heller om man drar ner på maten kan man bestämma varifrån fettet ska tas. Eftersom Du inte väger för mycket tycker jag att det bästa Du kan göra är att motionera mer, promenader är jättebra! Lycka till och var rädd om Dig!

misan säger: Vad tror du om det här med glykemist index som alla pratar om?

Josefine Jonasson säger: Hej! Glykemiskt index är relativt nytt som begrepp menmånga av råden har funnits länge. Man har alltid sagt att t ex bröd m hela korn, ärter, bönor och linser är bra för att de höjer blodsockret långsamt. Däremot är jag lite skeptisk till att följa listor av olika slag, det är viktigare att man ser helheten.

Snufsan säger: vad föreslår du man ska göra om man behöver gå ned i vikt för att må bättre? hur får man t.ex. kontakt med en dietist?

Josefine Jonasson säger: Hej! Om Du är överviktig tycker jag att Du ska ta kontakt med Din vårdcentral för att få komma till dietist. Det Du kan göra på egen hand är att försöka se vad Du har gått upp i vikt utav och göra små förändringar i maten utifrån det. Ta kontakt med vårdcentralen. Lycka till!

Helene säger: Hej! Jag är laktosallergiker o har svårt att veta vilken mat jag kan äta, var kan jag få hjälp?

Josefine Jonasson säger: Hej Helene! Jag märker att alla mina svar börjar se likadana ut :-) Jag råder nämligen Dig också att ta kontakt med vårdcentralen. Du behöver träffa någon som kan hjälpa Dig med det här så att Du får information om vilken mat Du behöver undvika. Lycka till!

säger: Hej, varför är det svårt att få träffa en dietist. Finns det dietister som tar privat patienter?

Josefine Jonasson säger: Hej. Det är verkligen synd att det ska vara så omständigt och tyvärr kan jag inte svara på hur det ser ut bland landets dietister, om man kan få snabb hjälp privat. Tyvärr.

poppe säger: Jag är ganska liten, men äter jättemkt. Är än så länge inte överviktig. Äter både stor lunch och middag. Varför är jag så hungrig hela tiden? Har jag nån brist? Tränar lite, men ej överdrivet.

Josefine Jonasson säger: Hej Poppe! Jag kan inte så här på rak arm svara på huruvida Du lider brist på något, det måste Du kolla upp hos läkare. Kan Din hunger bero på att Du inte äter mellanmål tror Du? Ibland kan en frukt eller en macka behövas mellan måltiderna för att man ska "klara sig" mellan lunch och middag. Prova, det kanske hjälper. Lycka till!

säger: Har alltid trott att yoghurt (lätt eller såna som har mindre än 0,1% fett osv...) har varit ett snabbt, nyttigt och bra mellanmål eller kvällsmat. Men nu har man ju också hört att de innehåller såpass mycket socker att det kanske inte är så bra trots allt. Vad tycker du om detta? Kan jag fortsätta äta mycket yoghurt? /Erica

Josefine Jonasson säger: Hej Erica! Du har helt rätt, fruktyoghurt innehåller ganska mycket socker och det innebär att de ofta innehåller mer kalorier än de naturella standardvarianterna. Jag kan inte bedöma om Du ska fortsätta äta yoghurt eller inte, om Du har utrymme för det i Din "kaloribudget" är det helt OK. Bra att Du är uppmärksam!!

bell säger: Varför behöver man äta fett egentligen?

Josefine Jonasson säger: Hej! Fett är ett av våra näringsämnen och det behövs bla för att vi ska kunna ta upp fettlösliga vitaminer. Det behövs också för att kroppens olika system ska kunna fungera. Det är viktigt att inte utesluta allt fett - de viktdebatter som pågår kan ibland ge intrycket av att vi ska UTESLUTA fett och det ska vi absolut inte.

madde säger: hej.......jag väger 110 kilo och är 183 cm lång jag har testat en massa olika bantningskurer men inget fungerar jag jkan inte skuta äta....snälla hjälp mig vad ska jag göra??

Josefine Jonasson säger: Bästa Madde, jag skulle mest av allt önska att Du tar kontakt med Din läkare eller vårdcentral för att få hjälp med detta. Jag får uppfattningen av att Du mår väldigt dåligt av detta och det ska Du inte behöva göra. Ta kontakt med Din läkare och förklara Din situation för honom eller henne. Var rädd om Dig.

bell säger: Jag är inte så förtjust i frukt. Kan det ersättas med grönsaker?

Josefine Jonasson säger: Hej Bell! Japp, det går alldeles utmärkt! Prova gärna exotiska frukter annars, det finns kanske någon ny variant som Du tycker om.

ebba säger: Är viktväktarna nåt att rekommendera?

Josefine Jonasson säger: Hej Ebba! Ja, viktväktarna passar många och de bygger sin metod på vanlig, bra mat.

Fela säger: Hej! Är det OK att leva på fil och müsli några dagar? Eller måste man äta lagad mat?

Josefine Jonasson säger: Hej Fela! Nja, man måste inte äta lagad mat varje dag men risken är stor att Du missar frukt och grönsaker om Du bara äter fil och müsli...

Moderator säger: Det var sista frågan. Nu är chattet slut. tack för att frågor och för alla svar. En sammanfattning kommer inom kort.

Josefine Jonasson säger: Hej då, tack för idag - vi kom ju igång riktigt bra tillslut trots datakrångel!! :-) Ha en bra dag!