Det finns några få specialkliniker i Sverige för överviktiga

Yvonne Linné chattade på Aftonbladet.se

HÄLSA

Läkaren och forskaren Yvonne Linné chattade på Aftonbladet.se om övervikt och hälsa. Hon svarade bland annat på var det finns kliniker för överviktiga och om man verkligen kan vara beroende av godis.

Yvonne Linné säger: Nu är jag här och kan svara på frågor

Anita säger: Hej varför kan vissa äta mycke utan att bli tjocka,en del blir tjocka utav att titta på maten.

Yvonne Linné säger: Det finns många olika förklaringar till detta. EN är att det finns genetiska skillnader en annan är att vi har olika uppfattningar om vad som är "mycket". En del tycker att 100 gram godis är mycket och vill inte ha mer medans andra mycket väl kan äta ett halvt kg.

Annelie säger: Hej Yvonne! Jag har bantat väldigt hårt i flera månader nu, men har fortfarande två kilo kvar till min målvikt (50kg till mina 165 cm). Problemet är att jag nu har tappat mensen, och jag undrar om den kommer komma tillbaka snabbt när jag börjar äta lite mer igen?

Yvonne Linné säger: Jag tycker att 50 kg låter som en lågvikt för dig och du har ett BMI under 20 och detta tillsammans med en snabb viktminskning kan vara orsaken till att mensen har försvunit. Jag tycker absolut inte att du ska gå ner mer i vikt kanske till och med öka lite i vikt för att komma över BMI 20.. Mensen brukar komma tillbaka efter ett tag om du äter mer men det är inte säkert på så låga vikter. Annars bör du ta kontakt med en gynekolog.

My säger: Hej, jag har de senaste åren gått upp 10 kg. För två år sedan upptäcktes det att jag led av hypotyreos(låg ämnesomsättning). Trots medicinering(levaxin) har jag inte minskat i vikt, tvärtom har vikten ökat ytterligare. Vid kontroller av mina värden ligger de inom de gränsvärden som gäller. Jag har även medvetet försökt gå ner i vikt utan att lyckas. Har nyligen gått med i viktklubben och börjat träna och jag hoppas naturligtvis på en förändring. Eftersom jag ändå tvivlar att det ska fungera denna gång, undrar jag nu om det är ett vanligt problem att ha svårt att minska i vikt med hypotyreos

Yvonne Linné säger: Ja, det är ett vanligt problem. Tyvärr är det inte så att de kg man lagt på sig när ämnesomsättningen var låg atomatiskt försvinner utan man måste jobba för det. Det viktigaste är att inte ge upp utan att tänka långsiktigt.

Amanda säger: Hej Yvonne! Har hört att en kvinna absolut inte ska ha större midjemått än 88 cm. Jag har 90 cm o ligger i så fall väldigt illa till, eller? Jag är 23 år och 1.67 cm lång o väger 67 kg. Är veg. o äter bra, lite godis på helgen bara. Gympar 3 ggr/vecka + går 2*15 min varje dag till jobbet. Ska jag träna mer? Vad bör jag ha för vikt/midjemått?

Yvonne Linné säger: Jo det är sant att en kvinna bör ligga under 88 cm i midjemått. Men allt ska ses i sin helhet äter du bra och trännar regelbundet samt har ett normalt BMI så är ett midjemått på 90 cm inte så farligt. Jag tycker inte det låter som om du ska ändra något.

ExtremtÖverviktig säger: Jag har fåt en remiss till Sahlgrenskas Utvecklingslabb som sysslar med att hjälpa kraftigt överviktiga. Finns det någon annan hjälp att få? Vad finns det för specialister i Sverige? Vart skall jag vända mig?

Yvonne Linné säger: Det finns ett par specialistkliniker i Sverige Överviktsenheten på Huddinge Universitets sjukhus är en, Utvecklingslabb på Salhgrenska är en annan. Det låter som om du har fått remiss till rätt ställe.

Donner säger: Hej Yvonne! Du som är läkare kanske kan svar apå min fråga. jag har kompisar som säger att deär beroende av godis och av chips pch coca-cola (inte allt på samma gång då, men var för sig). men är det sant? Kan man bli beroende av godis eller chips? En kompis säger att hon slutade äta godis och att hon upplevde det som en avgiftningsprocess, jag säger att det är psykist för att de vant sig vid att äta så mycket chips eller godis eller coca-cola. Vem av oss har rätt? //Donna Linderstedt, Alingsås

Yvonne Linné säger: Något fysisk beroende av chips och godis (som alkholister och narkomander upplever) tror vi i dagslägget inte finns, däremot ett psykiskt beroende (tex spelberoende, shopping) tror jag att många upplever och att det kan vara lika svårt att gå igenom som en ren fysisk avgiftning.

ExtremtÖverviktig säger: Sahlgrenskas Utvecklingslabb har en väntetid på drygt 1 år. Skulle jag få snabbare hjälp på Huddinge Universitets sjukhus?

Yvonne Linné säger: Nej, vi har tyvärr också en väntetid på 1-2 år.

Mia säger: BMI och vågen är ju ganska godtyckliga mått på övervikt, beroende på bl a muskelmassa. Vad kan du rekommendera för andra måttstockar om man vill testa eventuell övervikt eller ej?

Yvonne Linné säger: Ja, mätning av kroppsfett men det är dyrare metoder.

hasse säger: hej yvonne! det där med att vi siktar på EN konstant vikt tycker jag verkar lite konstigt. borde inte kroppen resonera så att när våren kommer blir det varmare o vi rör oss mer =lägre vikt o när hösten kommer så "laddar kroppen" inför kyla o mörker =högre vikt, därav chokladsuget på hösten? ;)

Yvonne Linné säger: Vikten variera också över månader och året. Problemt är att förr i tiden behövde vi lagra till vintern och svårare tider medans idag har vi mat året om. Det som en gång var till som lager för sämre tider är idag det som gör att vi blir sjuka till följd av övervikt.

bulgur säger: Hej Yvonne! jag undrar om man har rökt o har fått trånga blodkärl så man kan få proppar, om man då slutar äta fett kan det hjälpa mot propprisken eller är det bara mindre rökning som gäller?

Yvonne Linné säger: Både och skulle jag säga.

Tess säger: Jag har gått ner 35 kg. Vill gå ner de sista 10 till min målvikt, men min hud är så väldigt lös och överflödig och om jag går ner mer blir det ju bara ännu värre. Kommer det blir bättre eller måste jag vända mig till en plastikkirurg? Det är mycket mer än som går att fylla upp med muskler.

Yvonne Linné säger: Det kan bli något bättre med tiden beroende på hur gamal du är. Yngres skin har lättare att dra ihop sig. Motion hjälper till en del men ibland är det bara plasikkirurgi som hjälper

lisa säger: Hej jag undrar om det är nyttigt att dricka en matsked äppelcider vinäger med vatten dessutom undrar jag om vad du anser om muskesstimulatorer.

Yvonne Linné säger: Jag rekomederar varken äppelcidervinäger eller muskelsstimulatorer. Det är lätt att lockas av enkla lösningar, men tyvärr lovare de mer än de kan hålla.

Moderator säger: Hallo allihopa, här kommer sista frågan för dagen:

peter säger: hej! undrar varför inte svenska sjukvården inte skriver ut cannabis till svårt sjuka. I USA ges cannabis(THC) till bla. cancersjuka, anorektiker, HIV sjuka mm. Undrar också om cannabis är belastande för levern och om det är farligt att använda under behandling med Ribavirin och Interferon. MVH. Peter

Yvonne Linné säger: Kan för lite om cannabis för att svara på den frågan.

Moderator säger: Nu är chattet slut! Tack för alla frågor och tack Yvonne för att har svarat.

Yvonne Linné säger: Tack allaihopa !Det var kul att chatta med er!