Antidepressiv medicin kan försvåra viktnedgång

Yvonne Linné chattade på Aftonbladet.se

HÄLSA

Läkaren Yvonne Linné chattade på Aftonbladet.se Hon fick bland annat svara på frågor om ämnesomsättning.

Moderator säger: Haj alla, glöm inte att skriva ett inloggningsnamn när ni går in. Annars riskerar ni att era frågor inte kommer fram.

Yvonne Linné säger: Hejsan! Nu är jag här och kan svara på frågor.

hemliga bollan säger: tjenare yvonne! jag har lågt blodtryck, kan man höja det på något sätt? det svartnar för ögonen nrä jag reser mig och jag har svårt att motionera eftersom det svartnar för ögonen när jag springer lite längre eller så.

   Yvonne Linné säger: Ja är det riktigt besvärligt kan man höja det med medicin. Tala med din husläkare!

HEk säger: Vad kan man göra mot tinnitus??

   Yvonne Linné säger: Ja till en viss del även om man inte kan plocka bort suset. Också här prata med din husläkare om de alternativ som finns.

Jesper säger: Hej hur är det att vara läkare

   Yvonne Linné säger: Bara bra tack :) Det är ett spännande och omväxlande yrke.

dillba säger: Jo, jag har en dum fråga. Hur kan man göra mot att slippa bli sjuk ivinter? kan ddu svara på sådana frågor? Finns det något förebyggande botemedel mot vinterinfluensa?

   Yvonne Linné säger: Det är inte en dum fråga även om den inte är lätt att svara på. Lev hälsosamt, tvätta händerna så att du inte för smittan vidare.

Jennelie säger: Hejsan! Jag undrar om hur lång tid som är rimligt för att gå ner ca 40kg+ på, på ett sunt sätt? det har tagit 6-7 år att gå upp det och jag undrar om det kommer ta lika lång tid att gå ner?

   Yvonne Linné säger: Vi brukar rekomendera en viktminskning på 0.5-1 kg i veckan som en bra viktminskningstakt. Det behöver inte ta 6-7 år att gå ner 40 kg i vikt, men man ska ha tålamod och sätta upp långsiktiga mål.

Zophie säger: vad ska man ta sig till om man går och blir förkyld mitt i en period då man börjat träna i syfte att gå ner i vikt? är det då bra att minska ner på mängden mat tills man blir frisk igen?

   Yvonne Linné säger: Det beror på hur du har beräknat ditt kaloriintag. Om träningen är inräknad ska du minska ner på kalorierna annars inte.

Lisa säger: hej! jag måste minska mitt energi intag till det yttersta och därför väljer jag nästan alltid light produkter, men hur bra är egentligen alla dessa light produkter som innehåller sötninsgmedel? jag har hört att t.ex aspartam bränner hjärnfett stämmer det? vad ska man välja, socker eller sötningsmedel?

   Yvonne Linné säger: Ja det går mycket rykten om sötningsmedel och aspartam. Att aspartam skulle bränna "hjärnfett" stämmer inte. Det finns inga bevis att fullt friska individer skulle få några skador, så fungerar det för dig så fortsätt att byta ut till lightprodukter.

kalle säger: Hej igen. Har skrivit in en fråga men den kom aldrig fram o har inte fått svar. undrade om hur man kan få hjälp om man är undernärd och hur vet man om man är det.?

   Yvonne Linné säger: Att man är undernärd märker man på de symtom man får trötthet, blodbrist m.m. Det är ovanligt i Sverige med undernäring om man inte har en alvarlig sjukdom. I första hand kontakta din husläkare för bedömning om du är orolig.

39år säger: Hur stor inverkan har ämnesomsättningsrubbning på vikten?Varför är det så svårt att ställa in Levaxin?

   Yvonne Linné säger: Vid lång produktion av sköldkörteln har man låg ämnesomsättning och går lätt upp i vikt. Vid hög produktion har man en förhöjd ämnesomsättning och går lätt ner i vikt. Hur många kg det gäller varierar med hur länge man varit sjuk. Att det är svårt att ställa in behandling med Levaxin beror på att vi är olika och reagerar olika på medicinen.

bosse säger: Hur bra är olivolja i matlagningen jämfört med andra matfetter? Det framställs ju ibland som rena miraklet som inte alls är onyttigt och bara bra för kropp och själ.

   Yvonne Linné säger: Det är bra för kroppen (själen vet jag inte jag blir inte lycklig av olivolja :)) men jag håller med dig att inband låter det som ett mirakelmedel. Man ska också tänka på att olivolja innegåller 100% fett och är väldigt kaloririkt.

stig säger: Har en son som är 22 år ..Är kraftiogt övervikig. Har fått tid för opration men det är minst 8 mon väntetid.. Är det rimligt??

   Yvonne Linné säger: Ja, det låter som normallång väntettid.

helen säger: är natursirap bra ifall man vill gå ner i vikt?

   Yvonne Linné säger: Förstår inte riktigt frågan. Låter sött och kaloririkt.

nina säger: Hej, hur räknar man ut sitt BMI?

   Yvonne Linné säger: vikten i kg delat med (längen i meter gånger längen i meter) Du kan gå in på viktklubbenshemsida så får du det uträknat utan en krånglig formel.

Moderator säger: Hej, här kommer nu sista frågan:

Annakarin säger: Jag har för låg ämnesomsättning (äter Levaxin för det) och äter även antidepressiv medicin. Viktnedgången går jättesakta för mig fastän jag tränar ganska mkt. Beror det på mina antidepressiva mediciner?

   Yvonne Linné säger: Svårt att säga, men din antideprissiva medicin kan till en del påverka. Låt viktminskningen ta den tid det tar och ge inte upp.

Moderator säger: Nu är chattet slut. Tack för alla frågor och tack Yvonne för alla svar. En sammanfattning av chattet finns snart på Hälsa.

   Yvonne Linné säger: Hejdå! Det var kul att chatta med er!

ARTIKELN HANDLAR OM