Sverige kommer snart ikapp USA vad gäller fetma

Stephan Rössner chattade på Aftonbladet.se om övervikt

HÄLSA

Professor Stephan Rössner från Huddinge Sjukhus Överviktsenhet chattade om övervikt och fetma. Han fick bland annat svara på hur han tror att övervikten i framtiden ser ut.

Stephan Rössner säger: Jag är på plats!

sigge säger: hur farligt r bukfetma? varför är det farligare än "kvinnorfett" runt rumpa o höfter?//Sigge

Stephan Rössner säger: Bukfetman är mer kopplad till ämnesomsättningsrubbningar, fettcellerna i buken är mer benägna att delta i påverkan på kroppen, med högt blodtryck, diabetes och blodfettrubbningar som följd. Det händer att män får kvinnlig fetma, då är den mindre farlig och att kvinnor får manlig fetma, då ökar risken.

Moderator säger: Hej allesamman! Glöm inte att skriva någon inloggningsnamn när ni loggar in, annars riskerar ni att era frågor inte kommer med!

olle säger: Vet inte om du såg programmet på vetenskapensvärld igår. Min fråga är hur du ställer dig till konceptet "stenålderskost"?

Stephan Rössner säger: Det är uppenbart att man kan leva bra på många olika sätt. Det sker ju idag, vegetarianer lever bra och köttätare också. Den ena kostformen behöver inte utesluta den andra, det är fanatism som blir tråkigt och intolerant!

limpan säger: hej! varför är potatis så farligt?

Stephan Rössner säger: Potatis ÄR inte farligt, den har räddat livet på miljoner människor. Att potatis har något högre s k glykemiskt index betyder INTE att den är farlig!

säger: Lotta: Kan man fortsätta äta efter VK även om man är gravid?? Jag tycker jag både äter mer och bättre än om jag inte åt efter VK. Jag vet att man inte ska banta men jag äter ju mer än mina gravida vänninor gör?

Stephan Rössner säger: Viktuppgång under graviditet kan variera kraftigt- utan att det behöver betyda något FARTLIGT. En vanlig total viktökning är omkring 12 kg, den mesta ökningen sker mot slutet. Ät så att Du mår bra, rör på dig och var medveten om att du inte behöver äta för två!

Jerka säger: Hur allvarligt är läget egentligen vad gäller övervikt hos befolkningen i Sverige? Vad tror du är bästa lösningen för att komma tillrätta med problemet?

Stephan Rössner säger: Detta är ett jätteproblem, över 10% av svenskarna kommer att få sitt liv förkortat av fetmans följder. Alla krafter måste samverka: Skola, hem, arkitektur, vägplanering, stadsbyggare, skattelagsstiftare, jordbrukspoliktiker m m m m för att hjälpa oss bygga ett hälsosamt samhälle!

jocke säger: Har dr Rössner någon kommentar till dr Phil's "the ultimate weight solution" som det står att läsa om på aftonbladet.se i dag? Verkar vara rena bluffen, eller?/Jocke

Stephan Rössner säger: Har ej läst om detta, Dr Phil brukar ju säga att individen alltid har ett ansvar att ta. Om det gällde gårdagens program vet jag ej, men om så vore är det ju faktiskt sant. Det är vi själva, som stoppar in den mat vi blir feta av!

pelle säger: Hej! Jag är med i VK. Jag är diabetiker typ 2 och tar insulin. Jag har dessutom 3 olika tabletter mot högt blodtryck(seloken,diovan och plendil) För en tid sedan genomgick jag en "snarkoperation" vilket innebar en viktminskning med 4 kg.Efter det har jag minskat endast 2 kg, TROTS ATT JAG FÖLJER "SCHEMAT". Jag motionerar idag 4 pass i veckan mot förut max 1 pass i veckan. Varje pass 1 timme medelspinning. VAD BÖR JAG GÖRA?

Stephan Rössner säger: Hej, viktig men väldigt komplicerad fråga! Ett bra svar får ej plats här och nu, men ta upp frågan i Viktklubbens interna chatter med experterna!

Sebastian säger: Kan underhuds fett bildas i någon speciell ålder eller föds man bara med det och det utevecklas med åldern?

Stephan Rössner säger: Före 3 år spelar vikt och fetthalt ingen roll för fortsatt viktutveckling. Från 5-8 år tror man dock att barnfetman, som utvecklas då, kan vara en start för vuxenfetma. Har man barn, som mullar till sig i den åldern bör man se över familjens kost- och motionsvanor- men förstås inte "banta" ungarna. De växer ju dessbättre hela tiden och har chans att glida in i rätt fålla med tiden.

Micke säger: Min sambo har börjat gå ner i vikt. Jag stöttar henne verkligen. Men som jag har fått lära mig, så om man har mycket socker i kroppen och äter lite, omvandlas sockret till fett. Hennes mor är en dålig förebild när det gäller att gå ner i vikt. Hon säger att man ska äta väldigt lite mat, och bara en gång om dagen. Mamman väger maten hela tiden. Men att äta regelbundet, med lagomt med fett, socker, etc, så går man ner? För om man svälter, kan det lilla sockret som finns kvar, göra att man kan gå upp i vikt?

Stephan Rössner säger: Nej, kroppsvikt är resultatet av intag minus utgifter. Om man verkligen överlastar kroppen med socker måste ju kalorierna förr eller senare ta vägen nånstans. De blir fett, men eftersom ombyggnadskostnaden är hög blir det ej så många kalorier fettväv kvar efter alla turer i cellerna. Regelbundna matvanor ökar sannolikheten att må bra i det långa loppet!

sugarcane säger: Jag har i tre veckor fuskat lite med Amerikas svar på Montignac, South Beach-dieten, och gått ner 3 kg. Var skeptisk, men kan konstatera att volym faktiskt försvinner från magen (i mitt fall cirka 5 cm). Är allt bara vattenvikt?/Christina

Stephan Rössner säger: Nä, vattenvikten är nog bara förlusten den första tiden. Som alltid: Äter Du mindre än Du förbrukar går vikten faktiskt ned. Det är väl bara att säga grattis, om nu denna form passar Dig!

Åsa säger: Hej. Jag funderar på att börja med xenical. Jag är 30 år 32 i BMI har diabetes. Är det något du rekomederar.

Stephan Rössner säger: Enligt gällande bestämmelser är Xenical med rabatt OK vid BMI över 28 + diabetes. Om du provat annat utan att det hjälpt är Xenical behandling medicinskt helt korrekt.

Per Bergbäck säger: jag har hört att det kan vara farligt med för mycket mejeriprodukter, stämmer det?

Stephan Rössner säger: Detta är en stapelvara i vår kultur, mjölk innehåller 14 av 18 livsnödvändiga ämnen, och det är egentligen bara mjölkfettet som är onödigt. Med lågfettprodukter får man i sig nyttigheter, men slipper fett.

Moderator säger: Hej alla, här kommer sista frågan:

Mickelito säger: Tror du att fetma-problemet kommer att fortsätta öka, eller kommer det att vända snart?

Stephan Rössner säger: Dessvärre är jag pessimist: Vi ligger 20-30 år efter USA- men på samma uppåtlutande kurva. Därför är det viktigt att vi alla hjälps åt för att söka vända trenden- barn och ungdomar är i första hand målgruppen, från dagis till värnplikt.

Moderator

säger: Nu är chattet slut. Tack alla ni som ställt frågor och tack Stephan för alla svar. En sammanfattning av chattet kommer snart på Hälsa.