Går jag ner fortare om jag dricker äppelcidervinäger?

Dietist Josefine Jonasson chattade om kost

HÄLSA

Viktklubbens dietist Josefine Jonasson svarade på frågor om övervikt och kost. Hon fick bland annat svara på om äppelcidervinäger har någon verkan för viktnedgång.

Josefine Jonasson säger: Hej, åter på plats och superberedd! :-)

kotte säger: Tjenamoss, undrar om det är farligt att äta fetare mat i helgerna än vad man gör på vardagarna? alla pratar ju så mycket om att hålla igen i veckorna o sedan festa loss på helgerna. men är sdan "fettpendling" bra för kroppen?

Josefine Jonasson säger: Hej! Nej det är inte farligt att göra på detta sättet. Det viktigaste är inte vad man gör varje enskild dag, det viktigaste är "genomsnittet". Om detta fungerar bra för Dig så fortsätt så! Trevlig helg... :-)

Moderator säger: Hej! Du har väl inte glömt att skriva ditt namn när du gick in för att chatta! Om du inte skrivit något namn riskerar du att din fråga inte kommer med.

*Maria* säger: Hej! jag äter:youhurt på morgon,sallad till lunch och middag..kan vara allt från kött,kyckling(inga feta såser). PÅ helgerna äter jag en macka också till frukost. Och 4 frukter per dag. Jag tränar 3-5 gr i veckan. är det bra metod?

Josefine Jonasson säger: Hej Maria! En bra metod för vad..? Du äter och tränar regelbundet och det är bra. Oavsett om Du ska gå ner/upp i vikt eller vara viktstabil är det bra, vad målet sen är beror på portionsstorlekarna. Glöm inte potatis/ris/pasta/bröd till lunch och middag! Lycka till!

Jess säger: Hej! Jag försöker bli mer observant på sockerinnehållet i maten, men det är svårt att veta vilka gränser som gäller. För fett är der ju ganska lätt att bedöma vilken procent som är bra. Vad anser du vara "bra" sockerprocent i maten?

Josefine Jonasson säger: Hej Jess! Jag förstår Din förvirring! Med socker ÄR det svårare och det enda jag kan säga är att "ju mindre desto bättre" men vill inte påstå att det är farligt med lite socker. Vad som är OK beror mycket på vilken typ av produkt det gäller och hur mkt man äter av produkten. Att det kan vara OK med mer socker i sylt än i yoghurt beror ju på att man äter större mängd yoghurt t ex. Tyvärr kan jag inte ge Dig ett mer exakt svar än så....

Linda 23 år säger: Jag tycker det är svårt att veta vad som är en "normal" portion, hur vet man det?

Josefine Jonasson säger: Hej Linda! Det där är olika för olika personer beroende på kroppsstorlek och hur mkt man motionerar. Ofta står det på förpackningar vad en portion innebär, t ex pasta och ris. Kött brukar man säga att 100-150 g är lagom till en portion. Titta gärna i kokböcker får att få en liten hjälp på vägen. Lycka till!

sabbbie säger: om man inte tål så många frukter, kan man äta grönsaker istället för frukt då? alla pratar om att man ska äta äpple och päron men jag tål nästan inga frukter alls...

Josefine Jonasson säger: Hej! Visst kan Du byta ut frukt mot grönsaker - det går alldeles utmärkt!

Marie säger: jag undrar om det är bra att hålla på att växla med vikten. Att man går ner lite ibland. Men två veckor senar går man upp dubbelt så mycket!

Josefine Jonasson säger: Hej Marie! Vikten är egentligen ett kvitto på vanorna man har. Om man pendlar mkt upp och ner beroende på att man går ner i vikt för att man anstränger sig för det och sedan går upp igen för att man tröttnar på att "hålla igen" så bör man kanske försöka göra förändringar som man lyckas hålla sig till en längre period. Kraftiga viktpendlingar över längre tid har man sett kan vara skadligare än att konstant ligga på en LITEN för hög vikt.

pimpim säger: Hej! Om man har diabetes, vilket bäst ur sockersynpunkt gällande mejerivaror.

Låglaktos/laktosfria produkter eller vanliga? Är laktos lika farligt som vanligt socker?

Josefine Jonasson säger: Hej! För en diabetiker spelar det egentligen ingen roll om man använder låglaktosprodukter eller vanliga produkter. Laktos höjer blodsockret liksom vanligt socker.

pyris säger: Hej, hur onyttigt är det egentligen med micropopcorn (14% fett)?

Josefine Jonasson säger: Hej! Jag brukar säga att om man äter popcorn istället för chips har man gjort en stor vinst eftersom popcorn innehåller mindre kalorier och fett än chips och dessutom får man volymmässigt MER popcorn än chips om man äter 100 g. Om man däremot äter popcorn varje gång man är sugen på någonting så får man i sig ganska mkt kalorier. 100 g popcorn innehåller ca 400 kcal.(som 2-3 skinkmackor ungefär...)

tjej 23 säger: hur ska man göra för att hålla sin vikt, när man har gott ner??

Josefine Jonasson säger: Ja Du, det är det som brukar vara det svåra. Rent teoretiskt handlar det om att man fortsätter med sina nya bra vanor men kanske öka på kaloriintaget lite. Så funkar det i teorin... i praktiken brukar det vara mycket svårare. När man går ner i vikt får man alltid "belöning" i form av tappade kilon och det kan hjälpa till att sporra för fortsatt kämpande. När man ska hålla vikten får man inte samma belöning och risken är då stor att man tröttnar. Försök se fördelarna med viktnedgången och ha det som en sporre. Stort lycka till!

Therese Ivarsson säger: Hejsan! Jag behöver hjälp! Jag är överviktig sedan 3 år tillbaka, jag är ca 160 cm lång och väger 99kg! Hur ska jag lägga upp kost och motion på ett bra sätt så att det fungerar i vardagen också?

Josefine Jonasson säger: Hej Therese! Om jag ska ge Dig några råd så tycker jag att Du ska se över Din mat idag och se vad som har orsakat Din viktuppgång och göra förändringar därifrån. Regelbunden måltidsordning och tallriksmodellen är en jättebra hjälp på vägen. Helst vill jag att Du tar kontakt med Din vårdcentral för att få hjälp med Din övervikt därifrån. Var rädd om Dig.

darf säger: Kan det vara bra att bara äta en (1) måltid per dygn? Det är det enda jag äter. Kan det vara farligt?

Josefine Jonasson säger: Hej! Det allra allra bästa i många avseenden är att sprida ut måltiderna över dagen. Vissa vitaminer och mineraler behöver vi oss vid flera tillfällen eftersom man inte kan lagra in hur stora mängder som helst vid ett och samma tillfälle.

lillan säger: Jag undrar hur stor betydelse äppelsidervinäger har för viktuppgång/nedgång och hur den verkar, låtsäga att du tar två matskedar per mål..?

Josefine Jonasson säger: Hej! Det finns ingen vetenskap som stöder att användandet av äppelcidervinäger skulle påverka vikten åt det ena eller andra hållet.

Moderator säger: Hej allihopa, lätt att glömma klockan när det finns så många bra frågor. Men nu kommer i alla fall sista frågan:

mika säger: hej. jag har läst om nåt som heter cambridgekuren som är testad av karolinska sjukhuset. Är den nåt att rekomendera? Jag behöver snabba resultat vid en diet för att bli motiverad.

Josefine Jonasson säger: Hej Mika! Alla dieter som gör att man får i sig mindre kalorier än vad man behöver gör att man går ner i vikt. Det viktigaste är vad man gör efteråt. Om man då återgår till sina gamla matvanor igen så kommer man med all sannolikhet att gå upp i vikt igen, man måste alltså förändra matvanorna för att bibehålla viktnedgången. Om man använder olika kurer ett kort tag för att öka motivationen och sedan gör förändringar tycker jag att de kan fylla sitt syfte. Rekommenderar det dock inte mer än 2 veckor utan läkares inrådan. Var rädd om Dig!

Moderator säger: Hej allihopa! Nu är chattet slut, tack för alla frågor och tack Josefine för alla svar. Snart kan ni läsa en sammanfattning av chattet på Hälsa. Ha en trevlig helg!

Josefine Jonasson säger: TACK för bra frågor - som alltid! Hoppas ni alla får en bra helg!