Är kosttillskott med omega 3 bra?

Läkaren Yvonne Linné chattade om övervikt

HÄLSA

Läkaren Yvonne Linné chattade om övervikt och hälsa på Aftonbladet.se. Hon svarade bland annat på om kosttillskott är bra och om de tär svårare att bli gravid om man är över överviktig.

Millis säger: Jag är 23 år, väger normalt och tränar sammanlagt (styrketräning + promenader) 6 dagar i veckan och äter väldigt hälsosamt.

Mår bra av min livsstil, men känner periodvis ändå en slags press då samhället/media varenda dag kryllar av bantnings/hälsotips.

Hur ska jag göra för att undvika den här "hetsen" överallt, då jag innerst inne vet att den inte är riktad till såna som mig utan folk med verklig övervikt/hälsoproblem?

Yvonne Linné säger: Nu har chattet kommer igång. Hej Millis! Det är ett stort problem. Vi pratar ofta om de som vill gå ner men sällan om de som bantar som ändå är normalviktiga. Det är svårt att ge råd, men är du inte övervikig behöver du inte gå ner. Alla behöver inte vara modellsmala. Det är medicinsk synpunkt inte bättre att ha BMI på 20 än 25.

Mia säger: Hej!

Jag har en fråga angående så kallade kosttillskott och vitaminer. Jag äter Omega 3 och Omgea 6 och undrar om det är ok? Hur många kalorier etc. är det i varje kapsel och hur för jag in det i dagboken?

Yvonne Linné säger: Hej Mia!

Svår fråga! Jag vet inte vad en omega-3 kapsel innehåller. Tar du två om dagen bör kcal-innehållet vara obefintligt.

C säger: Jag försöker gå ner i vikt, och harockså lyckats gå ner ca 10 kg. En vanlig dag äter jag 3 påsar Nutrilett, ett par frukter och två skivor bröd utan nåt på. Sen dricker jag rätt mycket under dagen (även multivitamindryck). Ser du nån fara i att använda sig av en sån här diet under en längre tid? Jag är helt på det klara med att när jag nått min målvikt så måste jag förändra mina tidigare matvanor för att inte gå upp i vikt igen.

Yvonne Linné säger: Det låter som en extrem diet och inget jag skulle rekommendera uner en längre tid.d

Katrin säger: Vad tror du är anledningen till att Sveriges befolkning blir allt fetare?

Yvonne Linné säger: Det är många faktorer. De största är för lite motion och för många kcal.

säger: Farmor 1 är 68 år väger 90kg. har kol, athros har svårt att gå och är andfådd, hur gör jag med motion?

Yvonne Linné säger: Är man överviktig måste motionen anpassas. Framförallt om man har besvär med leder. Ett bra alternativ är ofta vattengympa/simning som är skonsamt för lederna.

hellfish säger: Hur framgångsrik är egentligen den nya metoden från USA som går ut på att försöka undvika kolhydrater så mycket om möjligt och vad finns det för nackdelar?

Yvonne Linné säger: Menar du Atkins så har den inte bevisats vara mer framgångsrik i längre studier. Den är dessutom väldigt extrem och kan i värsta fall skada kroppen.

Axel säger: Jag skall opereras och få gastric by pass.

Kommer jag någonsin att få äta normalt igen?

Yvonne Linné säger: Det beror på vad du menar med normalt... naturligvis kommer du få anpassa ditt matintag till mycket mindre portioner. Prata med den läkare osm ska operera dig för att få en bra bild av hur ditt ätande kommer att se ut efter operationen.

Mamma Mu säger: Jag undrar om min övervikt hämmar mig i mitt försök att bli gravid? Är 165 väger ca 69 kilo.

Tacksam för svar...

Yvonne Linné säger: Övervikt kan göra att det är svårare att bli gravid. Ditt BMI ligger på 25 och det borde inte ha en avgörande betydelse. Är du orolig för att inte bli gravid tycker jag du ska kontakta din gynekolog för att diskutera detta.

Lena säger: Hej Yvonne!

Jag är på gång att hoppa på något som kallas för extravaganza, är det något du har hört talas om, och i så fall, vad tycker du om det konseptet?

Yvonne Linné säger: Har aldrig hört talas om vad detta är så tyvärr kan jag inte hjälpa dig.

biggy säger: Om man går på gym och tränar och göra olika träningar, men håller exakt samma kost som tidigare...finns det någon chans att man då kan få en slankare kropp trots allt? HUr länge bör man träna för å få en bra effekt? Jag har nyligen börjat på gym och brukar ta en runda på löparbandet i ca 15 minuter, 2o minuter i roddmaskinen, 5 min i varje typ av benmuskelmaskin dom har och likaså i olika armstyrkemaskiner. Även en del övningar i en magmaskin...Kan detta ge någon bra effekt tror du eller slösar jag bort mina pengar i onödan? Genomsnittstiden jag brukar träna ligger på ca 1,5 timma.

Yvonne Linné säger: Träning är alltid bra. Det är bättre att vara överviktig och vältränad än normalviktig och otränad ur hälsosynpunkt. Naturligtvis kommer det går fortare för dig om du lägger om kosten också. men träning är inte bortkastad tid elelr pengar.

ida säger: Jag är lång 183 och väger 83 kilo Alltså ca 10 kilos övervikt som jag är på god väg att få bort. Däremot ser jag smal ut, pga längden och min hållning. Går jag ner 10 kilo till....hur kommer det se ut på mig?

Yvonne Linné säger: Det är svårt att säga. Ligger du under BMI på 25 finns det ingen anledning för dig att gå ner i vikt.

Sollet säger: Jag har funderat lite över det här med när man beräknar BMI..... HUr väl stämmer det egentligen?

Jag menar enligt den tabellen är jag Jätte fet.... Tycker själv bara att jag är överviktig... Har ju inte så mycket till mage... det sitter mer på andra ställen...

Yvonne Linné säger: BMI-tabellen är beräknad utifrån en sjukdomsrisk. Men vi använder också midjemått för att bestämma var på kroppen fettet sitter.

C säger: Jag försöker gå ner i vikt, och harockså lyckats gå ner ca 10 kg. En vanlig dag äter jag 3 påsar Nutrilett, ett par frukter och två skivor bröd utan nåt på. Sen dricker jag rätt mycket under dagen (även multivitamindryck). Ser du nån fara i att använda sig av en sån här diet under en längre tid? Jag är helt på det klara med att när jag nått min målvikt så måste jag förändra mina tidigare matvanor för att inte gå upp i vikt igen.

Jessica säger: Vad bör man väga när man är 26 år och 156cm lång?

Yvonne Linné säger: Gå in och beräkna ditt BMI på förstasidan på Viktklubben så får du se ungefär vad bör väga och om du är normalviktig.

Millan säger: Hejsan Yvonne. Vart kan man få tag på bra/nyttiga recept, på ingredienser som man har hemma. Jag tycker alltid den "nyttiga recept maten" är så komplicerad + att man alltid måste gå å handla i princip allt innan man kan sätta igång. =0/

Yvonne Linné säger: Jag förstår dig precis. Det finns en bra bok som heter Bra mat för alla (Jag toror den ligger på Bonniers) som innehåller enkla och nyttiga recept på "vanlig mat". Den rekommenderar vi våra patienter.

Millan säger: Hejsan Yvonne. Vart kan man få tag på bra/nyttiga recept, på ingredienser som man har hemma. Jag tycker alltid den "nyttiga recept maten" är så komplicerad + att man alltid måste gå å handla i princip allt innan man kan sätta igång. =0/

Lotta säger: Hej

Jag är en 38 tjej som håller på att gå ner i vikt. Jag tränar på Friskis och Svettis nästan varje dag då mest "Bas" och "Bas/Puls" pass. Är det bra tycker du?. Har jag rätt att man gör av med fett om man motionerar? Jag försöker äta enligt tallriksprincipen och tänker på att inte stoppa i mig så mycket fet mat.

Yvonne Linné säger: Det är jättebra att du motionerar! Man gör av med kalorier när man motionerar, äter man mindre kcal än man gör av så blir du av med fett.

mingo säger: Jag tycker det är hemskt när man ser på Skolmatsedlarna vad barnen får för luncher i skolan. Hamburgare, korv, risgrynsgröt. Dessutom får de ofta Oboy och Cornflakes till mellan mål och frukost. Det kan inte vara bra mat att bygga våra kroppar med!? Väldigt många barn idag är överviktiga!

Yvonne Linné säger: Jag håller med. Skolmaten är viktig för våra barns hälsa och det satsas aldeles för lite pengar på den.

Yvonne Linné säger: Hej och tack! Det var kul att chatta med er! Lycka till och sköt om er!

ARTIKELN HANDLAR OM