Kan man lita på BMI?

Läkaren yvonne Linne´chattade på Aftonbladet.se

HÄLSA

Läkaren och forskaren Yvonne Linné chattade på Aftonbladet.se om övervikt och hälsa. Hon svarade bland annat på frågor kring olika dieter och om BMI som mätmetod.

Yvonne Linné säger: Hejsan! Nu är jag här och kan svara på frågor.

Fredrik säger: Hej Yvonne, Fredrik här! Jag undrar om det är farligt att väga för mycket men att jag ändå sportar? Jag kollade på Viktklubbens BMI och kom fram till att mitt BMI ligger på 26,7 men jag är tävligsbodybuildare och undrar om inte det kan bero på muskelmassa? Ska jag gå ner i vikt?

Yvonne Linné säger: Hejsan!

Om du tränar mycket, fram för allt styrketräning så kan du ha ett BMI över 25 utan att vara överviktig.

Gumbo säger: Är det farligt att äta fler alvedon än vad det står på paketet? Jag tar ganska många, kanske 10-12 om jag är riktigt sjuk. Vad händer om jag äter det?

Yvonne Linné säger: Kanske inte en fråga om Övervikt, men du ska ABSOLUT inte äta fler alvedon än vad som rekommenderas på förpackningen det är farligt och kan leda till leverskador.

jerak säger: vad är farligast? att väga för mycket (kanske 10 kg för mycket) eller att röka?

Yvonne Linné säger: Hejsan! Att röka.

karin säger: hej hej...ja följer atkins metoden lite grann men ändå lite kolhydrater...vad händer egentligen när man äter mer proteiner än vad som rekommenderas jag väger 59 kilo och borde väl äta typ 65 gram per dag men det blir ju betydligt mer med denna metod...kan man köra atkins varann dag eller förstörs effekten då?

Yvonne Linné säger: Jag rekommenderar överhuvudtaget inte Atkins metod. De vetenskapliga bevisen för denna typ av diet är svaga, så hur varannan dag påverkar din viktnedgång kan jag inte svara på.

säger: Hej Yvonne! Jag har försökt ta reda på hur era recept ser ut men det går inte om man inte är med i Viktklubben. Jag är intresserad av att gå med men vill inte riskera att få menyer med jättemånga olika ingredienser. Jag vill ha enkla recept utan allt för konstiga ingredienser. Finns det något sätt att ta reda på det?

Yvonne Linné säger: Du kan läsa recept av Kristina Eriksson som gör recept till Viktklubben, de publiceras bland annat i tidningen Kropp & Hälsa som kommer som bilaga i Aftonbladet. Hon har också gett ut böcker. Viktklubben har en receptbank på över 800 recept så det finns mycket att välja på.

Sussie säger: Hej! Jag är 38 år, 160 cm lång och väger 72.5 kg, helt klart övervikt, det är jag medveten om. Jag vill så gärna gå ned i vikt, men vet inte riktigt hur jag ska ta tag i det. Känner att jag behöver proffesionell hjälp, skulle vilja veta vart man kan vända sig?, inte viktväktarna, det har jag inte råd med. Behöver hjälp med kost- motonsråd. Tacksam för svar

Yvonne Linné säger: Viktklubben är ett alternativ, Fråga på vårdcentralen vad de kan erbjuda. Tänk också på att det finns billig kalorisnålmat (rotfrukter, baljväxter) så du kan faktiskt spara pengar och gå ner i vikt.

säger: Jenny säger: Hej Yvonne, jag har varit med i åtta veckor utan att gå ner ett gram. Har förut bantat mycket och gått ner 30 kilo som mest, lyckats hålla det i ett par år och efter det jojo bantat på tio kilo, kan det vara så att kroppen blivit immun mot viktminskning?

Yvonne Linné säger: Hejsan!

Nej kroppen brukar inte bli immun mot viktminskning. Ta chansen och chatta inne på VK med en av våra dietister, så kan du få mer personliga svar. Då är det lättare att reda ut varför just DU inte går ner i vikt. Nästa chatt-tid inne VK är i dag, Kl 12.30.

Åkep säger: Hej Yvonne! Alla dessa metoder och knep....Vad är egentligen viktigast och/eller enklast att börja med?? Gå en promenad varje kväll, Sluta äta sötsaker på helgerna, Inte ta en portion extra vid varje lunch, Äta för sent om kvällarna o.s.v....

Yvonne Linné säger: Svår fråga... man kan inte ge ett generellt svar utan det är mycket individuellt. Vad man ofta gör för fel är att man börjar med förmycket samtidigt (På måndag börjar mitt nya liv och då ska jag inte äta kakor, laga mat, promendera varje dag etc) och så håller det inte så länge. Börja med en sak som är realistisk. Promenera tre kvällar i vecka, äta godis en eller två dagar i veckan om du äter varje dag. Arbeta för att få in det som en rutin i vardagen, innan du börjar med nästa vana.

morgue säger: Det har blivit väldigt inne att räkna ut sin BMI, men är BMI verkligen så tillförlitlig?

Yvonne Linné säger: Ja, det är det mest tillförlitliga vi har men inte perfekt.

Moderator säger: Hej hej, här kommer nu sista frågan...

säger: Hej Yvonne! Ser att du är negativ till Atkins (och förmodligen också Montignac?) och det kan jag ju förstå! Skulle dock vara intressant att höra hur du ställer dig till den paleolitiska kosten som ju bl.a. förespråkas av vissa kollegor till dig i läkarkåren, inte minst Staffan Lindestrand?

Hälsar Calle - paleolit sedan ett år

Yvonne Linné säger: Det finns svaga vetenskapliga bevis för denna diet. Oftast skiljer sig dessa dieterna ex montignac, GI inte så mycket åt när man börjar titta närmare på dem. Det är inte av elakhet som vi på Överviktsenheten inte rekommenderar en viss diet. Vi följer hela tiden den utveckling som sker och den forskning som pågår kring olika dieter och kostkomponenter. Detta diskuteras mycket på olika konferenser runt om i världen och den dagen vi värderar att bevisen finns för en viss typ av kosthållning kommer vi att rekommendera den. Vi vill ju också att våra patienter ska gå ner i vikt MEN inte bli lurade. Men du har rätt jag tror inte på stenåldersdieten (åtminstone inte än).

Yvonne Linné säger: Hejdå! Det var kul att chatta med er