Är gurka en bra grönsak?

Dietist Josefine Jonasson svarade på frågor från läsarna

HÄLSA

Josefine Jonasson, Viktklubbens dietist, svarade på frågor i ett chatt med läsarna från Aftonbladet.se. Hon fick bland annat svara på frågor om fastekurer och hur man kanske kan minska sitt godissug.

Moderator säger: Josefine har inte kommit ännu, men chattet börjar klockan 10.30. Ställ dina frågor så länge...

Moderator säger: Hej alla! Glöm inte skriva ert namn när ni loggar in, ni som inte skriver namn riskerar att era frågor inte publiceras!

   Josefine Jonasson säger: Hallå alla, nu är jag beredd!!

Guffe säger: Varför blir man sugen på saker som inte är hälsosamma?

   Josefine Jonasson säger: Hej! Ja, du varför blir det så...? Svårt att svara på men ibland kan det vara så att man blir mer sugen på saker som man förbjuder sig själv, förbjudet är ju spännande. Varför är det så många ungdomar som röker till exempel? Ingen kan ju påstå att första cigaretten smakar bra... :-)

Lina säger: Hej Josefine! Jag har ca 10 kg övervikt. Jag har provatlite olika metoder för att gå ner men inte lyckats... Har funderat att prova Nutrilett nu.. Vet du om det fungerar? Mvh Lina

   Josefine Jonasson säger: Hej Lina! Visst fungerar Nutrilett men bara kortsiktigt. Om man återgår till sina gamla matvanor efter Nutrilett-perioden går man med all sannolikhet upp i vikt igen. Man kan använda Nutrilett i 2 veckor (enl förpackningen) och se det som en period då man bryter gamla mönster. Testa gärna men fundera på vad som har orsakat viktuppgången och förändra vissa saker. Var rädd om Dig och lycka till!!

Lina säger: Jag har ptroligt dålig karaktär vad gäller godis... Har du något tips på hur jag ska göra för att inte hugga tag i alla godis jag ser?

   Josefine Jonasson säger: Hej Lina! Nummer ett: bestäm Dig för hur ofta Du tycker det är ok att tillåta sig godis. Om Du äter varje dag i dag kanske ett första steg ska vara att äta varannan dag t ex. Nummer två: Ät regelbundet! Vanlig mat alltså, inte godis... :-)Det brukar hjälpa till genom att blodsockret lättare håller sig på en jämn nivå och suget minskar. Lycka till!

dAn säger: HEj Josefine, Jag undrar vad det är för fördelar med "matpyramiden" jämfört med den gamla kostcirkeln?

   Josefine Jonasson säger: Hej Dan! Pinsamt men jag kan faktiskt inte ge något bra svar på det...:-)

cici säger: HUr många gånger i veckan bör man äta fisk?

   Josefine Jonasson säger: Hej Cici! Minst två gånger i veckan men gärna oftare.

paula säger: Hur många kalorier måste man få i sig om man vill gå ner i vikt?

   Josefine Jonasson säger: Hej Paula! Det kan jag faktiskt inte svara på utan att veta vikt, längd, ålder och hur mkt man vill gå ner. Generellt kan man säga att om man vill gå ner ett kilo krävs ett underskott på 7000 kcal. Vi rekommenderar max ½-1 kg viktminskning per vecka.

paula säger: Vet du något om herbalife? funkar det?

   Josefine Jonasson säger: Hej Paula! Liksom alla andra metoder där man äter mindre än vad man gör av med så fungerar detta, dock bara kortsiktigt om man inte förändrar sina matvanor på sikt.

Malmö Micke säger: Har tiden på dygnet när man äter någon betydelse? Jag och mamma är inte överens om det. Hon säger att man inte ska äta efter ca 18 men hon har sin rytm i stil med vaknar vid 7-8 och lägger sig vid 23. Medan jag när det inte är föreläsningar på morgonen vaknar vid 10-12 och lägger mig inte förrän vid 02.

   Josefine Jonasson säger: Hej Micke! Jag ska vara diplomatisk: Ni har lite rätt båda två... :-)Det finns inget magiskt med kl 18, det är alltså inte så att man lagrar in allt man äter efter klockan 18 som fett. Däremot är det inte att rekommendera att äta nattetid, kroppen är inte gjord för att ta hand om maten då och det lagras lättare. Hoppas ni kan komma överens... :-)

Christin säger: Hej Josefin. Jag undrar om grönsaker som t ex gurka och tomat är lika bra att fylla upp tallriken med som andra mer nyttiga grönsaker?

   Josefine Jonasson säger: Hej Christin! Mycket bra fråga! Om man ser tallriksmodellen som ett pedagogisk hjälpmedel spelar det ingen roll vilken typ av grönsaker man äter. Däremot kan andra grönsaker som t ex morötter och vitkål ge längre mättnad vilket kan vara viktigt vid viktnedgång. En kombination av dessa är perfekt!

cina säger: Hej!

Vad tror du om beteende terapi och viknedgång? Dåliga vanor som läsa och äta exempelvis...

   Josefine Jonasson säger: Hej Cina! Jag tror mycket på det! De flesta överviktiga har mycket kunskaper om mat och energiinnehåll, det är alltså inte där det brister. Man kan behöva hjälp med hur man förändrar sitt ätbeteende. Det är jätteviktigt.

millou säger: Hej. Du skrev tidigare att ett kilos viktnedgång kräver ett underskott på ca 7000 kcal. Kan du precisera vad du menade med det? Om jag äter som vanligt men motionerar bort 7000kcal på en vecka är det då det samma som 1kg i fettvikt?

   Josefine Jonasson säger: Hej! Ja, det är samma sak. Det kräver dock att Du äter så mycket som Du behöver för en viktstabilitet, dvs inte mer än så. Det är ganska svårt att träna bort 7000 kcal på en vecka. Har Du fått svar på Din fråga?

amelie säger: hej, jag undrar om t ex torkad frukt och nötter är "nyttigare" att snacksa istället för godis och sånt? eller är det så att man bara lurar sig själv för att det låter bättre, men egentligen är lika sött?

   Josefine Jonasson säger: Hej Amelie! Det är väldigt lätt att lura sig själv... Nötter innehåller ca 60 g fett/100 g och det ger en hel del kalorier. Rent energimässigt är det alltså inget superbra alternativ om man ska gå ner i vikt. Torkad frukt innehåller inget fett men ändå en del kalorier´utan att ge så mkt mättnad. Ett russin är ju t ex lika mkt som EN vindruva, allt vatten är bara borta. Om man tycker lika mkt om torkad frukt som vanligt godis är frukten bättre men inte så pass bra så att man kan äta obegränsat av det.

Moderator säger: Hej, sista frågan för idag...

Polle säger: Hej Josefin! Om man har tagit ut sig ordentligt på ett träningspass, hur tätt efter och vad ska jag äta för att fylla på igen?

   Josefine Jonasson säger: Hej Polle!

   Josefine Jonasson säger: Hoppsan , det var inte mkt till svar... ät så fort som möjligt efter träningspasset.Om Du inte tränar på elitnivå så kan det räcka med frukt och/eller macka. Det beror ju också på om det är dags för en stor måltid snart, då räcker det med något mindre annars kan det vara nödvändigt med ett kraftigare mellanmål.

Moderator säger: Nu är chattet slut, tack alla ni som ställt frågor och tack Josefine för alla svar. En sammanfattning av chattet kommer snart...

   Josefine Jonasson säger: TACK för otroligt bra frågor, vi hörs snart igen! :-)