Bli smal med Dr Phil

Foto: martIN LIndeborg
litar du på dr Phil? USA:s favoritpsykolog vill inte bara påverka människors relation till andra – nu vill han påverka vår relation till mat också.
HÄLSA

Vill du gå ner i vikt en gång för alla? Då ska du rannsaka ditt förflutna, programmera om ditt ätbeteende och ändra livsstil.

Det hävdar tv-psykologen Dr Phil, USA:s nya bantningsguru.

Foto: cbs

l Dr Philip McGraw är mest känd för sin tuffa relations-coaching i tv, något som varje kväll lockar 400 000 svenska tittare i TV4. Men nu har Dr Phil även tagit upp kampen med våra överflödiga kilon och hävdar att hans väg till ett smalare liv är den enda rätta.

I den nyutkomna boken ”The ultimate weight solution – The seven keys to weight loss freedom” skriver Dr Phil att viktigast för att klara en bestående viktnedgång är att förändra sin självuppfattning i stället för att räkna kalorier.

– Sanningen är att om du vill gå ner i vikt och hålla den måste du förändra din livsstil: sättet du tänker på, känner på och ditt förhållande till mat. Du måste även ändra ditt sociala liv, säger Dr Phil till CBS.

Enligt Ingalena Andersson, medicine doktor och dietist på överviktsenheten, Huddinge universitetssjukhus, bygger Dr Phils metod på bra, klassiska beteenderåd som man sedan länge praktiserar inom överviktsbehandling. De handlar bland annat om att ta ansvar för sig själv och sin vikt. Hon har dock synpunkter på Dr Phils råd om att läka känslor.

– Det är inte enkelt att läka känslor. Många går i terapi i flera år för att bearbeta oläkta känslor av tidigare trauman. Känslor de i åratal dövat med mat. Det kan vara mycket svårt att sköta en sådan process på egen hand.

– Men Dr Phils raka råd kan vara en hjälp för människor att ta ett beslut om att exempelvis söka hjälp.

Ingalena Andersson ställer sig även frågande till Dr Phils råd om att välja mat som tar lång tid att laga och äta.

– I våra grupper pratar vi mycket om mat som är bra och som går snabbt att laga. En del tycker det är tråkigt eller har inte tid att laga mat under lång tid.

Helena Mayer ([email protected])