Simning är bra motion

Camilla Porsman, motionsexpert, chattade på Aftonbladet.se

HÄLSA

Viktklubbens motionsexpert, Camilla Porsman, chattade på Aftonbladet.e Hon svarade bland annat på frågor om hur man kan börja träna och varför man får träningsvärk.

Camilla Porsman säger: Nu är jag här och kan svara på era frågor!

ladybug säger: Hej Camilla,jag undrar över vad jag som höggravid diabetiker med svår foglossning kan göra för att öka min kondition innan förlossningen,kan som det är nu inte gå långa sträckor eller bära något,finns det nåt jag kan göra???

Camilla Porsman säger: Eftersom du har foglossning bör du ta det väldigt försiktigt. Gå bara de korta sträckor du klarar av - gärna med stavgångsstavar för att kunna "hänga" lite på dem vid behov. Ev. kan du testa mjuk vattenträning också. Rådfråga gärna din läkare/barnmorska.

säger: är det bättre att gå, än att träna om man vill gå ner?

Camilla Porsman säger: Det beror på vad du menar med "träna". Promenader är bra träning, framför allt om man är kraftigt överviktig, har en skada eller lider av exempelvis reumatism och liknande. Men hårdare träning ger högre kaloriförbrukning per minut, så det beror på dina förutsättningar. En kombination av promenader och hårdare träning brukar vara det bästa.

Erik säger: Hej! Vilka tips har du för att förebygga axelproblem i styrketräningen? Ska man träna inåt- och utåtrotatorerna? ska man stretcha dem?

Camilla Porsman säger: Lyft inte för tungt och var minutiöst noga med tekniken. För tunga lyft och dålig teknik är de vanligaste orsakerna till axelproblem i styrketräningen. Träna gärna axlarna och bröstmusklerna på olika dagar, för att inte slita för mycket på axlarna i samma pass. Stretcha alltid, men utan överdrifter, du ska absolut inte bli överrörlig i axlarna (det ökar risken för värk/problem). Träna även inåt- och utåtrotatorerna. Gör gärna stabiliserande axelövningar (t ex de övningar som finns inom pilates).

Moderator säger: Hej! Glöm inte skriva era namn när ni loggar in! Annars riskerar ni att er fråga inte kommer med.

maggan säger: när man gör magisar, (som tjj) ska man gå hela vägen upp då? har hört att det är skadligt för ryggen och att de tär bättre att bara "ligga och vicka" upp ch ner?

Camilla Porsman säger: När du gör situps/crunches ska du ha hela korsryggen kvar i golvet. Tippa upp bäckenet en aning, så att du "möter" överkroppens rörelse med bäckenet. Då känns övningen ordentligt även i nedre delen av magen. Träna även de sneda magmusklerna. Undvik att gunga upp: utför varje repetition med full kontroll. Rätt teknik är viktigare än kunna göra måna repetitioner.

christian säger: Hej camilla jag skulle vilja gå ner ett antal kilo vet du något bra vecko shema att följa? jag är 23 längd1.82 vikt 104 snälla jag behöver hjälp

Camilla Porsman säger: Aftonbladets Viktklubben ger dig ett mat- och motionsschema att följa vecka för vecka, anpassat efter dina förutsättningar och hur mycket du vill gå ner. Du hittar också ett 14-veckorsschema i min bok "I form för livet".

Kalle säger: Jag har ej kost fråga. Jag är en Kille på 25 år, väger ca 84 kg 187 cm. Tränar 4-5 gånger i veckan, en gång cardio resten styrka. Hur ska jag äta för att lägga på mig muskler?

Camilla Porsman säger: Det viktigaste är att du äter tillräckligt mycket. Se till att alla måltider, även mellanmålen, ger såväl kolhydrater och protein och fett. Se till att få i dig ca 2 g protein/kg kroppsvikt/dag.

Festis säger: Jag tränar för närvarande styrketräning 2 ggr i veckan, tis & tors, tänkte köra lite annan träning de andra vardagarna. Om jag kör 30 min på trappmaskinen mån, ons & fre.. hinner mina ben återhämta sig när jag även kör benen på styrketräningspassen?

Camilla Porsman säger: Det beror på hur hårt du kör. Om du kör med låg-medelhög intensitet i trappmaskinen kommer du säkert att hinna återhämta dig, framför allt om du ser till att äta bra och få tillräckligt med sömn. Massera gärna benen lite efter trappmaskinspassen, om du hinner. Det snabbar också på återhämtningen.

Anki säger: Hej! Har scolios och har alltså ryggbesvär.Vilken träningsform är bra för mej?

Camilla Porsman säger: Pilates och lätt styrketräning (gärna efter en sjukgymnasts instruktioner i början) är bra, eftersom det hjälper dig att stabilisera ryggen och ger en bra hållning, som kan minska besvären. Vattenträning är skonsam och bra också.

Mia säger: Hej Camilla, har redan skickat denna fråga en gång men glömde namn..Hur pass effektiv träning är det att simma ca 1000 m 3 ggr i veckan? "Räcker" det som motion eller ska man komplettera med annan träning? Undrar även om det är bra träning om man vill gå ner lite i vikt?

Camilla Porsman säger: Simning är utmärkt som motionsform, så visst räcker det för att bygga upp eller bibehålla en god grundkondition. Sedan är det alltid bra att vardagsmotioner - gå/cykla så mycket du kan i vardagen (till och från jobbet, för att uträtta ärenden, handla mat osv) och ta trapporna till exempel. Alla former av konditionsträning där du rör dig kontinuerligt - simning, promenader, cykling, längdskidåkning osv - är jättebra ur viktminskningssyfte.

Lollo säger: Hej! Vad är det för skillnad med att gå med gångstavar och att gå utan?

Camilla Porsman säger: Du kan öka konditionseffekten och även kaloriförbrukningen något om du går med stavar. Har du inte tillgång till stavgångsstavar kan du istället jobba med armarna på samma sätt som när du joggar, det ger också bra träningseffekt på överkroppen, vilket ger extra kondition- och kaloriförbrukningseffekt.

Freddiebeach säger: Tjena!

Har gått med i viktklubben, men det verkar inte passa mina behov!?

Jobbar som spinninginstruktör och försker verkligen ta tag i min kost!

Har ställt några frågor men får inga svar.

Camilla Porsman säger: Det kommer enorma mängder frågor till VKs experter, så det kan hända att din fråga hamnat långt bak i "kön". Försök gå in på de fasta chattarna som dietisterna (ja, alla vi experter i VK) har. Då kan du ställa dina frågor och få svar direkt!

Mimmi säger: Jag har en whiplash och har svårt med alla former av träning men kan promenera. Om jag sätter lätta vikter på benen 700 gram, hur påverkar det mig. Blir det muskler eller blir det bara jobbigare?

Camilla Porsman säger: Jag tycker absolut inte du ska använda viktmanschetter. Du får ingen större muskelbyggnadseffekt, men riskerar förslitningsskador på ffa fotleder och knän. Försök istället att öka intensiteten efter hand genom att gå intervaller, gå i mer kuperad terräng osv. Vill du få mer muskelträning så lägg in ett backpass per vecka där du går i snabb takt uppför en rejält brant (och gärna lång) backe. Du kan också lägga in styrketräningsstationer där du gör knäböj, utfall, "grodhopp", hoppsasteg, kraftiga frånskjut mm - det ger mycket bättre och säkrare träning.

tjockis säger: Hur ska man börja träna? Jag är totalt otränad, och har tänkt gå ner i alla fall 20 kilo. Ska göra lumpen snart (19/1, var tydligen tillräckligt tränad för det...), och vill inte komma upp helt fysiskt oberedd...

Camilla Porsman säger: Börja med att promenera, både kortare och längre sträckor. Lägg sedan in snabba intervaller och gå i mer kuperad terräng. Gå gärna med ryggsäck, det är bra att vänja sig vid det före lumpen. När du blivit lite grundtränad kan du lägga in joggingintervaller, och senare försöker du jogga hela sträckan istället. Komplettera träningen med styrkeövningar som armhävningar, olika magövningar, chins och dips.

Pia säger: Jag tycker det kan vara svårt att träna så långa pass som det står att man ska göra i Viktklubben? Har varit med ett tag nu och det är tvärstopp på vågen. Motionerar dock ca 2-3 timmar i veckan. Har du något bra tips att få vågen att röra sig neråt igen?

Camilla Porsman säger: Dela upp längre motionspass på kortare snuttar: gå till exempel en extra runda på lunchrasten. Du kan också köra färre/kortare pass men då med högre intensitet. Försök att vardagsmotionera ännu mer, det är A och O för att få fart på viktminskningen.

Hero säger: Hej camilla! hur kan det komma sej att man får träningsvärk

Camilla Porsman säger: Träningsvärk beror troligen på att det uppstår små, små skador i musklerna när du tränar. Det gäller i alla fall den fördröjda träningsvärken, som kommer 24-48 timmar efter ett pass. Det du känner av direkt under träningen, när musklerna känns tunga och "stumma", beror på mjölksyra.

Moderator säger: Oj vilken fart det var på er alla idag :) Här kommer sista frågan

niklas säger: Vad kan det bero på när det knakar i axlarna i början av ett gympass, är det tecken på för dålig uppvärmning ? (21år, kille)

Camilla Porsman säger: Nja, det KAN ha att göra med för dålig uppvärmning, men det behöver inte vara så. Så länge du inte känner smärta i samband med knakningarna är det troligen ingen fara, men om du vet med dig att du är dålig på att värma upp så är det förstås hög tid att göra något åt det. Skulle du känna smärta i samband med knakningarna så uppsök läkare.

Moderator säger: Nu är chattet slut! Tack för alla bra frågor och tack Camilla för alla bra svar. Ha en bra helg allihopa. Ni kan läsa en sammanfattning av chattet på Hälsa.

Camilla Porsman säger: Hej då allihop, det var jätteroligt att chatta med er. Hoppas att vi hörs igen på chattar framöver!